Έντυπη Έκδοση

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΟΥΑΛΗ ΔΑΣΚΑΛΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ

Πέθανε η Μπέττυ που σταμάτησε τη Φρειδερίκη

Απεβίωσε σε ηλικία 94 χρόνων η Μπέττυ Αμπατιέλου, μια παλαίμαχη κομμουνίστρια. Γεννήθηκε στη Νότια Ουαλία τον Οκτώβριο του 1917. Το 1939 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας και το 1944 παντρεύτηκε τον ναυτεργάτη, στέλεχος του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλο. Ηρθε στην Ελλάδα και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μπέττυ και Αντώνης Αμπατιέλος το 1970 Μπέττυ και Αντώνης Αμπατιέλος το 1970 Από την Ελλάδα έστελνε ανταποκρίσεις στην εφημερίδα «Ντέιλι Γουόρκερ» την περίοδο του εμφυλίου. Το 1949 πήγε στο Λονδίνο, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το 1963 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο επιχείρησε να τη συναντήσει και να της δώσει υπόμνημα με το οποίο ζητούνταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το αίτημα απορρίφθηκε. Την ίδια ημέρα, όταν η Φρειδερίκη επιχείρησε να φύγει από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου «Κλάριτζες» βρέθηκε πάλι μπροστά σε διαδηλωτές, οπότε η Μπέττυ Αμπατιέλου την έπιασε από τους ώμους εμποδίζοντάς τη να φύγει.

Το 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία και λίγο καιρό μετά εκδιώχθηκε στην Αγγλία. Εργάστηκε για τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974.

Η πολιτική κηδεία της Αμπατιέλου θα γίνει σήμερα στις 4.00 το απόγευμα στο νεκροταφείο Αναστάσεως στον Πειραιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