Έντυπη Έκδοση

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΔΒΚ * ΑΤΑΛΑΪ: ΠΑΓΟΣ ΜΕ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Μπαράζ απειλών από την Αγκυρα για τις έρευνες

«Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή σχετίζονται με μια περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.

Το πλωτό γεωτρύπανο της Noble Energy Το πλωτό γεωτρύπανο της Noble Energy «Κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα είναι πλήγμα και εναντίον των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων», είπε ο Τούρκος υπουργός, σε μια δήλωση που αθροίζει τα πράγματα σχετικά με το Ισραήλ και την Κύπρο. Τονίζει, μάλιστα, ότι «ο καθένας να έχει υπ' όψιν του τα χωρικά του ύδατα. Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους πέραν των χωρικών υδάτων».

Μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Νταβούτογλου μίλησε και για τη λεγόμενη τουρκική πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και, αναφερόμενος στα σχόλια περί τερματισμού της πολιτικής αυτής, είπε πως «η πολιτική αυτή ήταν σωστή πολιτική», τονίζοντας ότι αυτό στο οποίο αποσκοπούσε η Αγκυρα με την πολιτική αυτή ήταν «η αλλαγή της αντίληψης και της εικόνας της Τουρκίας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «έχουν εκπληρωθεί όλοι οι στόχοι που αποσκοπούσαμε, καθώς αναπτύσσαμε τον όρο αυτό».

Ο Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο σενάρια. Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος, που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μας ανήκει και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Τότε, όμως, ανήκει στην ΤΔΒΚ μία άλλη περιοχή κι αυτό μας οδηγεί στη λογική των δύο κρατών. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε με την ΤΔΒΚ τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η κατάσταση των δύο κρατών».

Ο Νταβούτογλου είπε πως «εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό».

Στα θέματα Κύπρου και Ισραήλ αναφέρθηκε και ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε. της τουρκικής κυβέρνησης. Σε δήλωσή του προς τουρκοκυπριακή εφημερίδα είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «πρέπει να αποφύγει να παρουσιάζει εικόνα δούρειου ίππου του Ισραήλ».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, επανέλαβε την απειλή της Αγκυρας ότι «σε περίπτωση που οι συνομιλίες στην Κύπρο δεν πετύχουν και η Ευρωπαϊκή Ενωση δώσει την προεδρία στην Κύπρο (β' εξάμηνο 2012), τότε θα παγώσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Ο Νταβούτογλου στις χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε και στις σχέσεις με το Ισραήλ, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί ως συγγνώμη κανένα κείμενο στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία. Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, είπε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από την Αραβική Λίγκα και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα αυτή, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση της Συρίας δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την Τουρκία αν δεν συμφιλιωθεί προηγουμένως με το λαό της».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Κυπριακό
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για τις κυπριακές γεωτρήσεις
Τη Δευτέρα η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην «Αφροδίτη»
“Πρόκληση” αποκαλεί η Τουρκία της έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο για φυσικό αέριο
Τουρκικές απειλές για «πάγωμα» των σχέσεων με την Ε.Ε.
Σκληρή απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές