Ηλεκτρονική Έκδοση

«Νωρίτερα από το 2021 θα ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές αν εφαρμοσθούν τα μέτρα» λέει ο πρωθυπουργός

Γ. Παπανδρέου: «Ο λαός θέλει αλλαγές όχι εκλογές»

Ως την πιο ιστορική απόφαση σε σχέση με όσες έχουν ληφθεί έως σήμερα χαρακτήρισε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «ξημερώνει μια καινούργια ημέρα» και πως πλέον «έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν», ενώ υπογράμμισε ότι αίρονται τα βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για δίκαιη κατανομή βαρών. Όσον αφορά στην ενισχυμένη εποπτεία στη χώρα μας ανέφερε ότι η «ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική Βουλή και την κυβέρνηση» και εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει στις αγορές νωρίτερα από το 2021 κλείνοντας παράλληλα τα σενάρια περί εκλογών λέγοντας ότι «ο κόσμος θέλει αλλαγές όχι εκλογές».

Αναφορικά με την επανακεφαλαιοποήση των τραπεζών επισήμανε ότι εφόσον ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία, τότε θα χρειαστεί ο δημόσιος τομέας να παρέμβει και να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση. Όπως επισήμανε αυτό θα σημαίνει ότι κάποιες μετοχές θα περάσουν προσωρινά στον έλεγχο του κράτους και μετά από μία αναδιάρθρωση, θα διατεθούν και πάλι στην αγορά.

Σχετικά με τη επιτευχθείσα συμφωνία ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή έχει όλους τους ευνοϊκούς όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα αρνητικά στοιχεία που η περιελάμβανε η προηγούμενη.

"Αίρονται τα βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες οι οποίες εξυγιαίνονται" είπε και πρόσθεσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα και πως οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι ήσυχοι.

Μάλιστα είπε πως αν η εφαρμογή των μέτρων επιτευχθεί με ταχύ ρυθμό τότε η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι μετά από 10 χρόνια αλλά πολύ πιο σύντομα και μάλιστα το 2021 όπως εκτιμά και το ΔΝΤ.

Σχολιάζονται τις επικρίσεις σχετικά με την επιτήρηση της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η ελάφρυνση του βάρους τους χρέους αλλά και τα πλεονάσματα που θα παραχθούν θα οδηγήσουν τη χώρα αργά άλλα σταθερά εκτός επιτήρησης.

"Αυτό που είπε η κ. Μέρκελ και αυτό που λέμε εμείς δεν είναι σε αντιδιαστολή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ώστε να είναι καλύτερη η λειτουργία του κράτους και να πάμε σε μια αναπτυξιακή πορεία" είπε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα κάποιων ετών και πως "όπως και εμείς έτσι και οι δανειστές θέλουν την επιτυχία τους...Δεν θέλω κάθε τρεις μήνες να έχουμε ένα σόου. Θέλω να είναι εκεί επί τόπου και να λύνονται τα όποια προβλήματα. Τα συμπεράσματα λένε ότι η τελική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Βουλής, του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θα φτιάξουμε τη χώρα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου έκανε λόγο για "υπερπατριώτες" οι οποίοι βιάζονταν να επενδύσουν στην αποτυχία της χώρας.

"Εμείς παλεύουμε για τη πατρίδα...Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας" είπε και επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια των εκλογών λέγοντας ότι "ο λαός θέλει αλλαγές και όχι εκλογές".

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
«Κλείδωσε» το κούρεμα στο 50%