Έντυπη Έκδοση

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Καρατόμηση διά χειρός Βενιζέλου

Εκπληξη και σοβαρά ερωτήματα προκάλεσε η χθεσινή αιφνίδια απόφαση του υπουργού Οικονομικών να παύσει τα έξι από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (πλην προέδρου) της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Κατά τον Ε. Βενιζέλο, η κίνησή του ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή συνεργασία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με τα μέλη του Δ.Σ.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, «δυστυχώς δεν επετεύχθη το αναγκαίο επίπεδο συνεργασίας και επειδή ο πρόεδρος είναι ένας φορέας της EUROSTAT και του ΔΝΤ, αυτή είναι η μόνη λύση που έχουμε τώρα για να αποκατασταθεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας που απαιτείται».

Οι βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν να κληθούν ενώπιόν τους τα μέλη του Δ.Σ. και τελικά αποφασίστηκε να έρθει μόνο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Τρίτη.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ ερμήνευαν ωστόσο την απόφαση του κυβερνητικού στελέχους ως ευθεία ανάμιξη του υπουργείου Οικονομικών στη ροή των στοιχείων που δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως είχε συμβεί προ εβδομάδων με τη Στέλλα Μπαλφούσια, τέως πρόεδρο του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου (ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο επί ημερών του Γ. Παπακωνσταντίνου στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών), τέσσερα μέλη του Δ.Σ., ένα από τα οποία ορίζεται ως πρόεδρος και ένα ως αντιπρόεδρος, επιλέγονται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, ύστερα από δημόσια προκήρυξη, με πλειοψηφία 4/5 των μελών της.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον νομιμοποιείται ο υπουργός Οικονομικών να παύει τα μέλη μιας «ανεξάρτητης αρχής», η οποία ως τέτοια συστάθηκε λόγω των εμπλοκών που είχαν δημιουργηθεί στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση με τα «greek statistics».

Οσο για τα υπόλοιπα τρία μέλη: Το ένα υποδεικνύεται από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το άλλο ορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών και το τρίτο ορίζεται από το Σύλλογο Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε χθες ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί ως τροπολογία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Για το ίδιο θέμα
Τα greek statistics ξαναβρομάνε
Στη Βουλή η τροπολογία για την «καρατόμηση» στην ΕΛΣΤΑΤ
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα