Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ 1.200 ΕΥΡΩ • ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ • ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Η σφαγή των συντάξεων

Προς τα 1.200 ευρώ συρρικνώνονται όλες οι συντάξεις, καθώς με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, και αυτό προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου, οποιοδήποτε ποσό ξεφεύγει από αυτό το ορίο θα υπόκειται σε κρατήσεις ή περικοπές έως και 84%. Με αποτέλεσμα οι περικοπές στο σύνολο της σύνταξης να ξεπερνούν το 40% τη διετία 2010-11.

Παράλληλα, καθίστανται πιο ευέλικτες οι εργασιακές σχέσεις, καθώς ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις (μείωσης των κλαδικών μισθών) θα μπορούν να υπογράφουν όχι μόνο τα σωματεία αλλά και οι ενώσεις προσώπων -όπου δεν υφίστανται σωματεία. Εστω και με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5, όπως ανέφερε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Ετσι στις συντάξεις καθίσταται συνδικαιούχος των παροχών το κράτος, ενώ στους μισθούς ο εργοδότης θα πληρώνει με βάση τις ενδοεπιχειρησιακές συνθήκες και όχι τις προβλέψεις τις κλαδικής σύμβασης.

Με αυτά τα δεδομένα και στις προϋπάρχουσες -επιβληθείσες πέρυσι (Μνημόνιο) και φέτος (Μεσοπρόθεσμο)- κρατήσεις στις συντάξεις έρχονται τώρα οι κάτωθι νέες περικοπές ως εξής:

**Μείον 20% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.200 ευρώ. Ωστόσο από το ποσό των 1.400 ευρώ και πάνω επενέβαινε ήδη από πέρυσι δραστικά ο νέος «ΛΑΦΚΑ» (από τον Αύγουστο του 2011) περικόπτοντας από 4% έως 14% τις συνολικές αποδοχές. Δηλαδή στο σύνολο το ποσού και όχι στο υπερβάλλον αυτό το όριο (των 1.400 ευρώ).

**Μετά τη διπλή αυτή περικοπή επέρχεται νέα μείωση κατά 40% για τις πέραν των 1.000 ευρώ κύριες συντάξεις για όσους είναι κάτω των 55 ετών. Ωστόσο σε αυτή την κατηγορία ίσχυε ήδη μια δεύτερη (μετά τον «ΛΑΦΚΑ» που περιγράψαμε) περικοπή από 6% (για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ, αλλά στο σύνολο της παροχής και όχι μόνο στο επιπλέον) και έως 10% για παροχές άνω των 2.300 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.

Κομπιουτεράκι

Μόνο με αυτή την τετραπλή περικοπή μια σύνταξη των 2.500 ευρώ μπορεί να περιοριστεί έως 40% στο σύνολό της καθώς: υπόκειται σε «ΛΑΦΚΑ» 9% ίσον 225 ευρώ, μείον 20% επί των 1.075 ευρώ που «εξέχουν» του ποσού που απέμεινε (2.275) και υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ (215 ευρώ), μείον 8% για κάτω των 60 ετών (σύνταξη μεταξύ 1.900 και 2.330 ευρώ) ήτοι 165 ευρώ: το υπόλοιπο είναι 1.895 ευρώ.

Εάν δε ο δικαιούχος είναι και κάτω των 55 ετών (μείον 40% για το πέραν των 1.000 ευρώ ποσό), η σύνταξή του θα περιοριστεί κατά 358 ευρώ, δηλαδή στα 1.515.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η μείωση ανέρχεται στο 40% στο σύνολο του (προσδοκώμενου) ποσού. Ωστόσο αθροιστικά έχει να μετρήσει περικοπές: α) έως 14% «ΛΑΦΚΑ», β) έως 10% για κάτω των 60 ετών, γ) 20% η νέα επιβάρυνση και δ) 40% για τις ηλικίας κάτω των 55 ετών. Δηλαδή υπάρχει ένα άθροισμα 84%, αν και δεν αφορά το σύνολο των αποδοχών. Ωστόσο δείχνει τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους, συν τη... μανδαρινική πολυπλοκότητα του νέου συστήματος.

Ομως τα χαράτσια δεν περιορίζοντοι εδώ!

**Οι επικουρικές, μετά το «κούρεμα» 3%-10% για αποδοχές από 300 ευρώ και πάνω (το 10% ισχύει για συντάξεις άνω των 650 ευρώ), υποβάλλονται και σε νέα περικοπή κατά 15%. Τουλάχιστον στο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ). Περικοπή που θα φτάσει τα 120 ευρώ για αποδοχές πάνω από τα 600 ευρώ (20%). Το μέτρο αφορά πάνω από 700.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα (ΕΤΕΑΜ).

**Το εφάπαξ του Δημοσίου θα περικοπεί τελικά κατά 20% (είχε εξαγγελθεί 10% στην αρχή του καλοκαιριού) και αυτή η περικοπή αφορά τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά την 1η/1/2010 (αναδρομικά δηλαδή). Σε αυτή την περίπτωση το μέσο εφάπαξ από 55.00 ευρώ περιορίζεται στα 44.000 ευρώ.

**Στη ΔΕΗ η περικοπή επίσης διπλασιάζεται και φτάνει στο 30%. Αντίστοιχη μοίρα θα έχουν όλα τα εφάπαξ. Στα ελλειμματικά Ταμεία η περικοπή θα φτάσει το 30%, όπως επίσης και για παροχές πάνω από 100.000 ευρώ (ανεξαρτήτως οικονομικής υπόστασης του Ταμείου).

Με τα ανώτερα μέτρα περικόπτονται συντάξεις άνω των 1 δισ. ευρώ, συν τα 1,8 δισ. των περσινών μέτρων. Και αυτό, στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), που ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ, σημαίνει περικοπές της τάξης του 9%.

Ν.Δ.: Αφαντος ο πρωθυπουργός

Για «τσουνάμι άδικων και δυσβάσταχτων μέτρων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται».

«Τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτή τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση», δήλωσε. «Και βέβαια, δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όλο αυτό το διάστημα- είναι άφαντος. Δεν βγαίνει να εξηγήσει τι άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες και χρειάστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και μαζικές απολύσεις. Κρύβεται και σιωπά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Φορολογούνται και οι πάμπτωχοι
Μαγειρεύουν μονιμοποίηση στο νέο χαράτσι για τα ακίνητα