Έντυπη Έκδοση

Η υλοποίηση του πραξικοπήματος των αγορών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε ως «σιωπηλή και σταδιακή επανάσταση» τα μέτρα ελέγχου και δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβλήθηκαν στα κράτη της Ε.Ε., σε ομιλία του στη Φλωρεντία την επομένη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης (18-06-10).

BILI MEYER Ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου BILI MEYER Ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Αντίθετα από ό,τι εκτιμά ο κ. Μπαρόζο, αυτό σημαίνει ένα πραγματικό σιωπηλό πραξικόπημα κατά της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας.

Ετσι, αυτό το εκ Βρυξελλών πραξικόπημα κατεδαφίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και ομογενοποιεί τα κριτήρια για να επιτεθεί κατά των μισθών, να μειώσει δραστικά το δημόσιο τομέα, να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και να ιδιωτικοποιήσει δημόσιες υπηρεσίες, μέτρα που ήδη βιώνει ο ελληνικός λαός.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι παρά η υλοποίηση αυτού του πραξικοπήματος των αγορών, που στηρίζεται δραματικά και εδραιώνεται μέσω της τρόικας, δημίου των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε.

Η απόφαση του Παπανδρέου να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, κάτω από τις απαράδεκτες πιέσεις και τη σαφέστατη επέμβαση της Μέρκελ και του Σαρκοζί, τις απειλές για κυρώσεις από την Ε.Ε. έτσι όπως εκφράστηκαν από τον Ολι Ρεν και τη σημαντική πτώση του χρηματιστηρίου μετά την πρόταση για προσφυγή στη βούληση του ελληνικού λαού, είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ότι δημοκρατία και καπιταλισμός είναι ασυμβίβαστα.

Εξ ου και ο τεράστιος φόβος των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην πιθανή έκφραση της λαϊκής βούλησης, που δεν καταδείχθηκε μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και με την περίφημη μεταρρύθμιση του ισπανικού Συντάγματος που έθεσε όριο στο δημόσιο έλλειμμα.

Ετσι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Παπανδρέου, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τις πολιτικές λιτότητας, καταδεικνύει ξανά ότι, στην πράξη, ήδη υπάρχει μια συμμαχία ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και τους συντηρητικούς στην Ευρώπη.

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ισπανία, "θεατρικοποιούν" τις διαφορές τους, ενώ όταν έρχεται η κρίση, αυτή η μεγάλη συμμαχία αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο.

Με τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές χειραγωγήσεις τινάζουν στον αέρα κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, υλοποιώντας το πραξικόπημα των αγορών κατά της δημοκρατίας. Η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι αυτοί που υπαγορεύουν τις σημερινές πολιτικές στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και, σε μεγάλο βαθμό, στην Ισπανία, κι ούτε ένας πολίτης δεν έχει επιλέξει τη σύνθεση αυτών των οργανισμών που σήμερα υποθηκεύουν το μέλλον του.

Η αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση αντιτίθεται στην πραγματική Δημοκρατική Κυβέρνηση της Οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποφεύγουν να προχωρήσουμε σε αυτή τη δημοκρατική διαχείριση, γιατί αυτό θα σήμαινε κάτι που οι αγορές απορρίπτουν: να θέσουν σε εφαρμογή μια πολιτική αρχιτεκτονική, ώστε να ανακτηθούν υπέρ των πολιτών στρατηγικοί τομείς, ανάμεσά τους και ο χρηματοπιστωτικός, και να καθορίσουν έναν οικονομικό προσανατολισμό σχεδιασμένο από και για τους ευρωπαίους πολίτες.

Υπεύθυνος για την κρίση δεν είναι ο ελληνικός λαός και δεν είναι δίκαιο ούτε αποδεκτό να πληρώνει τα σπασμένα άλλων. Η κρίση δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, κάποιος φέρει την πολιτική ευθύνη. Αντί να υφίστανται και άλλες περικοπές οι εργαζόμενοι έπρεπε να καθίσουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους ενόχους αυτής της μεγάλης απάτης. Απέναντι στο σιωπηλό πραξικόπημα κατά των ευρωπαϊκών κοινωνικών κατακτήσεων δεν μπορούμε να σκύψουμε το κεφάλι. Απέναντι στην Ευρώπη των αγορών, γίνονται απαραίτητα ο αγώνας, η αντίσταση και η αλληλεγγύη ανάμεσα στις ευρωπαίες και τους ευρωπαίους πολίτες, δηλαδή η άσκηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με κεφαλαία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Φάκελος
Για το ίδιο θέμα
Υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη;