Ηλεκτρονική Έκδοση

Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία

Είκοσι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αλγερία, καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Ανάμεσα στους έξι υποψηφίους για την προεδρία, είναι και ο 72χρονος απερχόμενος πρόεδρος, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Ο Μπουτεφλίκα, ο οποίος εξελέγη το 1999 και επανεξελέγη το 2004, θεωρείται φαβορί και σε αυτές τις εκλογές, ο ίδιος έχει δηλώσει πως επιθυμεί να εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχει και μια γυναίκα η Λουίζα Χανούν, επικεφαλής του Κόμματος των Εργατικών, η οποία στις εκλογές του 2004 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 1%.

Ακόμη ένας υποψήφιος που είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες εκλογές, είναι ο εθνικιστής, Αλί Φαούζι Ρεμπάιν.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι, ο μετριοπαθής ισλαμιστής, Ντζαχίντ Γιούνσι, ο εθνικιστής πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Αλγερίας (FNA), Μούσα Τουάτι και ο Μοχάμεντ Σαΐντ ο οποίος ηγείται του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας (PJL).

Στις εκλογές δεν συμμετέχουν τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Συναγερμός για τον Πολιτισμό και την Δημοκρατία (RCD) και το Μέτωπο των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS).

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαζίντ Ζερχούνι, διαβεβαίωσε πως η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με διαφάνεια και αξιοπιστία.

Επίσης η Αλγερία κάλεσε των ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης να στείλουν παρατηρητές.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλγερία