Έντυπη Έκδοση

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Και Πάλι Επαναβεβαίωση

Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, τίθενται εκ νέου προς διαβούλευση οι σαφείς διαφωνίες επί κεντρικών προγραμματικών σημείων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο βαθμό που θα εκφραστούν αυτές.

Αποτίμηση της περιοδείας σε Γερμανία, ΗΠΑ θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας Αποτίμηση της περιοδείας σε Γερμανία, ΗΠΑ θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας Ως εκτίμηση πάντως οι δύο πλευρές δεν επιλέγουν την ανοιχτή σύγκρουση, αλλά μια επαναβεβαίωση των συσχετισμών και των απόψεων που διαγράφηκε σαν εσωκομματική εικόνα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας επιλέγει να καταθέσει τροπολογίες, κυρίως στα σημεία που αφορούν την αποτίμηση των ταξιδιών του Αλέξη Τσίπρα, στην προοπτική συνεργασίας με αριστερές δυνάμεις, με καθαρή άρνηση στην προοπτική συμπόρευσης με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ή τμήματα της λαϊκής Δεξιάς, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και βεβαίως τη στάση απέναντι στα τρία Μνημόνια.

Υποβαθμίζουν

Ταυτόχρονα, από πλευράς Αλέξη Τσίπρα και στελεχών που πρόσκεινται στην ηγεσία γίνεται προσπάθεια να υποβαθμίσουν την εσωκομματική αντιπαράθεση, αποδίδοντας την σε ΜΜΕ που επιχειρούν να πλήξουν τη δημόσια εικόνα του κόμματος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο tvxs, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να γεφυρώσει τις διαφορές, επανέλαβε ότι δεν προκύπτει θέμα αλλαγής στάσης απέναντι στο Μνημόνιο και εξήγησε ότι οι επαφές του στο διεθνή χώρο έγιναν αποκλειστικά στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που προβλέπεται και στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. «Μέσα σε ένα μήνα είχα τη δυνατότητα να βρεθώ στη Λατινική Αμερική, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Συναντήθηκα με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους κυβερνήσεων και έθεσα τέσσερα ζητήματα. Στον Σόιμπλε τα κατοχικά δάνεια και τη Siemens. Στο ΔΝΤ, στην κοιλιά του κήτους, έθεσα θέμα κουρέματος του χρέους, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσα το θέμα του δικαιώματος της χώρας στην εκμετάλλευση και τη χρήση της ΑΟΖ. Τι από αυτά δεν έπρεπε να κάνω; Ποια από αυτά έχει κάνει η κυβέρνηση; Πότε άλλοτε είχε τεθεί τετ α τετ το θέμα του κατοχικού δανείου;».

Χθες, σε άρθρο του στη «Monde Diplomatique» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε ακύρωση του Μνημονίου που είναι προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Το φάρμακο είναι θανατηφόρο -δεν είναι η δόση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι στην Ευρώπη» σημειώνει. Καθώς και στην ανάγκη σημαντικής διαγραφής της ονομαστικής αξίας του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους της. Οπως επίσης σε μορατόριουμ για την εξυπηρέτησή του, ώστε τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν να διοχετευτούν αμέσως στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας και σε «ρήτρα ανάπτυξης», ώστε τα τοκοχρεολύσια να μην πνίγουν στη γένεσή της την οικονομική ανάκαμψη. Οσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προτείνει να γίνει χωρίς τα σχετικά κονδύλια να προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος της χώρας. Στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας επιμένει στην πρόταση του κόμματός του για μια νέα Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953, ως τη μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση. «Να αντιστρέψουμε τις μικρές, ξεχωριστές Συνθήκες των Βερσαλιών που επιβάλλει το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε σε κάθε χώρα του ευρωπαϊκού Νότου με πρόβλημα δανεισμού. Και να εμπνευστούμε από μία εκ των διορατικότερων στιγμών στην ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους. Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους και την αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση - Κριτική από τα αριστερά