Έντυπη Έκδοση

ΛΑΪΚΗ ΔΕΞΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης

Ο διχασμός που ελλοχεύει στους κόλπους της Ν.Δ. μετά την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να μετάσχει τελικά στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, αποτυπώνεται και στη δήλωση του ίδιου, μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Απευθυνόμενος προς την λαϊκή δεξιά που διαμαρτύρεται, ο Α. Σαμαράς -που εδώ μαζί με τον Γ. Μιχελάκη βγαίνει απ' το προεδρικό μέγαρο μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- διαβεβαίωσε ότι «οι απόψεις μας για την πολιτική που εφαρμόζεται παραμένουν. Δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάξεις» και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «άνοιξε ο δρόμος για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου αφού αυτή είναι η απόφαση των δύο κομμάτων μιας και αποτελούν τη βαλβίδα ασφαλείας για να εκφραστεί η κοινωνία». Απευθυνόμενος προς την λαϊκή δεξιά που διαμαρτύρεται, ο Α. Σαμαράς -που εδώ μαζί με τον Γ. Μιχελάκη βγαίνει απ' το προεδρικό μέγαρο μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- διαβεβαίωσε ότι «οι απόψεις μας για την πολιτική που εφαρμόζεται παραμένουν. Δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάξεις» και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «άνοιξε ο δρόμος για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου αφού αυτή είναι η απόφαση των δύο κομμάτων μιας και αποτελούν τη βαλβίδα ασφαλείας για να εκφραστεί η κοινωνία». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να κατευνάσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, λαϊκή δεξιά και κεντρώους, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους για τήρηση των δεσμεύσεών του και στήριξη της νέας κυβέρνησης.

«Τελικά άνοιξε ο δρόμος για νέες εκλογές άμεσα. Κι αυτό πια είναι μια συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Με συγκεκριμένη ημερομηνία, 19 Φεβρουαρίου. Αλλωστε, οι εκλογές δεν είναι μόνο δικό μας αίτημα... Είναι βαλβίδα ασφαλείας για να εκφραστεί η κοινωνία» είπε, ενώ απευθυνόμενος στη λαϊκή δεξιά τόνισε ότι «οι απόψεις μας για την πολιτική που εφαρμόζεται παραμένουν. Δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάζεις».

Στους δε ευρωπαίους εταίρους και τους κεντρώους του κόμματος έστειλε το μήνυμα πως «όλοι μαζί θα στηρίξουμε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της κι ευχόμαστε να επιτύχει στην αποστολή της».

Η απόπειρα του Αντ. Σαμαρά να καταδείξει ότι είναι με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός κυβέρνησης επιτεύχθηκε κατ' αρχήν με μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η Ν.Δ. είναι και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η επιλογή Σαμαρά να μην τοποθετήσει στην κυβέρνηση κοινοβουλευτικά στελέχη έγινε ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Ωστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπορεί να παίζει το ρόλο του Ιανού, προβάλλοντας κάθε φορά το πρόσωπο που τη συμφέρει. Ο κοινοβουλευτικός διχασμός όμως του κόμματος αποτυπώνει εν πολλοίς και τον πραγματικό που εξυφαίνεται όλες τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση της ηγετικής ομάδας να μετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Η λεγόμενη λαϊκή δεξιά, που όρθωσε ευθύς εξαρχής το ανάστημά της κατά της συμμετοχής, εκφράστηκε λίγο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και από την «ανεπίσημη» ιστοσελίδα του σκληρού πυρήνα της Ν.Δ., το antinews.

Ο αρθρογράφος, που εμφανίζεται με ψευδώνυμο, σχολιάζει ως εξής το νέο κυβερνητικό σχήμα, δείχνοντας και τις προθέσεις «στήριξής» του: «Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν. Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο σχόλιο για τη νέα κυβέρνηση η οποία είναι η παλιά... επιτυχημένη ομάδα του ΠΑΣΟΚ που μας έφερε στο χάλι αυτό, ολίγον Ν.Δ. (όπως λέμε ολίγον έγκυος) και κάτι απολειφάδια από τον Χερ Καρατζαφέρη, ο οποίος είναι τελικά ο κερδισμένος της όλης υπόθεσης».

