Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για τις κυπριακές γεωτρήσεις

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιαλντίζ δήλωσε σήμερα ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά με τη προστασία τουρκικών πολεμικών σκαφών. Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου συνδέει την έναρξη των γεωτρήσεων με προσπάθεια ανατροπής του κλίματος μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Ο Τούρκος υποργός σε σημερινές δηλώσεις του χαρακτήρισε  “προφανές” το ότι τα τουρκικά πολεμικά σκάφη θα συνοδεύσουν τα ερευνητικά σκάφη που θα κάνουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου δήλωσε κατά την αναχώρηση του από την Κωνσταντινούπολη για Νέα Υόρκη -όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ- ότι “αφού οι έρευνες συνεχίζονται μονόπλευρα, η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς δημιουργεί προβλήματα και ένταση στην περιοχή αυτό θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι οι εργασίες γεώτρησης προχωρούν γιατί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “έχασε την αξιοπιστία του” μετά την φονική έκρηξη στην ναυτική βάση της εθνικής φρουράς Κύπρου στο Μαρί και προσπαθεί με την έρευνα για το φυσικό αέριο να την ξανακερδίσει.

Πρόσθεσε ακόμα ότι σε τηλεφωνική επαφή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε ζήτησε παρέμβαση για αναβολή των εργασιών γεώτρησης, υποστηρίζοντας ότι “αν οι εργασίες δεν πραγματοποιηθούν τότε θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις”.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Τουρκία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Για το ίδιο θέμα
“Πρόκληση” αποκαλεί η Τουρκία της έρευνες της Κύπρου στη Μεσόγειο για φυσικό αέριο
Σκληρή απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές
Μπαράζ απειλών από την Αγκυρα για τις έρευνες