Έντυπη Έκδοση

Ο Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ

«Σε τρία χρόνια θα μας αφορούν»

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι εταίροι για μια «ισχυρότερη οικονομική Ενωση» υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος με την Ανγκελα Μέρκελ. Διαφωνούν και για τα ευρωομόλογα (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Ο Λουκάς Παπαδήμος με την Ανγκελα Μέρκελ. Διαφωνούν και για τα ευρωομόλογα (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν αφορούν στην παρούσα φάση τη χώρα μας, η οποία έχει ενταχθεί σε τριετές πρόγραμμα εξυγίανσης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όμως, και σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το «κούρεμα» του χρέους, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να εφαρμόσει τους κανόνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη σύνοδο, πρόσθεσε ο Λ. Παπαδήμος.

Και αν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» με τους ιδιώτες, που παραμένουν στάσιμες , αποτύχουν; Για τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας... Εάν, είπε, τα μέτρα που αφορούν τη διετία 2013-2014 εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Διαφορετικά, δύσκολα θα αποφευχθεί η λήψη πρόσθετων ρυθμίσεων το 2012...

Αναφερόμενος στο θέμα του «κουρέματος», ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλέστηκε τη δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» της Ελλάδας αποτελεί εξαίρεση και δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης των 17.

Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δήλωση αυτή θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ιδιώτες. Για τον υπουργό, η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει διότι «θα καταστήσει πιο ασφαλή τον ιδιωτικό τομέα» όσον αφορά τη συμμετοχή του στο κούρεμα.

«Αποτελεσματική»

Ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε «αποτελεσματική» τη μέχρι τώρα λειτουργία της κυβέρνησης. Σε ένα μήνα, είπε, πέτυχε με τη στήριξη των κομμάτων την εκταμίευση της 6ης δόσης, την υιοθέτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, ο οποίος εάν υλοποιηθεί θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Και θα θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη το 2013.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα των ευρωομολόγων δεν έκλεισε στην ευρωζώνη και θα επανέλθει τον ερχόμενο Μάρτιο, με σχετική πρόταση του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και του Ζοζέ Μπαρόζο. Η αισιόδοξη αυτή άποψη έρχεται φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της Ανγκελας Μέρκελ, η οποία κινεί πλέον όλα τα νήματα στην ευρωζώνη.

Πάντως, ο ίδιος ο Ρόμπαϊ δεν έκρυψε σε συνέντευξη Τύπου την πρόθεσή του να επανέλθει με τον Μπαρόζο στο θέμα των ευρωομολόγων. Χαμένες προσδοκίες;

* «Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου, από τον οποίον ζητήθηκε να σχολιάσει τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. «Δίνουμε μάχη να μείνει η χώρα όρθια σε δύσκολες συνθήκες, όλα τα θέματα είναι ανοικτά για τα επόμενα χρόνια. Ντρέπομαι να μετάσχω σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση και να μπω σε άλλα θέματα.Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό εάν τον αποσχολούμε με τέτοια θέματα»... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Τα πήρε όλα η Μέρκελ