Ηλεκτρονική Έκδοση

Το δικό της «ΟΧΙ» είπε η κοινωνία. Ματαιώθηκαν παρελάσεις, φυγαδεύτηκαν κακήν κακώς υπουργοί, βουλευτές και επίσημοι!

Παρέλαση λαϊκής οργής, κατά του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος

Εισβολή διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη ματαίωσε τη στρατιωτική παρέλαση, αποχώρησε αποδοκιμαζόμενος και ο Παπούλιας

Τελευταία ενημέρωση:

Σε διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής των Μνημονίων και του στραγγαλισμού της κοινωνίας, μετατράπηκαν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Αποκορύφωμα, η ματαίωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στο χώρο της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, και η αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, υπό τις αποδοκιμασίες πολλών συγκεντρωμένων!

Το υποχρεωτικό κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και η προ ημερών υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και θέτει στην εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν η συνέχεια Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ήταν όμως και οι σταγόνες που έπεσαν σ’ ένα ποτήρι ήδη ξεχειλισμένο.

Υπουργοί, βουλευτές και διάφοροι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι είχαν λάβει εγκαίρως το «μήνυμα». Ελάχιστοι τόλμησαν να καταλάβουν θέσεις στις στις παραδοσιακές εξέδρες των επισήμων και μόνο υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας τους από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, όπως π.χ. η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στο Σύνταγμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, ούτε αυτή η αστυνομική προστασία στάθηκε ικανή να εμποδίσει το ξέσπασμα οργής των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα οι παρελάσεις να ματαιωθούν, ενώ υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι αποχωρούσαν ή φυγαδεύονταν, αποδοκιμαζόμενοι.

Έτσι, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εισέπραξαν τη λαϊκή κατακραυγή, εναντίον ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, το οποίο οδηγεί στη χρεοκοπία, την ανέχεια και την εξαθλίωση, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Παπούλιας: Εγώ προδότης;

Ομάδες διαδηλωτών από διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εισέβαλαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί στο χώρο που θα τελούταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το σημείο και η παρέλαση ματαιώθηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αποχωρήσει, εξέφρασε τη λύπη του γι'αυτή την εξέλιξη λέγοντας: «Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια». Και συνέχισε: «Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι για τους υβριστές. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται! Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τα συνθήματα των διαδηλωτών "ακαταλαβίστικα" και πρόσθεσε: «Έχει καταλυθεί κάθε έννοια θεσμού. Φτάνει πια! Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων, μοτοσυκλετιστές, οπαδοί του Ηρακλή και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες, εισέβαλαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει το χώρο και η παρέλαση να ματαιωθεί.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ ακούστηκαν και αρκετά υβριστικά συνθήματα.

Μαύρα μαντήλια, αποστροφή του κεφαλιού και... ΜΑΤ

Διαδήλωση χιλιάδων πολιτών μπροστά στη Βουλή συνόδευσε τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και διμοιριών των ΜΑΤ! Η παρέλαση ολοκληρώθηκε στις 11:30 π.μ., αλλά πολύς κόσμος παρέμεινε για αρκετές ώρες στο Σύνταγμα.

Με μαύρα μαντήλια οι μαθητές στην Αθήνα (Φωτ. Σπ. Τσακίρης) Με μαύρα μαντήλια οι μαθητές στην Αθήνα (Φωτ. Σπ. Τσακίρης) Καθ΄όλη τη διάρκεια της παρέλασης των μαθητών κυριαρχούσαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα, οι μαθητές πολλών σχολείων αρνήθηκαν να χαιρετήσουν την υπουργό, ενώ κάποιοι άλλοι έστρεψαν το κεφάλι τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ορισμένοι μαθητές κρατούσαν μαύρα μαντίλια τα οποία και ύψωσαν περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Επίσης, τα μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων παρήλασαν με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα, παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τους είχε απειλήσει ότι αν το κάνουν, θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.

Η υπουργός Παιδείας, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης και με έντονη αστυνομική προστασία, έκανε δηλώσεις, προσπαθώντας να συσχετίσει το «ΟΧΙ» του 1940, με τη σημερινή «προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανόρθωση της χώρας»!

"Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε. Ο ύψιστος συμβολισμός του «ΟΧΙ» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας. Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Το έθνος τους ευγνωμονεί"...

Εισβολή και στο Βόλο

Στην παραλία του Βόλου η παρέλαση διακόπηκε λίγο μετά την έναρξή της, καθώς πάνω από 1000 οπαδοί του τοπικού Ολυμπιακού εισέβαλαν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του υπουργού Π. Γερουλάνου, τον οποίο θεωρούν κύριο υπεύθυνο για την εξελισσόμενη διάλυση της ομάδας τους.

Επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα, αλλά οι συγκρούσεις δεν έλαβαν μεγάλη έκταση, αφού οι επίσημοι (δήμαρχος Βόλου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και η γεν. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) αποχώρησαν αμέσως.

Ομάδες πολιτών κατέστεψαν την ξύλινη εξέδρα και πέταξαν κομμάτια της καθώς και πολλές από τις πλαστικές καρέκλες στη θάλασσα.

Στη συνέχεια, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» αλλά και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες έκαναν τη δική τους παρέλαση στο χώρο της παραλίας.

Μπλόκο και στην Πάτρα

Και στην Πάτρα προκλήθηκε ένταση όπου στόχος των αγανακτισμένων πολιτών έγινε ο ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αποδοκιμάσει, τόσο κατά την προσέλευσή του στον μητροπολιτικό ναό όσο και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

Η παρέλαση η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει για τις 12 το μεσημέρι, δεν έχει ακόμη αρχίσει ούτε δύο ώρες αργότερα και προφανώς βαίνει προς οριστική ματαίωση.

Πήραν στο κυνήγι τον Σκανδαλίδη

Σκηνές εξέγερσης διαδραματίστηκαν και στη Ρόδο, όταν ομάδες αγανακτισμένων πολιτών διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης .Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές Δημ.Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Η παρέλαση διακόπηκε και οι επίσημοι αποχώρησαν κακήν κακώς, κατευθυνόμενοι. προς το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Επίθεση σε βουλευτή

Στα Τρίκαλα η παρέλαση διακόπηκε όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη, και οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να εξαγριωθεί το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο απαίτησε με συνθήματα και δυναμική αντίδραση να απελευθερωθεί ο νεαρός όπως και έγινε.

Τελικά οι επίσημοι αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης.

Οργή παντού

► Στην Κέρκυρα, ο γ,γ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου έδωσε εντολή να μη γίνει η παρέλαση λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε από νωρίς στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνού, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των πολιτών που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Αθήνα (Φωτ. Ορ. Παναγιώτου) Αθήνα (Φωτ. Ορ. Παναγιώτου) Ο Στ. Κομνηνός θέλησε να συνομιλήσει μαζί τους, όμως ακολούθησαν αποδοκιμασίες και τον φυγάδευσε η Αστυνομία. Αμέσως μετά ομάδες οργισμένων πολιτών, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου, ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άρον άρον.

► Στα Χανιά, ένταση και επεισόδια ακολούθησαν  την παρέλαση, ενώ πραγματοποιήθηκε και διαδήλωση ενάντια στα μέτρα και στο μνημόνιο από πλήθος κόσμου. Δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες από αγανακτισμένους πολίτες προς τους πολιτικούς τόσο κατά την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Αρκετοί μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί, όταν περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έστρεφαν τα κεφάλια τους  αριστερά προς τον κόσμο. Η ένταση προκλήθηκε μετά το τέλος της παρέλασης. Εκατοντάδες αγανακτισμένοι πολίτες ξεχύθηκαν στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου  με ένα πανό που έγραφε: «Όχι στη νέα κατοχή». Οι πολίτες φώναξαν συνθήματα αποδοκιμασίας και κατευθύνθηκαν προς την εξέδρα των επισήμων. Ανάμεσα μπήκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μέχρι να απομακρυνθούν οι εκπρόσωποι των Αρχών. Σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε μία δασκάλα. Όταν οι επίσημοι έφυγαν, οι αστυνομικοί υποχώρησαν και πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στο δρόμο της παρέλασης που συνεχίστηκε έως το παλιό λιμάνι. Στην ουρά της πορείας, συνεπλάκησαν αντιεξουσιαστές με ακροδεξιούς ένας από τους οποίους μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Χανίων.  

