Ηλεκτρονική Έκδοση

Κύπρος: Παραίτηση Χριστόφια ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια μετά την έκδοση του πορίσματος της ανακριτικής επιτροπής, το οποίο του καταλογίζει σοβαρές προσωπικές και θεσμικές ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί. Από την μεριά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας, δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα ούτε στο πόρισμα ούτε στις αξιώσεις για παραίτησή του, παρά συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 9 το βράδυ, για μελέτη του πορίσματος.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την ανακκοίνωση του πορίσματος ήταν οι εξής:

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε τον κ. Χριστόφια είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δεδομένων, όπως επισημαίνει, των ασήκωτων προσωπικών και θεσμικών ευθυνών που του καταλογίζει το πόρισμα Πολυβίου, υπογραμμίζοντας: "Ας μην επιχειρήσει το ΑΚΕΛ να τον απαλλάξει από τις ευθύνες του. Μας έλεγαν να περιμένουμε το πόρισμα, τώρα έχουμε το πόρισμα".

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι: "Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υιοθετήσει εκείνες τις επιλογές που θα διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και θα αποτρέψουν οποιουδήποτε τύπου αποσταθεροποίηση που θα πολλαπλασίαζε τις καταστροφικές συνέπειες της τραγωδίας στο Μαρί. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να γίνει άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα κοινής αποδοχής σχέδιο για μια συντεταγμένη εθνική πορεία εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα".

Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης που θα πρέπει να οδηγήσει αναποφεύκτως σε παραίτηση του προέδρου αξίωσε και το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι: "Τώρα δεν υπάρχει τρόπος ούτε μετακύλισης ούτε αποποίησης των ευθυνών. Τα ευρήματα του πορίσματος αναδεικνύουν φαινόμενα ανεπάρκειας, ευθυνοφοβίας, ανικανότητας, απόπειρας μετακύλισης ευθυνών και θεσμικής κρίσης".

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί ασήκωτες τις προσωπικές και τις θεσμικές ευθύνες που βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο Γιώργος Περδίκης, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων,  υπογράμμισε ότι μετά το πόρισμα ο πρόεδρος πρέπει να θεωρείται έκπτωτος. 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Κύπρος: Καταπέλτης κατά Χριστόφια το πόρισμα για τη φονική έκρηξη στο Μαρί