Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν συνυπογράφει επιστολή προς τις Βρυξέλλες

Στήριξη με «αγκάθια» από τον Σαμαρά

«Αν με κάτι διαφωνούμε, δεν το ψηφίζουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Τελευταία ενημέρωση:

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση και προειδοποιώντας ότι δεν θα ψηφίσει κάτι με το οποίο διαφωνεί. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι οι εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν στις 19 Φεβρουαρίου, προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τη θητεία της νέας κυβέρνησης, την υπονομεύουν, ενώ προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν 30 δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι συγκυβέρνηση, ούτε θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου, αλλά αποτελεί προϊόν ανάγκης. Ανέφερε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι να ξεμπλοκάρει η 6η δόση, να ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση της 27ης Οκτωβρίου και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

Χαρακτήρισε ατυχέστατη την πρωτοβουλία του προηγούμενου πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και τόνισε ότι η Ελλάδα έμεινε ακυβέρνητο καράβι σε μια καταιγίδα παγκόσμια. Πρόσθεσε ότι ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία να ζητήσει ματαίωση του δημοψηφίσματος και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τη θητεία της κυβέρνησης την υπονομεύουν κι έκανε λόγο για κρίσιμο τρίμηνο. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι μεταβατική, είναι ειδικού σκοπού και ότι αν δεν διενεργηθούν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, θα πυροδοτηθεί κοινωνική έκρηξη.

Εκτίμησε ότι η οδύσσεια της Ελλάδας δεν θα έχει τελειώσει μετά από 9 χρόνια και πως το 2020 θα χρειαστούν και άλλα 20 χρόνια για να μειωθεί το χρέος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε χειροτέρεψε το χρέος και την ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική. "Επί 1,5 χρόνο προειδοποιώ για αυτά που βλέπουμε σήμερα, ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε ήταν λάθος", πρόσθεσε. "Δεν φταίει μόνο η κακή εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και η κακή συνταγή", τόνισε.

Όσον αφορά στην επιστολή που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να τη συνυπογράψει και ότι αρκεί η υπογραφή του ίδιου, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, μαζί με εκείνη του προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι δεν θα ψηφίσε κάτι με το οποίο διαφωνεί, φέρνοντας ως παράδειγμα την απελευθέρωση των ταξί και τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης με πλυθησμιακά κριτήρια.

Σχετικά με το νόμο για την ιθαγένεια επανέλαβε την πάγια θέση της Ν.Δ. ότι είναι λάθος και επικίνδυνος κι επισήμανε ότι θα τον καταργήσει ούτως ή άλλως όταν γίνει κυβέρνηση και πως δεν είναι ανάγκη να καταργηθεί από την παρούσα. Επισήμανε δε ότι θα ενισχύσει τα μέτρα, όπως τον φράχτη στον Έβρο.

Τέλος αναφέρθηκε και στο χαράτσι στα ακίνητα, ζητώντας να μην κόβεται το ηλεκτρικό σε όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν. Επισήμανε ότι η πρακτική αυτή δεν θα αφορά όσους δεν θέλουν να το πληρώσουν, αλλά όσους δεν μπορούν και προειδοποίησε ότι αν αφήσουν μες στο χειμώνα πολίτες χωρίς ρεύμα, τότε θα γιγαντωθεί η οργή που υπάρχει.

Σαμαράς: Δεν θέλω λίστα, συμφωνώ με κατάτμηση εκλογικών περιφερειών

Την αντίθεσή του στη διενέργεια εκλογών με λίστα εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε πρόταση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε: "εγώ δεν θέλω λίστα και δεν συμφωνώ, γιατί σε μία στιγμή που ο λαός θέλει να εκφραστεί δεν μπορείς να του επιβάλεις πρόσωπα". Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β΄ Αθηνών.

Αναφορικά με το ζήτημα ονομασίας της ΠΔΓΜ, σημείωσε: "Προς Θεού, είναι δυνατόν κάποια θέματα που είναι δεκαετιών να τα λύσει μία μεταβατική κυβέρνηση σε τρεις μήνες;", ενώ ερωτηθείς για το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι παρέπεμψε στην ομιλία του στη Βουλή.

