Έντυπη Έκδοση

Ευλογημένος ο νέος πρόεδρος

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ετοιμάζει λίστα υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατέρχεται στην πολιτική. Οχι όμως αυτοπροσώπως, αλλά διά αντιπροσώπου. Ο Χρυσόστομος εξήγγειλε ότι με το νέο χρόνο θα ανακοινώσει στο λαό ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, λιτό και κατανοητό, στηριγμένο στο ενιαίο κράτος.

Ακολούθως θα συνεννοηθεί -είπε- με τα κόμματα και με παράγοντες που έχουν εκτόπισμα, για την κατάρτιση ενός καταλόγου 100-150 ατόμων που είναι κατάλληλοι για την προεδρία. Από αυτούς θα κάνει μια μικρή λίστα 5-10 και θα διεξαγάγει δημοψήφισμα με κάλπη για να διαλέξει ο λαός τον καταλληλότερο. Αυτός θα είναι και ο υποψήφιος της Εκκλησίας το 2013!

Η μέθοδος του μπορεί να ακούγεται δημοκρατική, όμως με ανάλογες «δημοκρατικές» διαδικασίες «εξελέγη» αρχιεπίσκοπος με μόνο το 8% των ψήφων.

Ο Χρυσόστομος έχει απόψεις για όλα τα ζητήματα, από το Κυπριακό και τις μετοχές των τραπεζών μέχρι την αρχισυνταξία του Mega Κύπρου. Το κανάλι λειτούργησε αρχικά ως σταθμός της Εκκλησίας και μετά ενοικιάστηκε στο Mega. Το συμβόλαιο λήγει τον Οκτώβριο και ο Χρυσόστομος αποφάσισε να το πάρει πίσω για «εθνικούς λόγους». Οσοι τον ακούνε, είπε, θα διατηρήσουν τις δουλειές τους, όσοι κάνουν του κεφαλιού τους, θα φύγουν.

Ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου είναι αθυρόστομος, αφελής αλλά και ευθύς στις απόψεις του. Η τελευταία μη πολιτική παρέμβασή του έγινε πριν κάμποσα χρόνια, όταν στην επαρχία του ανταγωνιστή του για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, γίνονταν πολλά «θαύματα», λέγοντας το εξής: «Εγώ στη μητρόπολη μου δεν επιτρέπω να γίνονται θαύματα»... Το οικονομικό εκτόπισμα του αρχιεπισκόπου είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο από το πνευματικό του. Είναι μεγαλομέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου, ελέγχει την Ελληνική Τράπεζα, ίσως ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της νήσου και σύντομα καναλάρχης. Φημολογείται ότι χρηματοδοτεί κόμματα και προσωπικότητες του κέντρου και της δεξιάς και πιστεύει ακράδαντα ότι ο λαός τον εμπιστεύεται για να του λύσει τα προβλήματά του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα