Ηλεκτρονική Έκδοση

«Πήγαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι»

Σαμαράς: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε

14,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη το κονδύλι για Ελλάδα

«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πολύ ικανοποιημένος, αναφέροντας ότι η Ελλάδα «πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες» και ανακοίνωσε πως η χώρα πρόκειται να λάβει 14,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη συν άλλα 2 δισ. ευρώ που εκτιμά ότι θα διατεθούν μέχρι το 2016.

Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν δεκτή τροπολογία για  να υπάρξει μέχρι το 2016 αναθεώρηση του ποσού λόγω κρίσης και συμμετοχής της χώρας σε οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης βάσει της οποίας θα προστεθούν άλλα 2 δισ. ευρώ στο πακέτο των 14,3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο ειδικό ταμείο χρηματοδότησης πολιτικών απασχόλησης για τις χώρες όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

"Τελικά δηλαδή θα δοθούν στη χώρα μας πολλά περισσότερα από όσα της είχαν διατεθεί αρχικά από την πρώτη πρόταση Μπαρόζο την ώρα που το συνολικό μέγεθος των κονδυλίων μειώνεται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Διαπραγματευτικά θεωρώ πραγματικά ότι κάναμε το καλύτερο".

"Εμείς κάναμε τις συμμαχίες μας δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας. Με την επιμονή μας προβλέφθηκε και δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων συνολικά στην Ευρώπη. Ένα μέρος του οποίου θα απορροφηθεί από την Ελλάδα που έχει και την υψηλότερη νεανική ανεργία. Με δική μας επιμονή πετύχαμε να αναθεωρηθούν τα ποσά για την Ελλάδα λόγω της κρίσης της. Προβλέπεται ειδικά ότι αν φανερωθεί από τα επόμενα στοιχεία ότι έχουμε αποτελέσματα λιγότερο ευνοϊκά από ό,τι έπρεπε, τότε θα γίνεται αναθεώρηση» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόβαλε τις ενστάσεις της στη διαπραγμάτευση παρουσιάζοντας στοιχεία για τη δραματική υποχώρηση του εγχώριου ΑΕΠ μέσα στην τελευταία τριετία. "Πήγαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι" είπε ο Α. Σαμαράς σχολιάζοντας τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Τα ποσά που εξασφαλίσθηκαν για την Ελλάδα είναι μεν υψηλότερα των στόχων που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση πριν τη σύνοδο (11 με 12 δισ.), αλλά υπολείπονται σημαντικά εκείνων που προέβλεπε το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 που έφταναν τα 20 δισ. ευρώ.

ΚΚΕ: Το 94% θα πάει στα μονοπώλια

"Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
 
"Ο «τσακωμός» μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά στο πώς θα μοιράσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τα κονδύλια που αποσπούν με την αντιλαϊκή πολιτική τους από τους εργαζόμενους" αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για "εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, αλλά και για αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων".
 
"Σε όποιο συμβιβασμό και αν καταλήξουν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφθούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται και να μεγαλώνουν. Όσοι λένε στο λαό ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή, τον κοροϊδεύουν. Όσο υπάρχει, πιο επιθετική θα γίνεται".
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Δυο εικόνες, χίλιες λέξεις, για τη λιτότητα στην Ε.Ε.
Μεικτά για τη ΔΗΜΑΡ τα αποτελέσματα της Συνόδου
Τι προβλέπεται για τις αγροτικές επιδοτήσεις
Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός με υπογραφή Κάμερον
Τσίπρας: Κομπάρσος ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής