Έντυπη Έκδοση

Παπανδρέου: «Δεν θα γίνουμε Ινδία»

«Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε Ινδία» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, όταν ενημερώθηκε από τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη για την απαίτηση της τρόικας περι κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν θεσμοί και όπλα που προστατεύουν τους εργαζομένους, και ένα από αυτά είναι η Εθνική Σύμβαση, «δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε Ινδία που δεν έχει κανόνες εργασίας».

Ωστόσο αργά το βράδυ μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου έθετε σε άλλη βάση το θέμα, κάνοντας λόγο για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Ποιο είναι αυτό; Οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.

Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνει συνεχώς το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Στη συνέχεια ωστόσο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα «μέσα από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών». Φράση-κλειδί είναι η «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί τη μείωση των 751 ευρώ που είναι το κατώφλι της ΕΣΣΕ, αφήνει ανοιχτό θέμα όμως να μειωθούν οι εισφορές και να μην επεκταθούν οι κλαδικές συμβάσεις. Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει ήδη νόμος αλλά δεν εφαρμόζεται, γιατί θα χάσουν έσοδα τα Ταμεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Πάνε για μείωση και τον βασικό μισθό