Ηλεκτρονική Έκδοση

Επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Βενιζέλος: Νυν υπέρ πάντων οι αγορές

«Πληρώστε τους φόρους για να μην έχουμε πρόβλημα» δήλωσε

Τελευταία ενημέρωση:

Να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, λέγοντας μεταξύ άλλων πως τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν για μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, και να διαβεβαιώσει πως δεν προβλέπονται νέα μέτρα για την προσεχή περίοδο επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος. Τόνισε μάλιστα, πως για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους!

Σκηνές από το περιθώριο του χθεσινού eurogroup... Σκηνές από το περιθώριο του χθεσινού eurogroup... Όπως τόνισε "Η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν κατ' αρχάς από τη λήξη τίτλων της. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει ακάλυπτος τίτλος του ελληνικού δημοσίου και επίσης όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες που εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά για να υπάρχει ο κρατικός προϋπολογισμός και για να πληρώνονται από αυτόν συμπολίτες μας με μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επιχορηγήσεις, πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να πληρώνουν τους φόρους και τις άλλες υποχρεώσεις τους. Και για σκεφτείτε τι σημαίνει να μην πληρώσει το ελληνικό δημόσιο τις εσωτερικές του υποχρεώσεις;".

Παράλληλα, σχολίασε πως "το ζητούμενο δεν είναι η 6η δόση αλλά η λήψη σημαντικότερων αποφάσεων για μέχρι το 2014" για να προσθέσει πως "μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν έχουμε πρόβλημα". "Το ζήτημα δεν είναι η εκταμίευση" της 6ης δόσης αλλά "να πεισθούν οι αγορές ότι έχουμε ριζική λύση".

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αστοχίες που καταγράφει για τη φετεινή χρονιά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 λέγοντας πως η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 8,5% προκαλείται από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση. Σημειώνεται πως το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,5%.

Επανέλαβε την ανάγκη να στηρίξουν τα μέτρα οι πολίτες σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ενώ τόνισε πως "οι λαοί των κρατών-μελών δεν δωρίζουν αλλά δανείζουν, τους διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε συνεπείς απέναντί τους".

Ο Ευάγ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε των προσφάτων μέτρων, για τα οποία σημείωσε πως πέρασαν από τη Βουλή μόνο με τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, "κάτι που συμβαίνει μόνο εδώ" όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για "εκφοβιστικά μηνύματα στα ΜΜΕ" περί λήψης νέων μέτρων. Οπως είπε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup "ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα", για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν σχέδια για νέα μέτρα φέτος ή το 2012. Σημειώνεται πάντως πως τόσο ο Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και ο Ολι Ρεν δήλωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως θεωρούν πιθανή τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα για τη διετία 2013-2014.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για την εργασιακή εφεδρεία 30.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ισχυρίστηκε πως "η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι κατά της μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων" και πως "υπάρχουν υπερβολικές αμοιβές" σε δημοσίους υπαλλήλους των υπουργείων. "Οταν όμως εφαρμόζουμε σχέδιο μείωσης υπάρχουν αντιδράσεις... Ας αποφασίσουμε τι ισχύει στη χώρα μας και πώς θέλουμε να πορευτούμε".
 

Δημοκρατική Αριστερά: Απαιτούνται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για ανάσχεση της ύφεσης

«Η εφαρμογή του προϋπολογισμού δεν μπορεί να φορτώνεται αποκλειστικά στους διωκόμενους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης, ούτε να επαφίεται στην φιλοτιμία και τον πατριωτισμό των δοκιμαζόμενων πολιτών, η δε ανάσχεση της ύφεσης δεν μπορεί να εξορκίζεται αλλά να απαιτεί αναπτυξιακές επιλογές και πρωτοβουλίες» .

ΝΔ: Ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι όλοι οι στόχοι έπεσαν έξω

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κάνει λόγο για «ύβρεις του κ. Βενιζέλου» και προσθέτει ότι «οι προσωπικές του αποτυχίες δεν υπερκαλύπτονται, ούτε από την απίστευτη φλυαρία, ούτε από τις ύβρεις του». Ο Γ. Μιχελάκης υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να χρεώσει στον πρόεδρο της ΝΔ την προσωπική του αποτυχία και την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Μιχελάκης αναφέρει ότι με τις σημερινές του δηλώσεις, ο Ευ. Βενιζέλος «παραδέχθηκε ότι όλοι οι στόχοι για φέτος, για το 2011, έπεσαν έξω, ενώ ήδη αναθεωρούνται προς το χειρότερο όλοι οι στόχοι για την επόμενη χρονιά, για το 2012. Και ποιος φταίει γι' αυτό το Βατερλώ; Αυτός που διαφώνησε εξ αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς; Δεν καταλαβαίνουμε τον κ. Βενιζέλο. Και δεν θα τον παρακολουθήσουμε».

