Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ομπρέλα προστασίας το διεθνές δίκαιο»

Ομπρέλα προστασίας του διεθνούς παράγοντα ζητούν Ελλάδα και Κύπρος, ώστε οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας και οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Αγκύρας να μην εξελιχθούν σε κρίση.

Στις χθεσινές δηλώσεις τους, οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Π. Μπεγλίτης και Δ. Ηλιάδης, ξεκαθάρισαν ότι «απέναντι στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας αντιτάσσουμε το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Χαρακτηριστικά, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης είπε ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι «ψυχραιμία, που παραπέμπει στο σύνολο των διπλωματικών ενεργειών, και ανάλογη αποφασιστικότητα, που παραπέμπει στην ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα».

Ξεκαθαρίζοντας το «ετοιμότητα», ο κ. Μπεγλίτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ετοιμότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις και μίλησε με σκληρή γλώσσα για τα δημοσιεύματα που θέλουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν πάρει εντολές για κινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, για το θέμα, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι «οι μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις συμβάλλουν στη δημιουργία αποσταθεροποίησης και στο πιθανό ενδεχόμενο κρίσης».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι η Κύπρος δεν θα εξακολουθήσει την πολιτική των απειλών που έχει επιλέξει η Τουρκία και ζήτησε για ακόμη μία φορά την προστασία της Κύπρου από το διεθνή παράγοντα στο θέμα της αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της.

Ειρηνική διευθέτηση της διένεξης ζητάει ο ΟΗΕ

Την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης γύρω από τις έρευνες για φυσικό αέριο ανοιχτά της Κύπρου ζήτησε χθες ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ευρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της νήσου. (Ρόιτερς)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για το ίδιο θέμα
«Η Ανατ. Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα»
Τη Δευτέρα η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην «Αφροδίτη»
“Πρόκληση” αποκαλεί η Τουρκία της έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο για φυσικό αέριο