Ηλεκτρονική Έκδοση

Διαδικτυακή στήριξη του πρωθυπουργού από Λοβέρδο-Διαμαντοπούλου-Ραγκούση

Επικροτεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Με μια κοινή ανακοίνωσή τους την όποία ανάρτησαν, ταυτόχρονα, σήμερα, στα site τους, οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, δηλώνουν τη στήριξή τους στο πρωθυπουργό και ζητούν την ενότητα στο κόμμα τους και τη συναίνεση της κοινωνίας. Οι τρεις υπουργοί διατείνονται ότι για την οικονομική και κοινωνική κρίση «φταίνε όλοι», κυρίως όμως όσοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, η αντιπολίτευση συνολικά, τα ΜΜΕ και οι πολίτες που ενώ συμφωνούν δεν στηρίζουν τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης.

Στο μακροσκελές κείμενό τους οι τρεις πρωθυπουργικοί "σωματοφύλακες" επιτίθενται στα "συντεχνιακά", όπως τα ονομάζουν, συμφέροντα και τις δυνάμεις του "κορπορατισμού" επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού, στα ΜΜΕ και στην ίδια την κοινωνία. Καμιά αναφορά δεν υπάρχει στο κείμενο για τα σκάνδαλα των προηγούμενων δεκαετιών και τις ευθύνες για αυτά.

"Βαφτίστηκε «κοινωνία» η κάθε συντεχνία, ενώ στην πραγματικότητα οι κοινωνοί καλούνταν να πληρώσουν τα αιτήματα των συντεχνιών, που μόνιμα και σταθερά γίνονταν δεκτά. Οι λέξεις, λοιπόν, έχασαν το νόημά τους  και επιλογές με υψηλό κοινωνικό κόστος εμφανίζονταν μέσα σε αυτό το ιδιότυπο «matrix» ως «κοινωνικές κατακτήσεις»,  ενώ στην πραγματικότητα η χώρα απλά δανειζόταν και αργά ή γρήγορα θα πλήρωνε «τα σπασμένα». Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι!" αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 
Σε άλλο σημείο της κοινής επιστολής τους αναφέρουν: "Η απειλή της οικονομικής χρεωκοπίας ήρθε ως αποτέλεσμα της χρεωκοπίας των όρων πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης, που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και μας έσυραν ως εδώ.  Η αυτογνωσία και η αυτοκριτική είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την αντιστροφή της  πορείας. Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε αμέσως".
 
"Οι τρεις υπουργοί οι οποίοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, λόγω των αρμοδιοτήτων μας που αφορούν βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου, βιώνουμε κάθε μέρα, με μεγάλη ένταση, τα φαινόμενα που εδώ καταγράφουμε.  Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό. Πιστεύοντας, πως η Δημοκρατία δεν θα τολμήσει και, συνεπώς, θα κάνουν και πάλι το δικό τους" αναφέρουν.
 
Και βέβαια, δεν παραλείπουν να επισημάνουν τους "κινδύνους" που μας περιμένουν άν δεν προχωρήσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: "Το Έθνος και η Πατρίδα αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από Πολιτική και Κοινωνική Συμφιλίωση, ταχύτατη υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων και προστασία της Δημοκρατίας. Ή θα τα κάνουμε όλα μαζί ή μας περιμένει συμφορά".
 
Και καταλήγουν: "Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες επόμενες ημέρες, όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τις δύσκολες μάχες τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία και με την ενότητά μας αυτή να εξοπλίσουμε τον Πρωθυπουργό, που θα διαπραγματευτεί την τελική και οριστική λύση για τη χώρα μας , στο πλαίσιο της Ε.Ε."

Ως «ιδιαίτερα θετική» αναγνώρισε την κίνηση ο Βενιζέλος

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κοινό άρθρο της κας. Διαμαντοπούλου και των κ.κ. Λοβέρδου και Ραγκούση, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

Πίσω από κάθε μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία και κυρίως πίσω από τη δύσκολη διαχείριση μιας τεράστιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, πρέπει πάντα να βρίσκεται: πρώτον, ένα θεωρητικό σχήμα και δεύτερον, μια ισχυρή πολιτική βούληση σχηματισμένη από ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή.

