Έντυπη Έκδοση

Οι ιντερνετικοί «ταλιμπάν» του Σαμαρά

Ο σάλος που προκάλεσε η διακίνηση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας του χαλκευμένου βίντεο δηλώσεων του βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, με στόχο να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την τρομοκρατία, έφερε στο προσκήνιο τις αμφιλεγόμενες πρακτικές των ιντερνετικών «ταλιμπάν» του Αντώνη Σαμαρά.

Η «Ομάδα Αλήθειας», που δημιούργησε το επίμαχο βίντεο, δηλώνει πως «είναι μία ομάδα πολιτικής ανάλυσης που πρόσκειται στην Ν.Δ., χωρίς να την εκφράζει επίσημα». Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μία ομάδα με έδρα τη Συγγρού, υπό τον απόλυτο έλεγχο του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και άνθρωπο εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά, Γιώργο Μουρούτη.

Η «Ομάδα Αλήθειας»

Η εν λόγω ομάδα, το όνομα της οποίας εμφανίζει ανατριχιαστική ομοιότητα με το αρμόδιο για την προπαγάνδα στην οργουελική Ωκεανία «υπουργείο Αλήθειας», συγκροτήθηκε λίγο πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου για να αντιμετωπίσει την ξαφνική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή του κ. Μουρούτη, ενώ επανενεργοποιήθηκε πρόσφατα -αν και υποστελεχωμένη πλέον- με τα γνωστά αποτελέσματα. Τη συγκρότησή της ανέλαβε ο υπεύθυνος για την ηλεκτρονική δικτύωση του κόμματος της Ν.Δ. και τη διαδικτυακή εικόνα του Μεγάρου Μαξίμου, Δημήτρης Πτωχός. Ηλικίας 35 ετών, γόνος ισχυρής πολιτικά οικογένειας της Μεσσηνίας, ο κ. Πτωχός συνδέεται με στενή προσωπική σχέση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος του έχει τυφλή εμπιστοσύνη.

Η «Ομάδα Αλήθειας» λειτούργησε, με καθοδήγηση του κ. Μουρούτη και υπό την τεχνική επίβλεψη του κ. Πτωχού, με εθελοντές, υπαλλήλους του γραφείου Τύπου της Συγγρού και ΟΝΝΕΔίτες. Ολοι -όπως και οι επικεφαλής κ.κ. Μουρούτης και Πτωχός- με κοινό χαρακτηριστικό την απόλυτη αφοσίωση στο πρόσωπο του κ.Σαμαρά πάνω από όλα, με αποτέλεσμα «γαλάζιες κακές γλώσσες» να σχολιάζουν ότι «αυτοί όλοι δεν είναι νεοδημοκράτες, "ταλιμπάν" του Σαμαρά είναι». Η «Ομάδα Αλήθειας» «σκανάρει» δηλώσεις πολιτικών αντιπάλων -ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ- και δημοσιεύματα, για να εντοπίσει «ατοπήματα» και «ύποπτες» αναφορές. Τα ευρήματα αξιοποιούνται στη συνέχεια στο πλαίσιο μίας συνωμοσιολογικής λογικής, που λέει ότι τάχα ύποπτα συμφέροντα επιχειρούν να πλήξουν τη Ν.Δ. και προσωπικά τον κ. Σαμαρά, ενώ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας. Τελικό στάδιο, η διοχέτευση των ευρημάτων αυτών στο διαδίκτυο και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χειρίζεται προσωπικά ο κ. Μουρούτης, και ενίοτε η υιοθέτησή τους από το επίσημο γραφείο Τύπου του κόμματος της Ν.Δ..

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά έδιναν πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα στο internet, τα blogs και τα social media (twitter και facebook), όπου άλλωστε είναι πολύ ευκολότερο να διασπείρει κανείς ανεπίσημα -και ενίοτε και ανώνυμα- φήμες και «ειδήσεις», που εμφανίζονται ως «αποκαλύψεις». Τη δύναμη των blogs και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν ανακαλύψει ήδη από την περίοδο διεκδίκησης της προεδρίας της Ν.Δ., στην οποία φιλοσαμαρικά «όργανα», όπως το antinews.gr (όπου γραμμή έδινε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης και αρθρογραφεί μέχρι σήμερα ο έτερος προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού, Φαήλος Κρανιδιώτης), έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία