Έντυπη Έκδοση

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ

Τρέχουν πίσω από την τρόικα για εφεδρείες και ενιαίο

Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από τη Γερμανία και την Ανγκελα Μέρκελ και η αγωνία της κυβέρνησης μήπως η αξιολόγηση της τρόικας δεν διαπιστώσει πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προκάλεσαν χθες σύσκεψη για την προώθηση της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου και σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη λήψη οριστικών αποφάσεων στα δύο αυτά θέματα.

Στο υπουργικό συμβούλιο (15-9-11) Βενιζέλος - Παπανδρέου Στο υπουργικό συμβούλιο (15-9-11) Βενιζέλος - Παπανδρέου Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε μια ανακεφαλαίωση όσων μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά και δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι και στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι:

- Στην εργασιακή εφεδρεία θα βρεθούν 30.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011. Εφόσον όμως οι διοικήσεις δεν αποστείλουν εγκαίρως στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό, οι υπουργοί θα είναι αυτοί που θα πρέπει να βρουν στους 30.000. Επαναβεβαιώθηκε η προοπτική η εργασιακή εφεδρεία να επεκταθεί και στο στενό δημόσιο τομέα. Ωστόσο, είναι πιθανό αν τελικά δεν «πιαστεί» ο στόχος, να γίνουν και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Με το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται μείωση 20% στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια θα υπάρξει αύξηση μισθών έως 7%, όμως στα υψηλά κλιμάκια η μείωση θα είναι μέχρι και 50%. Ο μέσος όρος της μείωσης των μισθών πάντως θα κυμανθεί στο 30%, όμως θα καθιερωθεί και πριμ παραγωγικότητας, ιδίως για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και των ασφαλιστικών ταμείων ως κίνητρο για τις εισπράξεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή η μικρή αύξηση στους χαμηλούς μισθούς δίνει το επιχείρημα στην κυβέρνηση να λέει ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν θίγεται με το ενιαίο μισθολόγιο, αντίθετα θα ωφεληθεί. Πάντως, οι αντιδράσεις των αρμόδιων συνδικάτων είναι έντονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα αναθέσει σε ειδική επιτροπή υπό τη γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Ρεγγίνα Βάρτζελη να παρακολουθεί ποιοι νόμοι δεν εφαρμόζονται και να πιέζει τους υπουργούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο υπουργικό συμβούλιο ακόμα:

* Θα ληφθεί απόφαση για δημοσιονομικές - φορολογικές - συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012.

* Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση ακινήτων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Eνιαίο μισθολόγιο, καταλήψεις, ίσως και η εργασιακή εφεδρεία στο σημερινό υπουργικό