Έντυπη Έκδοση

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Παίρνουν θέση για τη μεταπαπανδρεϊκή εποχή

Ποιες ομοιότητες έχει η πρωτοβουλία των τριών υπουργών με τις κινήσεις της «ομάδας των τεσσάρων», που αμφισβήτησε τον Ανδρέα το 1995

«Οι τρεις ήρθαν για να μείνουν και σύντομα θα ξαναχτυπήσουν». Αυτή είναι η εκτίμηση του μεγάρου Μαξίμου για την πρωτοβουλία των τριών υπουργών. Αυτό λένε επίσης και οι ίδιοι οι συντάκτες του άρθρου, το οποίο αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό, αν και είχε ενημερωθεί λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευσή του.

Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ παραλληλίζουν την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου (φωτο) και Ραγκούση με την «ομάδα των 4», τοποθετώντας τον Μ. Χρυσοχοΐδη στο ρόλο που έπαιξε τότε ο Κ. Λαλιώτης. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ παραλληλίζουν την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου (φωτο) και Ραγκούση με την «ομάδα των 4», τοποθετώντας τον Μ. Χρυσοχοΐδη στο ρόλο που έπαιξε τότε ο Κ. Λαλιώτης. Μια ενημέρωση βεβαίως (από την Αννα Διαμαντοπούλου) που είχε χαρακτήρα απλής ανακοίνωσης και δεν άφηνε περιθώρια στον Γ. Παπανδρέου να τους ζητήσει να μην προχωρήσουν.

Οι τρεις υπουργοί (Αννα Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος, Γ. Ραγκούσης) ήταν σε επαφή από καιρό και αντάλλασσαν απόψεις για την πορεία της χώρας. Συμφωνούσαν στο διά ταύτα: η κυβέρνηση καθυστερεί, ορισμένοι υπουργοί κωλυσιεργούν και πρέπει ο πρωθυπουργός να πιεστεί για να σφίξει τα λουριά.

Η γραμμή τους (πέραν των διαπιστώσεων για την παθογένεια του πολιτικού συστήματος και την υπονομευτική δράση των συντεχνιών) είναι φιλομνημονιακή και ως εκ τούτου μειοψηφική και στο ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία. Αυτό όμως που τους απασχολεί είναι να τηρήσει η χώρα τις δεσμεύσεις της γιατί μόνο έτσι θα βγει από το αδιέξοδο. Αλλωστε και οι τρεις έχουν καταθέσει δείγματα γραφής.

Ο Α. Λοβέρδος έχει δηλώσει (στην «Κ.Ε.») ότι «για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσουμε αυστηρά». Ο Γ. Ραγκούσης δεν δίστασε να συγκρουστεί με άλλους υπουργούς (π.χ. Δ. Ρέππας) οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, νόθευαν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η κ. Διαμαντοπούλου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στην παρούσα συγκυρία. Οι σχέσεις τους με τον Γ. Παπανδρέου έχουν περάσει από διάφορες φάσεις.

Ο Γ. Ραγκούσης υπήρξε για μεγάλο διάστημα ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, αλλά αυτή η συνεργασία διεκόπη λόγω της μετάθεσής του στο υπουργείο Υποδομών. Ο Α. Λοβέρδος ήταν το δεξί χέρι του Ευ. Βενιζέλου στη μάχη για την ηγεσία το 2007. Η Αννα Διαμαντοπούλου, αφού φλέρταρε με το ενδεχόμενο να θέσει κι αυτή υποψηφιότητα για την αρχηγία, κατέληξε στη μίζερη στήριξη της υποψηφιότητας Παπανδρέου, με τη φράση «αποφάσισα ότι πρέπει να δώσουμε παράταση στον Γ. Παπανδρέου».

Η πρωτοβουλία των «τριών» παρέπεμψε αυτομάτως στην ομάδα των τεσσάρων (Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Πάγκαλος, Αυγερινός) που το 1995 οργάνωσε την επιχείρηση ανατροπής του Α. Παπανδρέου. Η περιρρέουσα φιλολογία όμως «ανακάλυψε» και άλλες συμπτώσεις. Τότε, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι στη συνάντηση των τεσσάρων στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου είχε προσκληθεί και ο Κ. Λαλιώτης. Ο ευφυής Αρκάς δεν πήγε και η ερμηνεία ήταν ότι ήθελε να συνομιλεί με το όλον ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο με ένα κομμάτι του. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, λίγους μήνες αργότερα στο συνέδριο, τον Ιούνιο του 1996, αποπειράθηκε να συμφιλιώσει τα δύο στρατόπεδα με την παράσταση που έδωσε από το βήμα του συνεδρίου («Κώστα μου, Ακη μου») και με την πρότασή του «άλλος πρόεδρος του κόμματος, άλλος πρωθυπουργός». Απέτυχε.

Ο «Λαλιώτης» του σήμερα θρυλείται ότι είναι ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Την εντύπωση αυτή δεν διασκέδασε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από το Mega αν είχε κληθεί να υπογράψει το άρθρο, έδωσε μια απάντηση που ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Οι «τρεις» λένε ότι «δεν ζητήθηκε από κανέναν άλλο να υπογράψει το κείμενο». Το επιχείρημά τους είναι ότι «εμείς οι τρεις στους χώρους μας είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις συντεχνίες». Πολλοί υπουργοί θορυβήθηκαν. Εκτιμούν ότι «άνοιξε» η διαδικασία για τη μεταπαπανδρεϊκή εποχή και γι' αυτό οι τρεις έσπευσαν να πάρουν θέση στην αφετηρία. Κάποιοι προβλέπουν ότι λίαν συντόμως θα εκδηλωθεί ανάλογη κίνηση, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, ώστε να εκφραστεί και το ρεύμα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα νιώθει προδομένο και ορφανό.

Στοιχίσεις έχουν αρχίσει να συγκροτούνται και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι βουλευτές που έλκουν την καταγωγή τους από το εκσυγχρονιστικό ρεύμα, είδαν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία των τριών. Μάλιστα ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης μάς είπε ότι «αυτά που λένε οι τρεις υπουργοί τα γράφαμε εμείς (Καρτάλης, Φλωρίδης, Αλευράς) σε άρθρο μας στην "Κ.Ε." πριν από μερικούς μήνες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Τα σχέδια της Λούκας για την επόμενη μέρα