Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΩΝ «ΣΤΗΜΕΝΩΝ» Η ΑΝΑΘΕΣΗ

Ξεκίνησε και η εισαγγελική έρευνα

Για ποινικά αδικήματα τελεσθέντα σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας ψάχνει εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος, μετά την αποκάλυψη της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος στο 15,4% προς τη Eurostat, με σκοπό τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων από το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την παραγγελία που έδωσε χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, η διερεύνηση της υπόθεσης είναι άμεσης προτεραιότητας, καθώς θα πρέπει να διακριβωθεί η βασιμότητα της επίμαχης καταγγελίας που έκανε στην «Ε» η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ώστε αμέσως μετά να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Ηδη η εισαγγελέας του Τμήματος Πόπη Παπανδρέου, στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης, έχει καλέσει ως πρώτους μάρτυρες την κ. Γεωργαντά και τον συντάκτη της «Ε», που υπογράφει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, Κώστα Κυριακόπουλο.

Σύμφωνα με τη βαρύτατη καταγγελία της Ζωής Γεωργαντά, το έλλειμμα διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και μέσω Eurostat το ΔΝΤ να επιβάλει σκληρότερους μνημονιακούς όρους στην Ελλάδα. Το χρέος, σύμφωνα με την ίδια, διογκώθηκε σε αυτό το επίπεδο από την ανορθόδοξη εισαγωγή των 151 ΔΕΚΟ στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης».

Δηλαδή, στα συνολικά έξοδα τους κράτους προστέθηκαν και τα έξοδα λειτουργίας Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που λόγω αυτοχρηματοδότησης δεν βάραιναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανέφερε -χαρακτηριστικά- η κ. Γεωργαντά:

«Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη "γενική κυβέρνηση" (σ.σ. στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ».

Η ίδια η κ. Γεωργαντά, ακόμα και με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες, ενώ βάσει του ιδρυτικού της νόμου (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα κ.ά. Σ' αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
«Με απόφαση του προέδρου η αναθεώρηση του ελλείμματος»
Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: Διώκομαι επειδή δεν μαγείρεψα τα βιβλία