Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ GREEK STATISTICS: ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΕΠ • ΠΑΝΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ • ΠΙΟ «ΡΗΧΗ» Η ΥΦΕΣΗ

Γράφει-σβήνει και πάλι η ΕΛΣΤΑΤ(!)

Νέο «κρούσμα» αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων προκλήθηκε χθες από την ανεξάρτητη στατιστική αρχή, την ΕΛΣΤΑΤ. «Κόντυνε» κατά 2,9 δισ. ευρώ το ΑΕΠ του 2010, αυξάνοντας κατ' αναλογία το χρέος κατά 4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κατά 300 εκατ. ευρώ.

Το κτήριο της ΕΛΣΤΑΤ Το κτήριο της ΕΛΣΤΑΤ Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012 που είναι προσδιορισμένοι σε απόλυτους αριθμούς και επί τη βάσει των οποίων έχει καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή». Ωστόσο, μπορεί να μην επηρεάζει τους συγκεκριμένους στόχους, αλλά επηρεάζει δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες:

1Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που μόλις τη Δευτέρα κατατέθηκε στη Βουλή, φτιάχτηκε με τα παλαιά στοιχεία. Δηλαδή περιλαμβάνει ΑΕΠ για το 2010 στα 230,173 δισ. ευρώ έναντι 227,318 που τελικά αποφάνθηκε η ΕΛΣΤΑΤ ότι είχαμε.

2 Αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος ως αναλογία του ΑΕΠ. Ο λόγος για τους επίσημους δείκτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ναι μεν δεν μετρά το Μνημόνιο (θέτει -όπως λέει και το υπουργείο- στόχους σε απόλυτους αριθμούς) αλλά παρακολουθούν οι αγορές. Με βάση τα στοιχεία αυτά το χρέος του 2010 από το 142,75% του ΑΕΠ σκαρφάλωσε στο 144,55% του ΑΕΠ, δηλαδή αβγάτισε κατά 4,076 δισ. ευρώ. Ομοίως το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,1% στο 10,6% του ΑΕΠ το 2010 δηλαδή αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ (πάντα ως αναλογία του ΑΕΠ).

Υπάρχει όμως και άλλο ένα ζήτημα: ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε αναθεώρηση του ΑΕΠ έως και κατά 20% προς τα «πάνω» για να μειωθούν έλλειμμα και χρέος, τελικά συμβαίνει το ανάποδο στη χειρότερη χρονικά συγκυρία. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ προσδιορίζεται εθνικολογιστικά. Δηλαδή με παραμέτρους και μοντέλα εκτίμησης των χρημάτων που «παράγει» η οικονομία. Πανευρωπαϊκά, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι, υπάρχουν πέραν της μιας αποδεκτές μέθοδοι εκτίμησης.

Τα νέα στοιχεία

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν την αναθεώρηση του ΑΕΠ από το 2005 και μετά. Αποκαλύπτουν ότι η οικονομία εισήλθε το 2008 και όχι το 2009 σε ύφεση. Επίσης καταγράφουν για το 2010 ύφεση πιο ρηχή (στο 3,5% και όχι στο 4,5%). Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη ήταν μικρότερη και η ύφεση εντονότερη και έτσι συνολικά το ΑΕΠ σε αξία μειώθηκε.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι ρυθμοί ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) του ΑΕΠ για την περίοδο 2006-2010 αναθεωρήθηκαν ως εξής:

2006 (σε +5,5% από 5,2%), 2007 (σε +3,0% από 4,3%), 2008 (σε -0,2% από 1,0%), 2009 (σε -3,2% από -2,0%), 2010 (σε -3,5% από -4,5%).

Ειδικότερα για το 2010, η στατιστική αρχή αναφέρει ότι αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).

Η αναθεώρηση, σύμφωνα με την Αρχή, προήλθε κυρίως από την ένταξη νέων και επικαιροποιημένων πηγών στη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών λογαριασμών (νέες εκτιμήσεις για πολλές δραστηριότητες, αναθεώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, εφαρμογή βελτιωμένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση του σχηματισμού του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου, νέες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές και εξαγωγές πλοίων κ.λπ.).

Στατιστικά στοιχεία

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αδιόρθωτη», δήλωσε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας.

«Παλινδρομεί διαρκώς και κατά περίπτωση σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία. Αφού φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 -όπως καταγγέλλεται και από μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που πρόσφατα καρατομήθηκαν-, θριαμβολογούσε ότι δεν υπήρχαν "αστερίσκοι" στα στοιχεία που εξέδιδε η "ενός ανδρός" Αρχή.

Απαιτείται σοβαρότητα. Η αποτυχία της Κυβέρνησης δεν καλύπτεται από τέτοιους χειρισμούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Μνημόνιο
Κρατικός προϋπολογισμός