Έντυπη Έκδοση

«Η δημοκρατία είναι σε κίνδυνο»

Κίνδυνο για τη δημοκρατία από τις δυνάμεις της αγοράς και την υποχώρηση της πολιτικής διαπιστώνει ο Luke Martell, ελπίζοντας στις μορφές λαϊκής αντίστασης και διαμαρτυρίας που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και τον κόσμο.

LUKE MARTELL Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, Αγγλία. LUKE MARTELL Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, Αγγλία. ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε πόσο μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται σήμερα η δημοκρατία στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τις συνεχείς επιθέσεις των αγορών; ρωτήσαμε τον καθηγητή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω έχετε δίκιο. Η δημοκρατία είναι σε κίνδυνο. Η ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση προκλήθηκε από μια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία οφείλεται στο σορτάρισμα προϊόντων υψηλού ρίσκου από τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές βιομηχανίες. Και τώρα οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν κατ' αρχάς με λιτότητα και έπειτα με πολιτικές που επιβάλλονται στις κυβερνήσεις τους και από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και από τους ευρωπαίους πολιτικούς, παρά την αντίθεση του ελληνικού λαού.

Ετσι, υπάρχει μια κρίση δικαιοσύνης αλλά και δημοκρατίας. Λοιπόν ναι, δικαιοσύνη και δημοκρατία υπονομεύονται και οι δύο. Η τελευταία υπονομεύεται μάλιστα ταυτόχρονα από δύο δυνάμεις, τον χρηματοοικονομικό τομέα και τις πολιτικές που ασκούνται. Αλλά οι διαμαρτυρίες στους δρόμους αναπτύσσονται στην Ελλάδα και αλλού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μορφή δημοκρατίας, η λαϊκή διαμαρτυρία, η οποία ενδυναμώνεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το δίλημμα οικονομία ή δημοκρατία είναι υπαρκτό; Πώς πρέπει να απαντήσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θεωρώ ότι το θέμα έχει την προέλευση στη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Αγορά και δημοκρατία δεν μπορούν πλέον να διαχωρισθούν, αλλά η πρώτη έχει υπονομεύσει τη δεύτερη. Οπως και να 'χει, τα κράτη μπορούν να αντισταθούν, ειδικά εάν συνεργασθούν. Ετσι, η ένδεια των πολιτικών αντιδράσεων έχει να κάνει μερικές φορές με την πολιτική βούληση, ωσάν αυτή να επιβάλλεται σε κυβερνήσεις από οικονομικοες επιταγές. Μερικές φορές οι κυβερνήσεις δίνουν στην αγορά οικειοθελώς όσα εν τέλει εξαναγκάζονται να δώσουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Φάκελος
Για το ίδιο θέμα
Υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη;