Έντυπη Έκδοση

Υπέρμαχος του σκληρού ευρώ ο νέος πρωθυπουργός

Είκοσι δύο χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος γίνεται πρωθυπουργός, με την εντολή να γλιτώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Την ίδια εντολή είχε λάβει και το Νοέμβριο του 1989 ο Ξενοφών Ζολώτας, ως πρωθυπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο 64χρονος ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος, από τη Δεσφίνα Φωκίδας, που απαρνήθηκε τη Φυσική για χάριν των Οικονομικών Επιστημών, είναι υπέρμαχος του σκληρού ευρώ και της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

Σήμερα έρχεται να υποστηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, την οποία και απευχόταν προ τριών εβδομάδων με άρθρο του στους «Financial Times» και «Το Βήμα» (23.10.2011), όταν έλεγε: «Αυτή τη στιγμή η πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών που επετεύχθη τον Ιούλιο και να ενισχυθεί κατάλληλα» και εφιστούσε την προσοχή για ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις ενός μη εθελοντικού «κουρέματος» για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την οικονομία και τους φορολογουμένους.

Ο κ. Παπαδήμος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε Φυσική στο ΜΙΤ - Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (1970), ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972), για να τον κερδίσει εν τέλει η Οικονομική Επιστήμη, επί της οποίας πραγματοποίησε το διδακτορικό του (1978). Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1980, χρονιά κατά την οποία εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστόνη. Τη δεκαετία του 1980 συμμετείχε στην Επιτροπή Padoa-Schioppa, που συστάθηκε από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, για τη σύνταξη έκθεσης για την Οικονομική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος (1985 -1993). Τη διετία 1989-90 ο κ. Παπαδήμος συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία του καθηγητή Αγγελου Αγγελόπουλου, που συστάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Ξενοφώντα Ζολώτα, για τη σύνταξη έκθεσης για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και το 1994 διοικητής, όπου παρέμεινε για οκτώ χρόνια μέχρι το 2002. Από τη θέση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Από την εποχή εκείνη έχει μείνει η θολή υπόθεση του κρυφού swaps 2,5 δισ. ευρώ της Goldman Sachs για την κάλυψη του ελλείμματος και τη μείωση του χρέους, με απώτερο σκοπό την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. Επί αυτών η Ελλάδα έχει επικριθεί επανειλημμένως από τους ηγέτες της Ε.Ε., με τελευταίο τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χαρακτήριζε προ ημερών λάθος την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ.

Το 2002 ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απ' όπου και αποχώρησε το 2010.

Ο κ. Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.ά.

Την ακαδημαϊκή καριέρα του την ξεκίνησε την περίοδο 1975 - 1984 ως επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στη Βοστόνη φέρεται να συνδέθηκε με το νέο διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς, κατά τη θητεία τους στο ΜΙΤ, και οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες τού νομπελίστα (για τις πρωτοπόρες αναλύσεις στην αποταμίευση και τις χρηματοπιστωτικές αγορές) οικονομολόγου Φράνκο Μοντιλιάνι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ο μάνατζερ της κυβερνώσας ελίτ