Έντυπη Έκδοση

ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΡΟΜΠΑΪ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ * ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ξέχασαν τη γραπτή δήλωση θέλουν όμως «ισχυρό μήνυμα»

«Ισχυρό διακομματικό μήνυμα διαβεβαίωσης» προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα», θα εφαρμόσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αναμένουν τώρα οι Βρυξέλλες.

Μπαρόζο και Ρόμπαϊ σε φωτογραφία αρχείου Μπαρόζο και Ρόμπαϊ σε φωτογραφία αρχείου Στην ανακοίνωση των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, με αφορμή τη συμφωνία περί σχηματισμού νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, το «ισχυρό μήνυμα διαβεβαίωσης» πήρε τη θέση της γραπτής επιστολής ανάληψης δεσμεύσεων για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου...

Η ανακοίνωση των δύο προέδρων έχει ως εξής:

«Η συμφωνία για συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Εχουμε σταθερά επισημάνει την ανάγκη για μια ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά τα μέτρα ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα από αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση. Ετσι λοιπόν, καλωσορίζουμε θερμώς αυτές τις ειδήσεις.

Παρ' όλο που θα είναι μια μεταβατική κυβέρνηση, το βάρος εργασίας της θα είναι εξαιρετικά εντατικό. Πρέπει να οριστικοποιηθεί σύντομα ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όπως προβλέπεται από τη σύνοδο κορυφής του ευρώ στις 27 Οκτωβρίου. Η εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων με τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να λάβει χώρα όπως έχει προγραμματιστεί στις αρχές του 2012.

Είναι σημαντικό για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να στείλει ένα ισχυρό διακομματικό μήνυμα διαβεβαίωσης προς τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι είναι προσηλωμένη στο να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να θέσει το χρέος της σε ένα σταθερά κατηφορικό μονοπάτι. Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες για να μετατρέψει το δυναμικό ανάπτυξης της Ελλάδας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας που οι πολίτες της έχουν τόσο επειγόντως ανάγκη.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι ευρωπαϊκοί μας θεσμοί θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στο πλαίσιο των δικών της δυνατοτήτων-αρμοδιοτήτων.

Εχουμε μεταφέρει τα μηνύματα αυτά στην ελληνική ηγεσία. Αναμένουμε να συναντηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για να συζητήσουμε τα επείγοντα ζητήματα της κοινής μας ατζέντας». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Μνημονιακή κυβέρνηση με Βορίδη και Αδωνι!
Τρικομματικό μνημόνιο με εγγυητή