Οι προθέσεις γίνονται ακόμη σαφέστερες, καθώς στο συγκεκριμένο άρθρο «καλείται η κυβέρνηση Παπαδήμου «να εκμεταλλευτεί τις λίγες ημέρες που θα της χαρίσει η βιολογική ανάγκη του κόσμου για λίγη ανάπαυλα και μετά να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα χειρότερα. Πρόκειται για μια θνησιγενή κυβέρνηση χωρίς συνταγματική και λαϊκή νομιμοποίηση την οποία ήδη ο λαός αποστρέφεται. Την δουλίτσα τους ήρθαν να κάνουν και μετά θα εξαφανιστούν. Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε για να μας φορέσουν μεσήλικες γιάπηδες δεύτερης διαλογής τεχνοκρατικά κουστούμια».

Η αναφορά του αρθρογράφου στον ΛΑΟΣ ενδεχομένως αναπτερώνει και τις ελπίδες της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., ότι οι διαρροές των σκληρών δεξιών προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη θα είναι κατά το δυνατόν λιγότερες.

Ο πραγματικός φόβος όμως του στενού επιτελείου Σαμαρά, που η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταστροφή της αντιμνημονιακής πολιτικής της Ν.Δ., μαζί με συνεχείς μετρήσεις της κοινής γνώμης που ήθελαν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται υπέρ κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, είναι οι «κεντρώοι του κόμματος» που εκφράστηκαν με τη γνωστή πλέον ομάδα των πέντε (Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης, Αντώναρος, Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης). Οι κινήσεις τους είναι απρόβλεπτες και ο φόβος «απελευθέρωσής» τους εντός του υπό διαμόρφωση νέου πολιτικού σκηνικού, είναι πάντα υπαρκτός. Επί του παρόντος θεωρούν ότι τα στόματα θα κλείσουν, λόγω της συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ., Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα, το «συναινετικό» προφίλ των οποίων πιθανώς θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα δύσκολα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. πάντως θα έρθουν όταν και αν ο Αντ. Σαμαράς κληθεί να υπογράψει τη γραπτή δέσμευση που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι, ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης και κυρίως αν χρειαστεί η Ν.Δ. να ψηφίσει επιπρόσθετα μέτρα που θα τη συνοδεύουν. Και αν και στο επιτελείο του θεωρούν ότι το μήνυμα που έστειλαν προς τους εταίρους με τη συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων είναι ότι οι δεσμεύσεις τους θα τηρηθούν και θα στηρίξουν ουσιαστικά το νέο σχήμα, η προοπτική αυτή θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα από την πλευρά του σκληρού πυρήνα.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Αντ. Σαμαρά να αποστέλλει επιστολή, ανάλογη με αυτή του πορτογάλου πρωθυπουργού Κοέλιο, ώστε να κατευνάσει και το εσωτερικό και το εξωτερικό. Τον φέρουν ακόμη να επιμένει στο βραχύβιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, ώστε να μη χρειαστεί να παράσχει στήριξη στη λήψη νέων μέτρων. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις των κεντρώων είναι απρόβλεπτες, ενώ και οι αντιπρόεδροι, υπουργοί πλέον, δεν γνωρίζει κανείς αν θα συναινέσουν με τη στάση του προέδρου.

Σε όλο αυτό το σκηνικό ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έχει διατηρήσει τη μακρά σιωπή του. Συνεργάτες του πάντως τον φέρουν να έχει πει, μετά τη μεταστροφή του Αντ. Σαμαρά, ότι ένας ηγέτης πρέπει να μεταβάλλει την πολιτική του αναλόγως των δεδομένων και σε αυτά να προσαρμόζει και την τακτική του. Που σημαίνει ότι εγκρίνει την αλλαγή στάσης του νυν προέδρου της Ν.Δ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Σαμαράς: Δεν είναι συγκυβέρνηση, αλλά μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού