Ηλεκτρονική Έκδοση

«Θύελλα» αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στη Βουλή η τροπολογία για την «καρατόμηση» στην ΕΛΣΤΑΤ

Τελευταία ενημέρωση:

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παύει τα έξι από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, διατηρώντας στη θέση του μόνο τον πρόεδρο. Η κίνηση του υπουργού προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι μέχρι την επιλογή των νέων μελών σύμφωνα με την σχετική διαδικασία τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, στην "Ε", η οποία αποκάλυψε ότι "το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας". Περισσότερα εδώ.

Το ζήτημα προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ακραίο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που εγείρει θέματα νομιμότητας και αξιοπιστίας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο 9" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: "Ο κ. Βενιζέλος καρατομεί το ΔΣ μια ανεξάρτητης αρχής που ορίστηκε από την Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, κι όχι από την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επί Παπακωνσταντίνου διαφήμιζε ότι με την ίδρυση της ΕΛΣΤΑΤ κι αυτού του ΔΣ σταματάει το καπέλωμα και το μαγείρεμα των στοιχείων αυτών από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν και θα αποκτήσουμε επιτέλους με άξιους επιστήμονες, μια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα στοιχειοθετεί την αλήθεια των αριθμών".

"Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση, αφού αγνόησε επί μήνες αυτές τις καταγγελίες κι απέρριψε έμπρακτα την επίμονη πρότασή μου να συζητηθούν αυτά στην Βουλή, στην ώρα τους, καρατομεί αυτούς που προσπαθούν να καταγράψουν με διαφάνεια τους αριθμούς. Πριν λίγες εβδομάδες, ο κ. Βενιζέλος εξώθησε σε παραίτηση την κ. Μπαλφούσια από το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Αντί να δει την «καμπούρα» του, την πολιτική του που από τους αριθμούς αποδεικνύεται ότι έχει ξεφύγει η ύφεση, η ανεργία, η τρύπα του Προϋπολογισμού, σκοτώνει τον αγγελιοφόρο που φέρνει το κακό μήνυμα", πρόσθεσε.

Άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. "Η Νέα Δημοκρατία, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009. Πρόσφατα, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με σχετικό δελτίο Τύπου, το επαναλάβαμε. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, ενσωμάτωσε στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ. Όπως αναφέρει και πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Χριστοδουλάκης, στο βιβλίο του “Σώζεται ο Τιτανικός”, «η Ελλάδα (η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) δεν έπρεπε να αποδεχθεί πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε απρόσμενη διόγκωση του ελληνικού χρέους … κανένα από αυτά δεν ήταν κρυφό, άγνωστο ή μη εξυπηρετήσιμο χρέος … άλλες χώρες δεν περιέλαβαν τις εγγυήσεις των ΔΕΚΟ στο κρατικό χρέος …".

"Σήμερα, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009. Ενώ, η Επιτροπή για την Αξιολόγηση των Δημοσιονομικών Στοιχείων, που συνέστησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούσε, στην Έκθεσή της, πέρυσι το Φεβρουάριο, πολύ χαμηλότερο έλλειμμα για το 2009. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Κυβέρνηση. Επιβάλλεται η άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών", σημειώνει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ..

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντί να διερευνήσει τις καταγγελίες των μελών και των εργαζομένων για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, επέλεξε, διά στόματος του τέως υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, να αμφισβητήσει τα όσα καταγγέλλονται.

"Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat. Ας καταλάβουμε τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ", υποστήριξε.

"Είναι γνωστό σε όλους, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010", πρόσθεσε.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αμφισβήτησε την αξιοπιστία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της Επιτροπής, αναφέροντας: "Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι 'βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή'".

Μηνυτήρια αναφορά κατά του αντιπροέδρου είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του αντιπροέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Νίκου Λογοθέτη είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και απόσπαση από αυτό στοιχείων της υπηρεσίας.

Η αναφορά κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Πρόσφατα ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ν. Λογοθέτη για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει την ποινική του εμπλοκή στη διαφωνία που είχε με τον Α. Γεωργίου ως προς την καταγραφή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτύπωση του ελλείμματος της χώρας.

Όπως σημειώνει το έλλειμμα εμφανίστηκε να φθάνει στο 15%, ποσοστό που κατά τον ίδιο είναι διογκωμένο, ενώ επισημαίνει πως είχε ενημερώσει για το θέμα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Επισημαίνει δε, αναφορικά με τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, πως στον υπολογιστή, μέσω του οποίου φαίνεται να έγινε η παραβίαση, έχουν πρόσβαση δέκα εργαζόμενοι της Αρχής.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα
Τα greek statistics ξαναβρομάνε
Καρατόμηση διά χειρός Βενιζέλου