«Ο υπουργός Οικονομικών έκρινε, για μιαν ακόμα φορά, σκόπιμο να κατακρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, για τα αδιέξοδα της δικής του πολιτικής, για τις διαψεύσεις των δικών του δηλώσεων, για τα αλλεπάλληλα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του, πολύ πέρα από τα όρια αντοχής του Ελληνικού λαού. Και γιατί τον κατέκρινε; Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς διαφώνησε με την πολιτική αυτή. Γιατί εγκαίρως υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή δημιουργεί ύφεση, που υπονομεύει την ίδια την αποτελεσματικότητά της», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κλείνοντας, ο Γ. Μιχελάκης αναφέρει ότι «αν το Πρόγραμμα επιτύγχανε, την επιτυχία του θα την πιστωνόταν ολόκληρη η Κυβέρνηση. Τώρα που το πρόγραμμα αποτυγχάνει, την αποτυχία του προσπαθούν να τη χρεώσουν στον Αντώνη Σαμαρά, που διαφώνησε εξ αρχής και έκανε το λάθος να τους προειδοποιήσει γι’ αυτό. Για όλα φταίνε οι άλλοι, κατά την κυβερνητική προπαγάνδα. Για τίποτα οι ίδιοι».

ΚΚΕ: Σε εξόντωση εργασιακών δικαιωμάτων στοχεύει η κυβέρνηση

"Με ωμούς εκβιασμούς και απειλές ο υπουργός επιχειρεί να τρομάξει το λαό, να κρύψει ότι τα εξοντωτικά μέτρα που χωρίς έλεος και τέλος επιβάλλουν στο λαό, δεν είναι για να σώσουν τη χώρα αλλά τα τεράστια συσσωρευμένα ελληνικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια. Να συγκαλύψει τα μεγάλα αδιέξοδα που έχει συνολικά η αστική διαχείριση της κρίσης, καθώς αυτή βαθαίνει σε Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός και εκτός ΕΕ οξύνονται με αποτέλεσμα ο προσωρινός συμβιβασμός της 21ης Ιουλίου να αμφισβητείται ανοιχτά, διάφορα σενάρια χρεοκοπίας να εξετάζονται και οι φυγόκεντρες τάσεις να δυναμώνουν. Εκτός από το αντιλαϊκό φορολογικό αμόκ, τις δραστικές περικοπές στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, η προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας επικεντρώνεται στην προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, στην εξόντωση δηλαδή των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με προφανή στόχο την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας και της θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο λαός δεν έχει καμία ελπίδα να σωθεί, αν φοβηθεί και υποκύψει στα διλήμματα κυβέρνησης, τρόικας, πλουτοκρατίας. Τα μέτρα της κυβέρνησης, οι σχεδιασμοί της ΕΕ και του ΔΝΤ πρέπει να αποτύχουν. Για να σωθεί ο λαός, να παρεμποδίσει, όπου μπορεί, τα βάρβαρα μέτρα χρειάζεται τώρα να πει με την οργάνωση και τη συμμαχία του: Τέλος οι θυσίες για τη σωτηρία των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού συστήματος. Κανένας εργαζόμενος, αυτοαπασχολούμενος, καμιά λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει τα χαράτσια."

