Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπουργικό Συμβούλιο

Νέο υφυπουργείο για το ΕΣΠΑ

Προσπάθεια εξεύρεσης πόρων

Τελευταία ενημέρωση:

Ο πρωθυπουργός όρισε υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης τον Κυριάκο Βιρβιδάκη, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, εν μέσω ύφεσης και υψηλής ανεργίας που έχει φτάσει σε «αδιανόητα» ποσοστά. «Μην μου φέρετε προβλήματα, λύσεις να μου φέρετε» για τη γραφειοκρατία, είπε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς, κατά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή. Τόνισε ότι «ο ξερολισμός είναι εχθρός». Σε 44 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα για τα επόμενα 9 χρόνια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Φωτογραφία: ΑΜΠΕ Φωτογραφία: ΑΜΠΕ Τα επόμενα 9 χρόνια η Ελλάδα θα λάβει 44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ έως το 2020, τα 15 δισ. ευρώ με άμεσες ενισχύσεις για δράσεις όπως το λαθρεμπόριο και η παράνομη μετανάστευση, τα 8,5 δισ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ καθώς και κονδύλια από το Ταμείο για την ανεργία των νέων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αύξηση της ευελιξίας στην απορροφητικότητα των πόρων. Τόνισε ότι υπάρχουν προγράμματα χωρίς εθνική κατανομή σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και οι επικοινωνίες, όπου μπορεί η Ελλάδα - όπως είπε - να εξασφαλίσει άλλο ένα δισ. ευρώ. 
 
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε στους υπουργούς ότι πρέπει εξαρχής να γίνει σωστή διαχείριση του ΕΣΠΑ και πως δεν μετρά μόνο η ταχύτητα της απορροφητικότητας αλλά και η ποιότητα των έργων. «Τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο» είπε χαρακτηριστικά. 
 
Σημείωσε ότι κριτήρια πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η καινοτομία και η προσέλκυση επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποσπασματική αξιοποίηση των πόρων και κατακερματισμός σε μικρά έργα και πρόσθεσε: «αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας».
 
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι από κάθε περιφέρεια πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν τη γνώμη των περιφερειαρχών «που τα ξέρουν καλύτερα», διευκρινίζοντας όμως ότι η γνώμη τους δεν είναι δεσμευτική.
 
Νέος υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ
 
Ο βουλευτής Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, θα ορκιστεί υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ το Σάββατο στις 12.00 και το χαρτοφυλάκιό του θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον Κ. Χατζηδάκη.
 
Συντονισμός των υπουργείων 
 
Ο πρωθυπουργός ζήτησε συντονισμό από τους υπουργούς ώστε να προχωρήσουν τα προγράμματα και ανήγγειλε σύγκρουση για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο ξερολισμός είναι εχθρός μας», προσθέτοντας ότι κάθε μέρα θα δίνεται μάχη για να τιθασευτεί η γραφειοκρατία.
 
Ζήτησε από κάθε υπουργό να του φέρει σύντομα μια λίστα άμεσης επίλυσης προβλημάτων γραφειοκρατίας στο υπουργείο του. «Μην μου φέρετε προβλήματα, λύσεις να μου φέρετε» είπε ο πρωθυπουργός.
 
Από τις 20 έως 23 Φεβρουαρίου, θα έχει κύκλο επαφών με τους υπουργούς, πιέζοντας για λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. «Θέλω να έρθω στα υπουργεία, να έχω εικόνα για τα προβλήματα και τις λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. 
 
Φάκελο για τις εκκρεμότητες ανά υπουργείο και ανενεργών προγραμμάτων παρέδωσε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Κωστής Χατζηδάκης.
 
Προτεραιότητες με στόχο την ανάπτυξη
 
«Πέρα από το ΕΣΠΑ, προτεραιότητα δίνουμε στην ρευστότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επενδύσεις, την επανέναρξη των μεγάλων έργων. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει βέβαια να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες» είπε ο κ. Σαμαράς.
 
Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα με πολλούς παραλήπτες λέγοντας ότι «όσοι μπλοκάρουν δρόμους ή επενδύσεις θα μας βρουν απέναντι τους».
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες όπως με την Cosco, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Hewlett Packard  είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα που πρέπει να επεκταθεί.
 
Αντιμετώπιση της ανεργίας 
 
Αδιανόητα χαρακτήρισε τα ποσοστά της ανεργίας ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της ομιλίας του. Έθεσε ως κύριο μέλημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης. ««Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και αυτό δεν γίνεται όταν διώχνουμε επενδύσεις», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
 
Ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. 
 
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, λέγοντας ότι «το Μάιο του 2014 θα έχουμε ευρωεκλογές και θα υπάρξει μέγιστη συζήτηση για τις προοπτικές της Ευρώπης, όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω μας  και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχει η προεδρία».
 
Εκτίμησε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι σημαντικές γιατί θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν τον κ. Σουλτς.
 
 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΣΠΑ
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ορκίστηκε ο νέος υφυπουργός των ΕΣΠΑ
Αντιδράσεις από τα κόμματα σχετικά με το ΕΣΠΑ
ΕΣΠΑ: Πώς και πού θα απορροφηθούν τα κονδύλια
Υπερψηφίστηκε η ΠΝΠ για απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ
3.642.102 απασχολούνται - 4.690.163 δεν εργάζονται!