Έντυπη Έκδοση

Χρήμα από το παράθυρο

Με καταθέσεις του Δημοσίου μέσω 5 τραπεζών κρατιόταν στη ζωή η Proton

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με την κάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου παρείχε καθημερινά ρευστότητα στην Proton Bank με καταθέσεις από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου που υπερέβαιναν το όριο (50% των ίδιων κεφαλαίων) που επιτρέπει ο νόμος.

Οι παράνομες ενέσεις ρευστότητας έλαβαν χώρα ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα της Αρχής εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που κατέληξε στη διαπίστωση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από την Proton.

Η «Ε» στις 2 Αυγούστου είχε αποκαλύψει ότι σε μία ημέρα (14/7/2011) είχε γίνει κατάθεση στην Proton από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επειδή, όμως, υπήρχαν κι άλλλες καταθέσεις, το συνολικό ποσό ξεπερνούσε κατά 92 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια με τα οποία μπορούσε να ενισχυθεί η εν λόγω τράπεζα βάσει της κείμενης νομοθεσίας (280 εκατ. ευρώ ήταν τα ίδια κεφάλαιά της, οπότε μπορούσε να δεχθεί μέχρι 140 εκατ. και τη συγκεκριμένη ημέρα είχε 232 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Δημοσίου).

Με την υπουργική παρανομία είχαν διαφωνήσει στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αρνούμενα να υπογράψουν τη σχετική απόφαση, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα εγκάλεσε και εγγράφως επειδή δεν υιοθέτησαν τα παραθυράκια του.

Ετσι, την επόμενη ημέρα σκαρφίστηκαν άλλον τρόπο για να χορηγούν «ενέσεις» ρευστότητας στην παραπαίουσα Proton.

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.» δείχνουν ότι από τις 15 Ιουλίου 2011, δηλαδή μία ημέρα μετά τη σκανδαλώδη κατάθεση των 100 εκατ. ευρώ στην Proton, το άτυπο συμβούλιο συστημικής ευστάθειας της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε την εντολή να χορηγούνται σε καθημερινή βάση 105 εκατ. ευρώ προς πέντε τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), οι οποίες με τη σειρά τους θα κατέθεταν τα χρήματα αυτά στην Proton Bank.

Στελέχη του ΓΛΚ διαφώνησαν με το νέο εύρημα, αφού επρόκειτο περί ενός εύσχημου τρόπου για να κρύβονται οι -πάνω από τα όρια- ενέσεις ρευστότητας προς την Proton.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού αποκαλύφθηκαν οι παρανομίες, έσπευσε στις 4 Αυγούστου να νομιμοποιήσει τους χειρισμούς του, μέσω τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου του και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 1997!

Εν τω μεταξύ, η εναγώνια προσπάθεια στήριξης της Proton με κρατικά λεφτά συνεχιζόταν δίχως να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση προκειμένου να είναι σύμφωνες με το νόμο οι πράξεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων. Διευθυντικό στέλεχος του ΓΛΚ στις 5 Σεπτεμβρίου ζήτησε την έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου η Επιτροπή να καλύπτεται για την έμμεση παροχή ρευστότητας προς την Proton.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Proton Bank
Δικαιοσύνη
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
Νέα τράπεζα στη θέση της Proton
Ιδρύεται η νέα «καλή» Τράπεζα Proton – Επιβεβαίωση της «Ε»