Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τρεις φορές έβαλε νερό στο κρασί του ο Σαμαράς

Με τέσσερα κορυφαία στελέχη, τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος, Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητή Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον οικονομικό σύμβουλο καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, συμμετέχει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Δεν έβαλε την υπογραφή του στη δανειακή σύμβαση, μπήκε όμως στην κυβέρνηση που θα την υλοποιήσει Δεν έβαλε την υπογραφή του στη δανειακή σύμβαση, μπήκε όμως στην κυβέρνηση που θα την υλοποιήσει Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να έχει βάλει νερό στο κρασί του και ως προς την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Κανένας εκ των πρωταγωνιστών δεν επανέλαβε, χθες, τη 19η Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι θα εξαρτηθούν οι εκλογές από την ολοκλήρωση του PSI, του μηχανισμού που θα προωθήσει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και αυτή η διαδικασία τοποθετείται μέσα στον Ιανουάριο.

Ο Αντώνης Σαμαράς δύσκολα θα αποφύγει το πολιτικό κόστος και από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Στη χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας επισημαίνεται ότι το έργο της νέας κυβέρνησης δεν είναι μόνο η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, αλλά «και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές». Με τη διατύπωση αυτή, οι δύο αρχηγοί ξεπέρασαν την άρνηση του κ. Σαμαρά να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία, όπως ζητούσε η τρόικα.

Ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι «να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου για μια συγκεκριμένη αποστολή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από εθνικό καθήκον ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα», όπως δήλωσαν κύκλοι της Συγγρού. Η λαϊκή Δεξιά, όμως, ήδη πήρε ξανά τα όπλα. «Επειδή οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι θα βάλουν τα δύο κόμματα να συγκυβερνήσουν -αν συγκυβερνήσουν γιατί θεωρώ ότι δεν θα συγκυβερνήσουν- ο κόσμος θα φύγει από τους δρόμους;», δήλωσε ο γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ. Γ. Μανώλης στη ΝΕΤ fm. «Θεωρώ ότι θα διπλασιαστεί ο κόσμος και με μεγαλύτερη ένταση στους δρόμους».

Στη συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο στο Μαξίμου για τη σύνθεση της κυβέρνησης, προσήλθαν εκ μέρους της Ν.Δ. ο γραμματέας της Ν.Δ. Α. Λυκουρέντζος και ο εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά, Δ. Σταμάτης. Με τον Ν. Αθανασάκη από το ΠΑΣΟΚ και τον αντιπρόεδρο του ΛΑΟΣ πρώην πρέσβη Γεωργίου, έβαλαν στο τραπέζι τις λίστες με τα ονόματα που είχαν από τους πολιτικούς αρχηγούς καταθέτοντας στις προτάσεις τους. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Λουκά Παπαδήμο. Είναι σαφές όμως ότι κάποια ήδη είχαν δρομολογηθεί.

Με πράσινο κορμό

Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με τον βασικό κορμό της κυβέρνησης Παπανδρέου: τον Βενιζέλο που φαίνεται να παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, τον Λοβέρδο, τη Διαμαντοπούλου και άλλους.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Σταύρος Δήμας θεωρείται πολύ πιθανό να οριστεί αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενδεχομένως και υπουργός Εξωτερικών με ρόλο που θα αφορά την προώθηση των σχέσεων Ελλάδας - Ε.Ε. λόγω της εμπειρίας του ως πρώην επιτρόπου της Ν.Δ.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος φέρεται να αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας και ο καθηγητής Γ. Μουρμούρας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τέσσερις ο ΛΑΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν αυτός που στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πρότεινε στον Σαμαρά να βάλει τον Αβραμόπουλο στην κυβέρνηση. «Θα πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής» φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Αβραμόπουλος, που από χθες το πρωί υπήρχε μια διαρροή ότι θα πήγαινε στο υπουργείο Αμυνας, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πληροφορίες από άλλες πηγές ανέφεραν ότι υφυπουργός στο Αμυνας μπορεί να είναι ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Ο εκπρόσωπος του Γ. Καρατζαφέρη, όμως, επέμεινε στη σύσκεψη στην καθετοποίηση των υπουργείων. Δηλαδή το κόμμα που θα τοποθετεί υπουργό να έχει δικούς του και τους υφυπουργούς για να μην παρουσιάζονται διαφωνίες. Το βέβαιο είναι ότι ο ΛΑΟΣ θα έχει τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και στέλεχος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Μνημονιακή κυβέρνηση με Βορίδη και Αδωνι!
Τρικομματικό μνημόνιο με εγγυητή