Σχετικά με τον Πάνο Καμμένο και την απόφασή του να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άφησε να εννοηθεί ότι πρώτα θα πρέπει να δει συγκεκριμένες ενέργειες και μετά θα αποφασίσει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

7 σχόλια

1 Ο/Η Χάρης Φουνταλής έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αν αυτόν τον τυχάρπαστο τον κάνετε ποτέ πρωθυπουργό, θα διαπιστώσετε με φρίκη οτι δεν είχαμε φτάσει ακόμα σήμερα στον πάτο του βαρελιού. Δυστυχώς είχε κι ακόμα πιο κάτω βάθος το βαρέλι. Η ενδόμυχη λαχτάρα του ανθρώπου αυτού να γίνει μια μέρα πρωθυπουργός ξεπερνάει οποιονδήποτε υπολογισμό που μπορεί να κάνει για το τί συμφέρει τους Έλληνες και τον τόπο. Δείτε μόνο το παραλήρημά του «Εκλογές τώρα!!» που επαναλαμβάνει σαν άθλια κατασκευασμένο και ανεγκέφαλο ρομπότ, για να καταλάβετε ποιες είναι οι προτεραιότητές του.
2 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ο Τόνυ δε συγκυβερνά, απλά έτυχε οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματός του να περνούν απέξω από το Μαξίμου, τους φωνάξανε μέσα για ένα ποτό και κατέληξαν υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Κυβέρνησης της οποίας ο Τόνυ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση!

Πώς είπατε; Σχιζοφρένεια; Συμφωνώ.

Αλλά από το λογίδριο του Τόνυ να κρατήσουμε το φόβο τους απέναντι στη λαϊκή οργή. Δυό φορές τουλάχιστον μίλησε με τρόμο γι' αυτή, προειδοποιώντας για κοινωνική έκρηξη.

Αυτός είναι ο λόγος που εξορκίζει το Δημοψήφισμα. Και αυτός είναι ο λόγος που ΤΩΡΑ μιλά για εκλογές, αλλά αύριο θα πάψει να μιλά γι' αυτές.

Και όσο αφορά αυτό το περίφημο διαφορετικό "μείγμα πολιτικής" που εισηγείται, είμαι σίγουρος ότι καν ο ίδιος δεν πιστεύει την ύπαρξή του. Τι "μείγμα" άλλο να πετύχει, όταν η πολιτική που ακολουθείται και σύρει το λαό στην εξαθλίωση υπαγορεύεται μέχρι κεραίας από τους Τροϊκανούς και την Ε.Ε.; Και άλλωστε και ο ίδιος μιλά για "αναπόφευκτες" συμφωνίες!

Αυτό το "άλλο μείγμα" πολιτικής αποτελεί πολιτική επινόηση για την υφαρπαγή των ψήφων στις επερχόμενες εκλογές, ανάλογο με την επινόηση του παλιού του συγκάτοικου ("λεφτά υπάρχουν"). Κλασικές απάτες δηλαδή, που αν τις πραγματοποιούσε σε απείρως μικρότερη κλίμακα κανένας κακομοίρης θα τον είχαν κλείσει κιόλας μέσα.

Η μόνη λύση βρίσκεται στην αποχώρηση από την Ε.Ε. και το Ευρώ, στη μονόπλευρη και πλήρη παύση των πληρωμών του χρέους, στην εθνικοποίηση τραπεζών και καίριων τομέων της οικονομίας και στη ριζική αναδιανομή του πλούτου. "Μείξεις" και "προσμείξεις" και "αναμείξεις" πολιτικών κάτω από το ζυγό των Τροϊκανών απλούστατα δεν υπάρχουν.
3 Ο/Η LOUKAS έγραψε: (πριν 8 έτη)
Τί μας λέει ο σύγχρονος εφιάλτης. Αυτός άνοιξε το δρόμο να έλθει για δεύτερη φορά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να αρχίσει αυτό το ατέλειωτο πάρτυ. Αυτός & το 96, δεν έρριξε το ΠΑΣΟΚ αλλά ψηφισε τον Πρόεδρο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Αυτός άνοιξε τα σύνορα και εισέρυσαν οι τόσοι πρόσφυγες με όλα όσα ακολούθησαν σ΄αυτή την πολιτική. Αυτός άνοιξε την αιμάσουσα συνεχώς μέχρι σήμερα πληγή με την ονομασία των Σκοπίων. Τώρα θέλει εκλογές για να βρεθούμε πάλι σε νέες περιπέτειες.
Καλά θα κάνει να μη μιλάει πολύ, αλλά προ πάντως να μη μας μαλώνει συνέχεια με το ύφος που έχει. Να αφήσει την Κυβέρνηση να κάνει αυτά που πρέπει, να ηρεμήση λίγο ο λαός και βλέπουμε.
4 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ωραία, θα πάνε χαμένες οι ζωές μας, τα όνειρά μας, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να τα βάλουν με την πραγματική αιτία, καλύπτοντας τους τοκογλύφους και το ελεϊνό πολιτικό μας σύστημα.

Όσο για την κοινωνική οργή, θα σκάσει η χύτρα και δεν θα μπορούνε να ελέγξουνε τίποτα.
5 Ο/Η Γεωργιος Γρηγοριαδης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Η κυβερνιση του κ. Λουκα Παπαδημου ειναι κυβερνιση ευρειας συμμετοχης των πολιτικων κομματων της χωρας και χρειαζετε ειληκρινη στηριξη
Ο κ. Σαμαρας δυστυχως δεν θελει την επιτυχια της και αρχησε με την καλημερα την αωτιπολιτεθση.
Κυριε Σαμαρα ο λαος δεν τρωει κουτοχορτο! Μην το τραβας το σχοινι αλλο γιατι θα παρης την απαντηση που πρεπει στισ προσεχεις εκλογες.
Για να μην κανεις λοιπον την Νεα Δημοκρατια παλι αντιπολιτευση με ποσοστο" Πολιτικης Ανοιξης"
καλο θα ειναι να αφησης την γραμμη που ακολουθης, κλοιπον, να στηριξης την παρουσα κυβερνιση να κανη σωστα την δουλεια της. αν θελης να σε εμπιστευθη ο ελληνικος λαος και να γινης ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

Με εκτιμηση,
Γιωργος Γρηγοριαδης
6 Ο/Η θεοφιλος θερμη έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αγαπητε φιλε ΚΜ, πιστευω οπως εσυ, οτι η ΕΟΚ ειναι μια λυκοσυμαχια αλλα οπως σου ξαναγραψα, ο Καθηγητης Βεργοπουλος ειπε πως ακομα δεν εγινε καμια σοβαρη και ολοκληρωμενη μελετη απο καμια αριστερα για τις συνεπειες της παραμονης μας η της αποχωρησης.
Θα μου πεις ισως διαλυσει μονη της, και θα σου πω εχεις δικιο.
Προσυπογραφω τα υπολοιπα που γραφεις.
Οσο αφορα την ενωση της αριστερας δε νομιζω οτι το θεμα ΕΟΚ ειναι εμποδιο, υπαρχει η προηγουμενη πειρα του 87-88 τοτε με τον ενιαιο Συνασπισμο.
Ας πουνε πρωτα καλημερα.

Κυριε Γιωργο Γρηγοριαδη νομιζω δεν καταλαβατε οτι μας βαραγε το Πασοκ μονο του, και τωρα θα μας μελανιασουν τρεις μαζι.
Κυριε Γρηγοριαδη οχι μονο στηριζει την κυβερνηση των τοκογλυφων αλλα και συμετεχει ο Αντωνακης , αδικα τον μαλωνεται.
Αλωστε μονος σας γραψατε κυβερνηση ευρειας συμμετοχης Γιωργακης Αντωνακης χερι χερι με τον Καρατζαφυρερ.
7 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 8 έτη)
Βρε φίλε μου Θεόφιλε, δε βλέπεις και δεν ακούς; Πεντακόσιες μελέτες έχουν βγει. Η "ολοκληρωμένη" μας μάρανε;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 7

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Ρωγμές σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μόνη αντιπολίτευση η Αριστερά
ΛΑΟΣ: Χωρίς αστερίσκους και όρους στηρίζουμε Παπαδήμο
ΚΚΕ: Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια