Ηλεκτρονική Έκδοση

Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις στο Δημόσιο

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσιακές διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου. Στις 31 Μαΐου θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση που αφορά στην προκαταβολή στο δικαιούχο επί της σύνταξης αμέσως με την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η καταβολή του 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, την επομένη της εξόδου του από την ενεργό υπηρεσία.

Το ποσοστό αυξάνεται στο 60% εάν ο υπάλληλος είναι γονέας 3 τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος αμέσως μετά την έξοδό του από την υπηρεσία, (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του, θα λαμβάνει προκαταβολή έναντι της σύνταξής του για διάστημα 8 μηνών κατ’ ανώτατο όριο.

 
Χρονοδιάγραμμα από το ΥΠΟΙΚ
 
-Όσοι από 1η Ιουνίου υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, εντάσσονται στο νέο σύστημα και δεν θα έχουν μισθοδοτικό κενό.
 
-Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Μαρτίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές, εν συνεχεία εντάσσονται στο νέο σύστημα και συνεπώς δεν θα έχουν και αυτοί μισθοδοτικό κενό.
 
-Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και οι υποθέσεις τους διεκπεραιώνονται μέχρι την 30η Ιουνίου.
 
Για απορίες σχετικά με θέματα συνταξιοδότησης και συντάξεων, το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στη διαδικτυακή πύλη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Απλοποίηση διαδικασιών
 
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες απονομής των συντάξεων στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μειώθηκε τον Φεβρουάριο στους 7 μήνες, από 11 μήνες τον Ιούλιο του 2012.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Βουλή
Για το ίδιο θέμα
Ξεπερνούν τα 24 εκ. ευρώ οι παράνομες συντάξεις στο Δημόσιο