Έντυπη Έκδοση

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Εάν δεν υπήρχε η τρόικα, θα είχαμε εξοκείλει»

Πρόωρες εκλογές (Ν.Δ. - ΛΑΟΣ - ΣΥΡΙΖΑ) και λαϊκή αντίσταση (ΚΚΕ) πρόταξε η αντιπολίτευση στον Ευάγγ. Βενιζέλο, όταν χθες στη Βουλή απηύθυνε δραματική έκκληση για εθνική συναίνεση στη «θυσία», προαναγγέλλοντας τα νέα επώδυνα μέτρα που, όπως είπε, απαιτούνται για να «κλείσουν» προϋπολογισμός και Μεσοπρόθεσμο.

Μιλώντας επί 45 συνεχόμενα λεπτά (78', συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων) ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να προλειάνει το έδαφος -έναντι κυρίως της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- εν όψει των επώδυνων ανακοινώσεων που, προσδιορίζοντας νέα δόση σκληρών μέτρων, συγκροτούν επί της ουσίας δεύτερο «Μεσοπρόθεσμο».

«Ναι, χρειάζονται και άλλα μέτρα», είπε. «Διαπραγματευόμαστε όχι μόνο το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011, όχι μόνον του 2012, αλλά συνολικά το Μεσοπρόθεσμο. Εφ' όσον συζητούμε για το 2014 συζητούμε για νέο πρόγραμμα, γιατί το παλιό είχε ορίζοντα μέχρι το 2013».

Περιγράφοντας την απειλή -αλλά όχι τη διάσωση- ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι: «Το δράμα της χώρας δεν είναι ότι έχουμε υποστεί και θα υποστούμε και άλλες θυσίες, είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος όλα αυτά να μην αποδώσουν, ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να χάσει τα μεταπολιτευτικά της επιτεύγματα». Επανέλαβε πως «η χώρα εκβιάζεται από τις αγορές», αναφέρθηκε δε σε προσβολή της συλλογικής αξιοπρέπειας και ταπείνωση κατά τις διαβουλεύσεις. «Ταπεινώνεσαι όταν ζητάς δάνειο, ταπεινώνεσαι όταν παρακαλάς», είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «αν δεν υπήρχε η τρόικα θα είχαμε και πάλι εξοκείλει δημοσιονομικά».

Και αιτιολόγησε τα συμπληρωματικά μέτρα λέγοντας πως «υποκαθιστούν τη μειωμένη απόδοση μέτρων που είχαν υπολογιστεί με πιο αισιόδοξο τρόπο, αλλά δεν αποδίδουν όπως θα θέλαμε». Στη λογική αυτή ενέταξε το ειδικό τέλος ακινήτων (σ.σ. η τροπολογία που το προβλέπει τίθεται σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία, όπως ζήτησαν Ν.Δ. και ΚΚΕ), χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «μικρό ασφάλιστρο κινδύνου 2%», προκειμένου να διασφαλιστεί η αξία της ακίνητης περιουσίας. Μπροστά δε στην αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως: «Εάν δεν επιβληθεί και δεν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, δεν πρόκειται να κλείσει ο προϋπολογισμός του '11 ούτε να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του '12».

Απαντώντας, τέλος, σε Γ. Καρατζαφέρη και Αλ. Τσίπρα, που επανέφεραν επιτακτικά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, όπως άλλωστε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, ο αντιπρόεδρος περιέγραψε έτερο αδιέξοδο, λέγοντας: «Το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά ούτε μέσα από τις εκλογές, η οποία να είναι αξιόπιστη».

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για «κολαστήριο» και απέδωσε σε «εκβιασμό» της κυβέρνησης το νέο χαράτσι.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, υπενθυμίζοντας την προσφυγή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως «χρειάζεται ευρύτερη εθνική συμμετοχή για να σωθεί ο τόπος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κομισιόν
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Φορολογούνται και οι πάμπτωχοι