Υπό την έννοια αυτή, το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα».

ΚΚΕ: Μίσος, θράσος και υποκρισία από τους τρεις υπουργούς

Ως επίδειξη μίσους και θράσους απέναντι στο λαό, χαρακτήρισε την κοινή επιστολή-δήλωση των Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου-Ραγούση, το ΚΚΕ.

"Οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν επίδειξη μίσους, θράσους και υποκρισίας. Συναγωνίζονται σε αντιδραστικότητα, φιλοδοξώντας να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυριανό κυβερνητικό όχημα που θα περάσει πάνω από το λαό, συνθλίβοντάς τον", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

"Τώρα πρέπει ο λαός να υψώσει το ανάστημά του, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ. Έτσι θα διαπιστώσουν αυτοί και όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας πόσο μικροί είναι μπροστά στην ενωμένη δύναμη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση. Όλοι στη 48ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος. Τέλος οι θυσίες για την κρίση και τα κέρδη του κεφαλαίου", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Θρασύτατοι οι 3 υπουργοί

Η ανακοίνωση που έστειλε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινή επιστολή των τριών υπουργών, καταδικάζει αυτή τους την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τη «θρασύτατη».

"Είναι απίστευτο το απύθμενο θράσος αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής κατεδάφισης. Με την πολιτική της κυβέρνησης να έχει οδηγήσει, πέραν των άλλων, τη δημοκρατία σε εκφυλισμό, είναι να απορεί κανείς πως αυτοί που έχουν «μακελέψει» την κοινωνία επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον. Η επιστολή των τριών εντάσσεται φανερά στην προσπάθεια ανασύνταξης του μνημονιακού μπλοκ, όπως αυτή επιχειρείται έντονα τις τελευταίες μέρες με μπροστάρηδες την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Καρατζαφέρη, καθώς και εξωθεσμικών παραγόντων και διάφορων ΜΜΕ. Θέλουν μια κοινωνία ανενεργή όπου το δικαίωμα της διεκδίκησης στην αξιοπρέπεια βαφτίζεται «συντεχνία». Ωστόσο, όλοι τους «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο». Την δυναμική του λαϊκού παράγοντα. Η πλειοψηφία της κοινωνίας χειραφετείται και αντιστέκεται απέναντι στην καταστροφή που προσπαθούν να επιφέρουν. Η κοινωνία δεν τεμαχίζεται. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι έμποροι και οι καταστηματάρχες, δηλαδή οι περισσότεροι, απεργούν και αγωνίζονται ενάντια σε αυτούς που το «παίζουν» εκβιαστικά οι σωτήρες τους. Όσο και να το προσπαθούν δεν μπορούν άλλο να παραμένουν γαντζωμένοι στην εξουσία τους. Η κυβέρνηση και η πολιτική της πρέπει να ανατραπεί και να οδηγηθούμε σε εκλογές", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

54 σχόλια

51 Ο/Η Κόλαφος έγραψε: (πριν 9 έτη)
ΟΛΗ η κοινωνία
ΜΙΑ συντεχνία!
52 Ο/Η Βούλα έγραψε: (πριν 9 έτη)
Εμετικοί, αμετροεπείς, θρασύτατοι, αλλαζόνες...κακώς έγιναν πρώτο θέμα...ή μάλλον θέαμα! Αντί να κρύβονται μας τη λένε κι από πάνω... Ντροπή και αίχος!
53 Ο/Η Βούλα έγραψε: (πριν 9 έτη)
"αίσχος"
54 Ο/Η Ελένη έγραψε: (πριν 9 έτη)
Δυσυχώς κατέχουν τους πιο ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς της παιδείας και της υγείας.Αντί να κρύβονται μας κουνάνε το δάχτυλο. Κακώς έγιναν πρώτο θέμα
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 54

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Στο διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
ΣΥΡΙΖΑ: Θρασύτατοι οι 3 υπουργοί