 

Στη Βέροια επίσης, η παρέλαση ματαιώθηκε. Αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κ. Καραπαναγιωτίδης, τους πλησίασε και συνομίλησε μαζί τους, ωστόσο για την αποφυγή επεισοδίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισε τη ματαίωση της παρέλασης. Ο Κ. Καραπαναγιωτίδης εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό. Κανονικά έγινε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου και η κατάθεση στεφάνων.

►Στην Καλαμάτα οι αστυνομικές δυνάμεις φυγάδευσαν το γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο,ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Διαδηλωτές άρχισαν να τους εκτοξεύουν τομάτες κι αυγά, με αποτέλεσμα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να παρενέβουν για να τους φυγαδεύσουν. Νωρίτερα οι μαθητές παρέλασαν εν μέσω των συνθημάτων, με πολλούς από αυτούς να φορούν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους. Τα επεισόδια εναντίον των επισήμων ξεκίνησαν με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει η παρέλαση των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού. Η παρέλαση διεκόπη για 10 με 15 λεπτά όπου σημειώθηκε η ένταση και μετά συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε με παρέλαση προσκόπων, συλλόγων, οργανώσεων κι ενός τμήματος της σχολής Ικάρων , ενώ στην εξέδρα των επισήμων ήταν μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

► Στο Ηράκλειο, πλήθος κόσμου αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική. Αρκετοί συγκεντρωμένοι και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της εξέδρας των επισήμων, απαιτώντας να αποχωρήσουν. Οι επίσημοι τελικώς αποχώρησαν, με τη συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα η παρέλαση να διεξαχθεί ενώπιον μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και των εκπροσώπων του Λιμενικού. Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία πολιτών που με συνθήματα και πανώ εξέφρασαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική.

► Στην Τρίπολη η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήματα αποδοκιμασίας, κατά της κυβέρνησης και των επισήμων που παρευρίσκονταν εκεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, κυριολεκτικά φυγαδεύτηκε μετά το πέρας της παρέλασης, ενώ έντονες αποδοκιμασίες άκουσαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Λυκουρέντζους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης Γ. Σμυρνιώτης.

► Στο Ναύπλιο, τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών άκουσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης φυγαδεύτηκε, από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

► Στον Πύργο, ο κόσμος αποδοκίμασε τους επισήμους και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποχωρήσουν όλοι οι επίσημοι, και μόνον όταν αυτό έγινε, συνεχίστηκε κανονικά η παρέλαση.

Στον Άγιο Νικόλαο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου παρέστη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, ο οποίος ωστόσο δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων πολιτών με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της παρέλασης.

► Στο Ρέθυμνο, πριν την έναρξη της παρέλασης πραγματοποιήθηκε πορεία του συλλόγου γονέων κηδεμόνων νομού Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕ, φορέων και ομάδας αγανακτισμένων πολιτών. Αρκετοί πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους ενώ η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη αποχώρησε πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης.

Πολίτες κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό από την ταράτσα του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας όπου ενέγραφαν συνθήματα όπως: «Όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε… Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση». Αρκετοί μαθητές από τα σχολεία του Ρεθύμνου που παρέλασαν, έστρεψαν το κεφάλι τους και αντί των επισήμων κοίταξαν τους ανάπηρους πολέμου που βρισκόντουσαν απέναντι από την εξέδρα.

► Στις Σέρρες, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση ρίχνοντας αυγά και νερά στους βουλευτές του νομού και τη γ.γ. επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, Μ. Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Οι σκληρές αποδοκιμασίες του κόσμου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Έπειτα από τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών απομάκρυναν τους πολικούς από την εξέδρα των επισήμων. Παρούσα έμεινε μόνο η βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κόλλια, που δέχθηκε φραστικές επιθέσεις. Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την Μ. Κόλλια.

► Στη Λάρισα, η παρέλαση εξελίχθηκε σε σχετικά ήρεμους τόνους, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου. Οι περισσότεροι από τους μαθητές όταν έφταναν στο ύψος της εξέδρας των επισήμων αντί να κλίνουν τα κεφάλια τους προς την πλευρά των επισήμων, τα έστρεφαν προς την αντίθετη. Ορισμένοι πολίτες είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών. Επίσης ένας από τους σημαιοφόρους φτάνοντας στους επισήμους έστρεψε την ανοιχτή του παλάμη απέναντι τους, ενέργεια για την οποία χειροκροτήθηκε από ορισμένους εκ των παριστάμενων πολιτών, ενώ την ενέργεια του μιμήθηκαν μερικοί ακόμη μαθητές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

127 σχόλια

121 Ο/Η ΒΑΓΓΕΛΗΣ έγραψε: (πριν 8 έτη)
Καποτε είχα μαλώσει έναν νεαρό συνάδελφό μου όταν στα γραφεία μιας εφημερίδας με ρώτησε καθώς ήταν έτοιμος να γράψει ένα ρεπορτάζ:

-Πώς να αρχίσω;

-Από την είδηση.. του είπα κοφτά.

Σήμερα αρκετά χρόνια μετά βρέθηκα εγώ στην ίδια θέση.

Πώς να αρχίσω το αρθρο μου για αυτά που συνέβησαν σήμερα (στη Θεσσαλονίκη);

"Από την είδηση" είναι βέβαια η απάντηση… αλλά… ποια από όλες είναι η σημαντικότερη;

Σας διαβεβαιώνω ότι ζάλισα το μυαλό μου μέχρι να τις ιεραρχήσω. Εγραψα κι έσβησα (πράγμα που δεν συνηθίζω) πολλές φορές τον πρόλογο.

Τελικά κατέληξα σε ερώτηση:

ΜΑ ΤΙ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑΝ;

Τι φαντάσθηκαν πολιτικοί και media;

Μήπως φαντάσθηκαν ότι ο κόσμος θα κάτσει με σημαιούλες αριστερά και δεξιά του δρόμου και θα χειροκροτά τρωγωντας ποπ κορν καθώς γίνεται η παρέλαση μπροστά στους επισήμους;

Εχω απάντηση:

ΝΑΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑΝ!

Θα σταθώ μόνο στα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη γιατί μόνο γι’ αυτά έχω (από την τηλεόραση) γνώμη και άποψη.

Είδα μια θάλασσα από κόσμο να έχει κλείσει το δρόμο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και να μην επιτρέπει να γίνει η παρέλαση.

Ακουσα δημοσιογράφους από τον δρόμο να περιγράφουν άλλα πράγματα απ’ αυτά που έβλεπα και δημοσιογράφους από το studio να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την παρέλαση που δεν γινόταν… και για τους …200-300 !!! που την απαγόρευαν…

Δεν είδα αστυνομικούς με ασπίδες, γκλοπς και χημικά.

Δεν είδα κουκουλοφόρους.

Δεν είδα ανοιγμένα κεφάλια.

Και το πιο σημαντικό: Είδα (τελικά) να παρελαύνουν αναμεσα στον κόσμο που χειροκροτούσε τους βετεράνους, τους αναπηρους πολέμου και άλλες ομάδες που είχαν έρθει για να τιμήσουν το «ΟΧΙ» του ’40.

Εγώ κατάλαβα ότι ο κόσμος είπε «ΟΧΙ» στους επισήμους… δεν είπε ΟΧΙ στην ιστορία της Ελλάδας. Δεν είπε «ΟΧΙ» στους ήρωες της Πίνδου, αλλά είπε βροντερό «ΟΧΙ» στους ήρωες της σύγχρονης σαπουνόπερας.

Ξέρετε τι είναι αυτό που πραγματικά με ανησυχεί;

Πολιτικοί και media ζουν στο γιάλινο κάστρο τους. Καμμιά φορά που το σκέφτομαι, λέω ότι υπερβάλω, αλλά αυτοί κάθε φορά βάζουν τα δυνατά τους για να με πείσουν, ότο σωστά το σκέφτομαι.

Οποιος είδε σήμερα τον Μανώλη Καψή με τον Γιάννη Δημαρά στο δελτίο του MEGA, καταλαβαίνει τι λέω… Πού ήταν άραγε η κ. Τρέμη; Οπου και να’ταν… ό,τι και να της είχε συμβεί, ως δημοσιογράφος υποστηρίζω, πως θα πρεπε να’ταν στη θέση της. Και για να μην την αδικώ αυτό δεν αφορά μόνο την Ολγα Τρέμη.

Υποθέτω ότι δεν ήταν επειδή απλούστατα (επιστρέφω στην αρχική μου απορία) δεν φαντάσθηκε(αν) ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί. Ή είσαι δημοσιογράφος ή δεν είσαι… λίγο δημοσιογράφος δεν γίνεται… όπως δεν γίνεται π.χ. λίγο γιατρός ή λίγο έγκυος.

Συνήθως γράφω αυτά που ΕΓΩ βλέπω… σήμερα όμως έκανα αυτό που οφείλει να κάνει ένας αρθρογράφος. Τηλεφώνησα σε δημοσιογράφους τους οποίους εκτιμώ και εμπιστεύομαι και τους ρώτησα τη γνώμη τους. Ολοι τους είχαν την ίδια με έμένα άποψη. Ρωτησα ρεπόρτερ που ήταν στη Θεσσαλονίκη και μου είπαν ότι ΟΛΟΙ ήταν εκεί: ΣΥΡΙΖΑ, εκπαιδευτικοί, αγανακτισμένοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, Χρυσαυγίτες… Ολοι είχαν μια κοινή στάση:

Να μην αφήσουν να γίνει η παρέλαση ενώπιον των επισήμων και να τους απονεμηθούν τιμές.

Ή το παίρνει κανείς το μήνυμα ή δεν το παίρνει.

Eίμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτοί που έπρεπε να πάρουν το μηνυμα, όχι μόνο δεν το πήραν, αλλά από πάνω το βρήκαν και ενοχλητικό.

Για πρώτη φορά μετα την μεταπολίτευση τα δυο μεγάλα κόμματα είχαν κοινή στάση. Δεν συμφωνούν ποτέ και για τίποτα. Και όμως μόλις ο κόσμος ισοπέδωσε τις (όποιες) διαφορές τους, συντάχθηκαν σε κοινό μέτωπο:

Μην πειράζετε τους θεσμούς.

Προσωπικά τρέφω μεγάλο σεβασμό στους θεσμούς. Γι’ αυτό και σ’ αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να γράψω λέξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όμως πάνω από οποιονδήποτε θεσμό είναι οι άνθρωποι. Kι αν σας ακούγεται κλισέ, είναι το πιο ορθό κλισέ που ξέρω.

Επί χρόνια ακούω για το αλάνθαστο πολιτικό ένστικτο του κόσμου.

Χα! Αρκεί αυτό το ένστικτο να μην τους μηδενίζει. Τότε από αλάνθαστο μετατρέπεται σε λαθεμένο και θέλει φάπες για να συνέλθει.

Μου΄κανε χείριστη εντύπωση που δημοσιογράφοι ούρλιαζαν από μικρόφωνα στο χέρι ή καρφιτσωμένα στο πέτο τους: «Μα πού είναι η Αστυνομία»;

Θεέ μου, δεν έχει διαβάσει κανείς από δαύτους ιστορία; Ή το μόνο που διάβασαν είναι το manual των 4Χ4 τους;

Από πότε οι δημοσιογράφοι καλούν την Αστυνομία, επειδή ο λαός έχει βγει στους δρόμους; Πού διάολο πήγε το αλάνθαστο ένστικτο του κόσμου;

Οι ίδιοι δεν είναι που υποκριτικά διαμαρτύρονται για τα χημικά, το ξύλο, τα ανοιγμένα κεφάλια;

Ενας πολύ έμπειρος συνάδελφος μου είπε:

-Αν είχε συμβεί αυτό που συνέβη σήμερα στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε άλλο κράτος που έχει δημοσιογραφικό πολιτισμό, τα κανάλια θα είχαν εκτακτες εκπομπές. Τα δικά μας κανάλια ( οι δημοσιογράφοι δλδ) απολαμβάνουν το 3ημερο.

Ξέρετε γιατί;

Μα επειδή ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΑΝ ότι θα γίνει αυτό που έγινε.

Μέχρι και γιαλαντζί κουκουλοφόρους έχουμε… Ούτε αυτοί το φαντάστηκαν.

Με ανατριχιάζει το γεγονός ότι το σύστημα συσπειρώθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεσε να α
122 Ο/Η ανδρέας χατζηπροκόπης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Πρόεδρος παπαγαλάκι.
123 Ο/Η B.Γ. έγραψε: (πριν 8 έτη)
Μήπως όλοι εσείς οι παραπάνω ψευδοεπαναστάτες,
αχρείοι και παράσιτα της κοινωνίας, είστε έλληνες ταλιμπάν, η απόγονοι μικρασιατών μισθοφόρων
που τους έστελναν οι σουλτάνοι για να καταπνίξουν τις ελληνικές επαναστάσεις η και νωρίτερα για να βοηθήσουν έκπτωτους βυζανιτνούς αυτοκράτορες και μας έμειναν αμανάτι στην ελλάδα; Για ψάξτε λίγο την καταγωγή σας.
Ντροπή σας.
124 Ο/Η Εσωτερικος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αναρωτηθηκε κανεις πως φυγαδευθηκε το τσουρμο των επισημων? Οποιος γνωριζει τη Θεσ/νικη μπορει να αναγνωρισει στα δεξια της εξεδρας των επισημων τα λευκο κτηριο με τα γυαλινα πετασματα-το νεο κτηριο του Γερμανικου προξενειου. Εκει κατεφυγαν οι "αγωνιστες" και η κουστωδια τους αφηνοντας τη μικρη δυναμη των ματ να προστατευουν τις κενες αστραφτερες λιμουζινες τους χωρις λογο διοτι τελικα δεν συνεβει το παραμικρο επεισοδιο.
Μη στενοχωριεστε αδελφια ειμαι σιγουρος οτι εχουν παρει το μηνυμα: του χρονου θα εχουν ετοιμο το χαφιεδοτσουρμο με τα κρανη, με τις μολοτωφ και τις βαριοπουλες να καει και να καταστερφει δημοσια και ιδωτικη περιουσια. Ο μονος τους φοβος θα ειναι που θα βρουνε τοσους πολλους να στειλουν σε καθε πολη σε καθε γωνια της χωρας μας. Χρονια μας πολλα!
125 Ο/Η Βασίλης έγραψε: (πριν 8 έτη)
όσο αφορά τον κύριο Παπούλια , βοά δια της σιωπής του έτσι και αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια.Μήπως δε γνώριζε τα κατορθώματα του συντρόφου του Άκη;Χλωμό το βλέπω. Μήπως δεν ήταν υπουργός του ενός από τα δύο κόμματα που μας φέρανε εδώ;
Θεσμός του "δε μιλάω δεν ακούω δεν βλέπω" ;
Στους επισήμους της κάθε παρέλασης,δεν βρίσκονται τα καλόπαιδα της Βουλής που μας βατεύουν σε όλη τη περίοδο της μεταπολίτευσης ;
Άντε γειά σας επιτέλους κι εσείς και οι φασιστικές παρελάσεις σας . Τα νιάτα έχουν ανάγκη από δουλειά,παιδεία και ιδεαλισμό.Όχι παράτες.
ΤΕΛΟΣ(με χαρά το φωνάζω,ας είμαστε πιο ουσιαστικοί με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας,όχι να τα περιφέρουμε σα ζώα στους ζωεμπόρους και στους χασάπηδες)
126 Ο/Η Leuteris M. έγραψε: (πριν 8 έτη)
Προς Β.Γ.
-----------

Δεν ξέρω αν οι προαναφερόμενοι είναι ψευδοεπαναστάστες, κύριος. Μπορεί να'ναι και λαμόγια οι ίδιοι. Μπορεί και να αντιδρούν επειδή...ξεβολεύονται με όλα αυτά που γιναν, να φοβούνται πως θα χάσουν τη θέση που απέκτησαν με ρουσφετολογικές μεθόδοι. Αλλά ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ σε κάτι: Σαν ΠΟΛΥ ΜΙΛΑΕΙ στα...κουτουρού ο "προεδράρας -αντάρτης ετών 15" και οι συν αυτώ ληστοσυμμορίες του μΠΑτΣΟΚ( + της Ν.Δ. εννοείται)!!! Παραπονιέται τάχα πως αδίκως θίχτηκε, ενώ ο ΙΔΙΟΣ Ο "Προεδράρας/αντάρτης ετών 15" στηρίζει μια κυβέρνηση που φορολογεί αβέρτα κόσμο και κοσμάκη- χωρίς σύνεση και λογική! Και σε ερωτώ, κύριος Β.Γ. : ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΩ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΤΑΚΟΥΤΕΛΑ ΕΓΩ, ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ μια ζωή, σαν κανονικό κοροϊδο; Να φορολογούνται δυσβάταχτα ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΑΓΚΕΣ" ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ! Κατάλαβες κύριος; Αν λοιπόν οι πολιτκοί του τόπου δεν ξέρουν να κάνουν κάτι σωστό και λογικό, ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ! Ή να μας κάνουν τη σωτήρια χάρη να φύγουν απ' τη χώρα...οι προδότες!!!
127 Ο/Η Κωστας -Γιαννενα έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αυτη ειναι δημοκρατια και σωστος εορτασμος των αγωνων του λαου για τη δημοκρατια: η ελευθερη εκφραση του λαϊκου αισθηματος εναντια στους πουλημενους δοσιλογους & προδοτες οσο και να ενοχλειται ο καθωσπρεπισμος των εκμεταλλευτων & βιαστων του λαου. Οσο για τον "αγωνιστη" προεδρο παιρνει κοντα στις 400.000 ευρω (διπλα απ΄τον ομπαμα) με ολα τα εξοδα πληρωμενα και δεν ειδα περα απο τις δακρυβρεχτες δηλωσεις να θυσιασει μερος τους για την ανακουφιση του λαου, ουτε να αρνειται το ξεπουλημα της χωρας. Και να θυμισω για τον δηθεν ¨θεματοφυλακα" και το ποινικα κολασιμο ατοκο δανειο που υποτιθεται οτι εδωσε στον ανδρεα για την αγορα της βιλλας (μαυρο χρημα+μιζες+φοροδιαφυγη).
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 127

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Παρελάσεις αγανακτισμένων σε όλη τη χώρα
Ή με τους ήρωες του «ΟΧΙ» ή με τους φαύλους του «ναι σε όλα»
Για διαστρέβλωση της αλήθειας κατηγορεί κυβέρνηση και κανάλια ο ΣΥΡΙΖΑ
Αμφισβητεί τον πατριωτισμό των διαμαρτυρόμενων ο Παπούλιας
«Προσβάλλουν τον ελληνικό λαό»!
Μ. Γλέζος: Αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της επετείου
ΕΛ.ΑΣ: Απολογείται επειδή δεν επιτέθηκε
ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ: Μαζική λαϊκή αντίδραση, ο καλύτερος φόρος τιμής
Και την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές κατακρίνει ο Σαμαράς!