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

18 σχόλια

11 Ο/Η θεοφιλος θερμη έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ψευτες + κλεφτες = ενσυνειδητοι απατεωνες.
12 Ο/Η Παυλος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Βαγγελη,τρεξτε γρηγορα τις μεταρυθμισεις που χρειαζονται και εντεινετε το κυνηγι της φοροδιαφυγης,αν χρειαστει ακομα και με κατασχεση περιουσιων!
Η Ελλαδα δεν εχει περιθωρια αποτυχιας και δεν πρεπει να σκεφτομαστε το πολιτικο κοστος.
Ας χασουμε τις επομενες εκλογες ,το θεμα ειναι να μην χαθει ο τοπος μας !
Ειμαστε η τελευταια ελπιδα του !
13 Ο/Η Θανάσης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Τα κόμματα, όπως δυστυχώς λειτουργούν, περίπου ως μαφίες, είναι το καρκίνωμα στην δημόσια πολιτικοοικονομική ζωή του τόπου. Αυτά είναι ο κύριος και ίσως ο μοναδικός λόγος που είναι όνειρο μακρινό η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη.
14 Ο/Η kp έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ρε παιδιά που τo πέτυχε αυτό το στιγμιότυπο ο/η φωτογράφος; Όλα τα λεφτά... Δε χρειάζεται να διαβάσεις καν το αρθράκι...
15 Ο/Η Rimbaud έγραψε: (πριν 8 έτη)
Οι φαιο-γαλαζο-πράσινοι "σωτήρες" και "τελευταίες ελπίδες του τόπου" την έχουν ψωνίσει τελικά με την πάρτη τους. Πιο αδίστακτοι και επικίνδυνοι από ποτέ...
16 Ο/Η Θανάσης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αυτός ο Παύλος που έγραψε λίγο πιό πάνω είναι ο Πωλ Τόμσεν άραγε? Ή ο Παύλος Γερουλάνος ή κάποιος ανάλογος. Πάντως σίγουρα όχι συνηθισμένος ιθαγενής της χώρας. Πολύ ασυνήθιστος θα έλεγα, σπάνιο φρούτο.
17 Ο/Η oratiara έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ο Κλαούζεβιτς είπε το περίφημο πως "ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα". Παράλληλα όμως από τα πρώτα κεφάλαια ξεκαθάρισε ότι συμφέρον των κατακτητών είναι όχι το να εξαφανίσουν τον ηττούμενο αντίπαλο, αλλά το να τον έχουν υποχρεώσει να συμμορφωθεί με τη θέλησή τους και με τα συμφέροντά τους, δηλαδή να τον έχουν εξανδραποδίσει.
Αυτή η μορφή απώλειας κυριαρχίας κατά τον Κλαούζεβιτς είναι ο πιο συμφέρων πόλεμος για κάθε κατακτητή γιατί είναι αναίμακτος (με μηδενικές παράπλευρες απώλειες ακόμα και για τον ισχυρότερο κατακτητή), αλλά και γιατί αποτελεί μια ανέξοδη κατάκτηση. Κατάκτηση με το λόγο και όχι με πράξη! Είναι έτσι ένα μάτσο από "συν" χωρίς κανένα "μείον"...
Οι αγορές μας έχουν αγοράσει. Το "νυν υπέρ πάντων οι αγορές" σημαίνει απλά ότι η Ελλάδα όχι μόνον έχει ανεξέλεγκτα ήδη πτωχεύσει, αλλά ότι έχει υπογράψει και ιταμή ήττα στον πόλεμο αυτό.
Η ήττα είναι ιταμή γιατί ακόμα και όταν ο Αυτοκράτωρ της Ιαπωνίας μετά από 2 πυρηνικές βόμβες παρέδωσε τη χώρα στους Αμερικάνους η "συνθηκολόγηση" έγινε επί του USS Misouri αρόδο...
Οι Ιάπωνες παραδόθηκαν μαχόμενοι και παραδόθηκαν ΧΩΡΙΣ ο κατακτητής να ΤΟΛΜΗΣΕΙ να ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΔΙ στα ΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
Εμάς μας παράδοσαν χωρίς μάχη οι ίδιοι μας οι αρχηγοί. Νυν υπέρ πάντων η Ελλάδα και οι Έλληνες. Όχι οι αγορές.
Οι αγορές και οι εχθροί ποτέ δεν θα μας σεβαστούν όταν εμείς έχουμε πάψει να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Νυν υπέρ πάντων η Ελλάδα και οι Έλληνες. Όχι οι αγορές.
18 Ο/Η Παυλος έγραψε: (πριν 8 έτη)
@Rimbaud

Εσεις οι φαιοκοκκινοι,δικαιουστε να θεωρειται τους εαυτους σας ''σωτηρες'' της Ελλαδας,ενω οι αλλοι οχι !
Τι ναρκισσισμος που σας διακατεχει !
Εχετε ομως το πλεονεκτημα οτι ειστε διστακτικοι και ακινδυνοι,σε αντιθεση με μας τους ''αδιστακτους'' και ''επικινδυνους''!

@Θανασης

Σε ευχαριστω που με εκανες Υπουργο Πολιτισμου και Προεδρο στο ΔΝΤ !
Η γενναιοδωρια σου με κατασυγκινησε !
Κοψε μου τωρα κι'εναν καλο μισθο για να ολοκληρωσεις το καλο !
Μην κανεις μισες δουλειες !
Σχετικα δε με την απορια σου για το αν ειμαι ''σπανιο φρουτο'',οπως γραφεις,γιατι αναρωτιεσαι?
Θα ανοιξεις μαναβικο η Θερμοκηπιο,και ψαχνεις για ανθεκτικες ποικιλιες?
Αν ημουν φρουτο παντως,δεν θα εγραφα εδω,γιατι ως γνωστον,τα μονα φρουτα με νοημοσυνη, μενουν στη Χωρα με το ονομα Φρουτοπια ,την οποια ειχε επισκεφτει ο δημοσιογραφος Πικος Απικος,για να λυσει το Μυστηριο της εξαφανισης του Σακη του μαναβη!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 18

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Ο Βενιζέλος δεν έπεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «περίμενε» η Ελλάδα για την 6η δόση