Έντυπη Έκδοση

Ξαφνικά τα τουρκικά αεροσκάφη επιδίωξαν εμπλοκές στο Αιγαίο

Ποιοτικές και όχι ποσοτικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται στην καθημερινή τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, ενώ πριν από ένα μήνα δεν υπήρχαν, μας είπαν: «Δεν μπορεί να συγκριθεί η σημερινή αεροπορική δραστηριότητα με αυτή του καλοκαιριού, που υπήρχε το μορατόριουμ. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι μήνες στρατιωτικών ασκήσεων για όλες τις χώρες. Εκεί ξεκίνησε και η τουρκική δραστηριότητα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Αριθμητικά δεν έχουμε ιδιαίτερη διαφοροποίηση από το παρελθόν. Ούτε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις έχουμε στο ποσοστό των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο».

Χθες, για πρώτη ημέρα, είχαμε μια ποιοτική διαφοροποίηση. Ενώ κατά τις αναχαιτίσεις τα τουρκικά μαχητικά έφευγαν χωρίς να δημιουργούν καταστάσεις εικονικής αερομαχίας, χθες για πρώτη φορά, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, οι Τούρκοι χειριστές όταν αναχαιτιστήκαν δεν έφυγαν, αλλά παρέμειναν, οδηγώντας την κατάσταση σε τρεις εμπλοκές.

Συγκεκριμένα, στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο κατά τη χθεσινή ημέρα πέταξαν 12 τουρκικά μαχητικά, από τα οποία τα 8 ήταν οπλισμένα. Καταγράφτηκαν δύο παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις και έγιναν τρεις εμπλοκές. Ολα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις