Ηλεκτρονική Έκδοση

Φαβορί για την πρωθυπουργία ο Λ. Παπαδήμος, με τις ευλογίες Παπανδρέου-Σαμαρά και την υψηλή επιστασία των …Μεγάλων Δυνάμεων

Προς συγκυβέρνηση-μνημονιακό εξάμβλωμα

Ολονύχτιο παζάρι μετά τη συνάντηση στην προεδρία - Ματαιώθηκε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που θα συγκαλούσε αύριο ο Παπούλιας

Σε μία κατ' αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, στη συνάντηση υπό την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και τις έντονες πιέσεις από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση της προεδρίας ορίστηκε συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων ενώ αύριο οι δύο αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου για να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής, με επικρατέστερο όνομα εκείνο του Λουκά Παπαδήμου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κ. Παπούλιας ξεκαθαρίζεται ότι της νέας κυβέρνησης δεν θα ηγηθεί ο Γ. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση αυτή, που προκύπτει ερήμην των πολιτών ως προϊόν πιέσεων και απειλών, θα έχει στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά από ένα 3μηνο και αφού θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις εντολές της τρόικας.

Τα βήματα που θα διανύσει η νέα κυβέρνηση, τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν και τα τιμάρια που θα μοιραστούν, θα καθοριστούν επακριβώς σε σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ώρες, με πρώτη εκείνη των οικονομικών επτελείων των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στην συνάντηση θα πάρουν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός  Φ.Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)  Γ. Ζανιάς. Από την πλευρά της ΝΔ θα μετάσχουν, συμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Προέδρου του κόμματος Δ. Σταμάτης και Χ.Λαζαρίδης και ο βουλευτής Χ. Σταικούρας

 

Οπως δήλωσε ο Ηλ. Μόσιαλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Οι εκλογές, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, θα διεξαχθούν μετά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 26 ης Οκτωβρίου.
 
Σε ότι αφορά την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Παπανδρέου και Σαμαρά ο Ηλ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα, μετά το τέλος της μάλιστα οι κκ Παπανδρέου και Σαμαράς συνομίλησαν κατ΄ιδίαν για λίγο, ενώ από νωρίς αύριο το πρωί θα επικοινωνήσουν για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ευρύτερης συμμετοχής.
 
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει, ούτε ετέθη βέτο συμμετοχής άλλων κομμάτων στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση.
 
Ματαιώθηκε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
 
Αργά τη νύχτα ματαιώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων την οποία είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω της μη συμμετοχής των δύο κομμάτων της Αριστεράς.

Στη συνάντηση είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει η η γ.γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα όπως είχε γίνει γνωστό από το ΚΚΕ νωρίτερα. 

Την  ίδια στάση είχε δηλώσει ότι θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς ο ΣΥΝ εκτιμά ότι μετά την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του στην συνάντηση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ,το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ αναφέρει: 

"Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο. Να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη. Με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση." 
 
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον Σκάι, είχε δηλώσει ότι θα παραβρεθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
 
Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν πρέπει να καθυστερήσει, ανακοίνωσε η Δημοκρατική Συμμαχία, επισημαίνοντας πως αν η Ντόρα Μπακογιάννη κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα λάβει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
 
Η αποψινή ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας: 
 
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.
 
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.
 
Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Διελκυστίνδα με την παραίτηση Παπανδρέου
Πολλαπλές πιέσεις για συγκυβέρνηση με το στανιό...