Έντυπη Έκδοση

Τα νούμερα, το έλλειμμα και οι αποπομπές

Τα περίφημα «Greek statistics» επανήλθαν στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά όχι από τους Ευρωπαίους, αλλά με βολές εκ των έσω.

Η Ζωή Γεωργαντά υποστηρίζει ότι το έλλειμμα τεχνηέντως διογκώθηκε, ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης. Η Ζωή Γεωργαντά υποστηρίζει ότι το έλλειμμα τεχνηέντως διογκώθηκε, ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης. Οι βαριές καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά, προχθές στην «Ε», περί σκόπιμης παρουσίασης του ελλείμματος της χώρας στο 15,4%, δεν προκάλεσαν μόνο την αντίδραση των κομμάτων. Λειτούργησαν ως ντόμινο, θύμισαν παλιές αμαρτίες και έφεραν στην επιφάνεια έναν «άγνωστο πόλεμο» στο εσωτερικό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ποιος θυμάται σήμερα ότι, τους πρώτους μήνες του 2009, η Ν.Δ. προέβλεπε έλλειμμα 3,6%; Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αναθεωρήθηκε στο 8%! Λίγους μήνες αργότερα, όταν ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Προβόπουλος ενημέρωνε τον Γ. Παπανδρέου ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα ξεπεράσει το 10%. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τότε φρέσκος υπουργός Οικονομικών, το έβλεπε ανεβασμένο στο 12,5%, εξ ου και εγένετο ανεξάρτητη στατιστική αρχή. Και φτάσαμε στο σήμερα...

Ο Ευ. Βενιζέλος προχώρησε στην αποπομπή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, πλην του προέδρου Αν. Γεωργίου και ένα από τα μέλη, η Ζωή Γεωργαντά, προχώρησε σε δημόσιες καταγγελίες για διογκωμένο έλλειμμα το 2009. Υποστηρίζει ότι εντάχθηκαν στη γενική κυβέρνηση 151 φορείς (ΔΕΚΟ) που δεν μελετήθηκαν σύμφωνα με όσα ορίζει η Eurostat.

Η ίδια έχει την άποψη ότι το έλλειμμα τεχνηέντως διογκώθηκε, ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης. «Φθηνές και εύκολες, συνωμοσιακού τύπου, δικαιολογίες», αντέδρασε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η ίδια η ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι στα μέσα του 2010 «ήταν επείγουσα προτεραιότητα» η επανεξέταση των φορέων για την ένταξή τους στη γενική κυβέρνηση. Αυτό, υπό την πίεση των Ευρωπαίων για να αποφασιστούν οικονομικές πολιτικές. Τώρα, σημειώνουν, αναθεωρείται εκ νέου το μητρώο των φορέων και ισχυρίζονται ότι η «πιθανή διαγραφή αναμένεται να προκαλέσει μη σημαντικές αναθεωρήσεις».

Και ενώ το θέμα φούντωνε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ν. Λογοθέτης διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος. Ο πρόεδρος της αρχής είχε κάνει καταγγελία στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία, κάποιοι υπεξαίρεσαν στοιχεία από το email του.

Στην καταγγελία φέρεται ότι φωτογράφιζε τον αντιπρόεδρο. Ο κ. Λογοθέτης έχει παραιτηθεί πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό και υποστηρίζει ότι στον υπολογιστή είχαν πολλοί πρόσβαση. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Μ. Δημητρακόπουλο, «τον εξανάγκασε σε παραίτηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη». Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος έχει καταθέσει παράλληλα μηνυτήρια αναφορά, μέσω της οποίας δικαιώνει τις θέσεις της Ζωής Γεωργαντά για το έλλειμμα.

Η φουρτούνα, πάντως, δεν αναμένεται να κοπάσει. Μεθαύριο το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ουδείς από τους καταγγέλλοντες έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις, πλην του εναπομείναντος προέδρου της. Ο οποίος και έχει προϋπηρεσία στο στατιστικό τμήμα του ΔΝΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: Διώκομαι επειδή δεν μαγείρεψα τα βιβλία
Ζητούν εξηγήσεις για το έλλειμμα