Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ * ΠΛΗΡΗΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Γενικεύονται οι επιχειρησιακές, παγώνουν 2 χρόνια οι κλαδικές

Αποφάσεις σοκ για την εργασία, την αμοιβή των μισθωτών και την κοινωνική υπόσταση της χώρας έλαβε η κυβερνητική επιτροπή. Πυροδοτώντας παράλληλα κοινωνική έκρηξη και ενδοκυβερνητική αναταραχή.

Από τη διαδήλωση ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ Από τη διαδήλωση ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ Τη σημαντικότερη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη 18μηνη περίοδο των σκληρών μέτρων του Μνημονίου, η οποία παράλληλα προοιωνίζεται και τη σκληρότερη δοκιμασία συνοχής της κυβέρνησης.

Με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής:

α) Οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται -προκειμένου να καλύψουν όσους είναι εκτός συνδικάτων και όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις-μη μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών Ενώσεων- για μια διετία,

β) οι εργαζόμενοι δεν θα καλύπτονται από την ευνοϊκότερη διάταξη (σύμβαση), και

γ) οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να συνάπτονται και από Ενώσεις προσώπων σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων (από τα 2/3 των εργαζομένων). Ουσιαστικά έτσι δεν υφίσταται λόγος διάκρισης με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού οι επιχειρησιακές όχι μόνο θα υπερισχύουν των κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών, αλλά θα μπορούν να συνάπτονται μεταξύ εργοδότη και ομάδας εργαζομένων, οι οποίοι θα ελέγχονται από τον εργοδότη. Οι δε προβλέψεις αυτών θα κατισχύουν κάθε άλλης (συλλογικής) ρύθμισης.

Εργοδοτικές τέλος;

Παράλληλα, με τη μη επέκταση των συμβάσεων (έστω για δύο έτη, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ούτε η τρόικα θα φύγει το 2013 ούτε επανέρχεται ό,τι καταργείται) διαλύονται οι εργοδοτικές ενώσεις. Και αυτό στο βαθμό που συμμετοχή σε αυτές σημαίνει σεβασμός στις κλαδικές συμβάσεις, άρα μεγαλύτερους μισθούς. Κατά συνέπεια, όχι μόνο οι ομοσπονδίες (π.χ. η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που υπογράφει κλαδική σύμβαση), αλλά ούτε η ΓΣΕΕ δεν θα βρίσκει συνομιλητή (κοινωνικό εταίρο) προκειμένου να διαπραγματευτεί το μισθό ασφαλείας (ανειδίκευτου εργάτη). Και αυτό καθώς η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ ενδέχεται να διαλυθούν λόγω απροθυμίας συμμετοχής των επιχειρηματιών... Αρα, ως αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει τρόπος διασφάλισης του βασικού μισθού.

Οι εργαζόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο βγαίνουν εκτός Ευρώπης, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές και να εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος μαζί με τους... δούλους. Η κυβερνητική επιτροπή, κατόπιν υποδείξεως της τρόικας, αποφάσισε -στην ουσία- να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα, να εκλείψει κάθε συλλογική προστασία και να διαλυθεί το υφιστάμενο κατώφλι προστασίας (ελάχιστος μισθός). Ετσι, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε είλωτες, η κατανάλωση διαλύεται ανακυκλώνοντας την κρίση -αυξάνοντας τις απολύσεις-, οι επισφάλειες των τραπεζών αυξάνονται (μη εξυπηρέτηση των δανείων) και τα έσοδα των Ταμείων καταρρέουν μετατρέποντας τις συντάξεις σε απλά επιδόματα φτώχειας.

ΓΣΕΕ: Χωρίς πάτο

Η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις απαιτήσεις των δανειστών προκάλεσε μια μάλλον βίαιη αντίδραση από τη ΓΣΕΕ, η οποία αφενός ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού με την τρόικα, ενώ από την άλλη ο Γ. Παναγόπουλος δήλωνε: «Οχι μόνο "το βαρέλι δεν έχει πάτο", αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ας μην "κοπιάζει" άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Ελληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική Ευρώπη». Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καταλήγει: «Την ύστατη στιγμή καλώ την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει αυτά που η τρόικα επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα (μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους) για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του τρίτου κόσμου».

Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένονται πολλές και άκαμπτες αντιδράσεις για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η εν λόγω διάταξη αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου, με ορισμένα μέλη διατεθειμένα να προχωρήσουν μέχρι τα άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου (και) να διασκεδάσουν τυχόν αρνητικές εντυπώσεις από τις εν θερμώ δηλώσεις του παρελθόντος... *

Πριονοκορδέλα σε επικουρικές, κύριες, εφάπαξ

ΣΕΛ. 23

ΚΚΕ: Ταξικό έγκλημα

«Την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δήθεν υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις και ενώ τις έχει υπονομεύσει εδώ και καιρό, μεθοδεύει την πλήρη κατάργησή τους με την επέκταση των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων και το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων«» σχολίασε το ΚΚΕ, με αφορμή την κυβερνητική επιτροπή.

«Πρόκειται περί μιας ακόμα αθλιότητας που διαπράττει σε βάρος των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα ταξικό έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Πάνε κατ' ευθείαν στην τσέπη της εργοδοσίας», ανέφερε το ΚΚΕ στην ίδια ανακοίνωση.

ΣΥΝ: Φονικά εγκλήματα

«Η κυβέρνηση έδωσε ακόμα δύο θανάσιμα χτυπήματα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τη διετή αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί στον ίδιο κλάδο εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, αυτούς για τους οποίους θα ισχύουν και τους άλλους στους οποίους δεν θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και θα παίρνουν πολύ μικρότερους μισθούς», αναφέρει το ίδιο σχόλιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Φτιάχνουν στρατιές νεόπτωχων
Προσχέδιο νόμου - βαθμολόγιο
Μισθολόγιο
Εφεδρεία
Περνάνε πριονοκορδέλα κύριες, επικουρικές και το εφάπαξ
ΑΔΕΔΥ: Άνοιξαν οι «πύλες της Κόλασης» για το Δημόσιο