Ηλεκτρονική Έκδοση

«Η Τουρκία δεν θα στριμωχτεί στην Ανατολική Μεσόγειο» προειδοποιεί ο Νταβούτογλου

Τουρκικές απειλές για «πάγωμα» των σχέσεων με την Ε.Ε.

«Θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» η απάντηση Χριστόφια

Τελευταία ενημέρωση:

Με «πάγωμα» των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, σε περίπτωση που η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 2012. Ταυτόχρονα ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει την πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της και δεν θα περιοριστεί στα ύδατα της, απειλώντας με παράλληλη σύμπραξη με το ψευδοκράτος στο ζήτημα της ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε από το Λονδίνο ότι η Κύπρος θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα πλαίδια του διεθνούς δικαίου.

"Αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εκεί (στην Κύπρο) δεν ολοκληρωθούν και η ΕΕ δώσει την εκ περιτροπής προεδρία στη νότια Κύπρο, τότε θα υπάρξει πραγματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Γιατί τότε θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Κάνουμε την ανακοίνωση αυτή, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταλήξει στην απόφαση αυτή", μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο δηλώσεις του Αταλάι κατά την ολοκλήρωση επίσκεψής του στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Η Λευκωσία αναμένεται να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας το πρωί στο CNN Turk δήλωσε πως “όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία. Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος" και τόνισε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.

"Κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων", συνέχισε προσθέτοντας ότι "ο καθένας να έχει υπόψη του τα χωρικά του ύδατα. Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων".

Συμπλήρωσε δε ότι για την Τουρκία "η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της" αλλά και ότι αυτό στο οποίο αποσκοπούσε η Άγκυρα με αυτήν ήταν "η αλλαγή της αντίληψης και της εικόνας της Τουρκίας".

Αναφερόμενος ειδικά στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για πετρέλαιο δήλωσε ότι "υπάρχουν δύο σενάρια. Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Τότε όμως ανήκει στην ΤΔΒΚ μία άλλη περιοχή κι αυτό μας οδηγεί στη λογική των δύο κρατών. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε με την ΤΔΒΚ τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών".

“Επιθυμούμε, η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αλλά εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό" προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός απειλώντας ότι "αν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων. Είθε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη".

"Θα συνεχίσουμε" η απάντηση Χριστόφια από το Λονδίνο

Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνάντηση με Κύπριους του Λονδίνου δήλωσε “η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να εκμεταλλευόμαστε τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές μας, πάντα μέσα στα πλαίσια του διεθνούς νομιμότητας και οι  γεωτρήσεις θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες”

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Σκληρή απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές
Μπαράζ απειλών από την Αγκυρα για τις έρευνες
Στη Γερμανία ο Τούρκος πρόεδρος
“Πρόκληση” αποκαλεί η Τουρκία της έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο για φυσικό αέριο