Έντυπη Έκδοση

ΚΚΕ

Κριτική στην ηγεσία

Από τα πλέον κρίσιμα της πολύχρονης ιστορίας του μπορεί να χαρακτηριστεί το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Απρίλιο, που διεξάγεται υπό το βάρος της μείωσης της εκλογικής του δύναμης και της κριτικής αρκετών κομματικών μελών προς την ηγεσία.

18ο Συνέδριο 18ο Συνέδριο Οπως προκύπτει από την αναδημοσίευση κειμένων στον «Ριζοσπάστη» στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, η κριτική εστιάζεται κυρίως στη στάση της ηγεσίας στις πρόσφατες εκλογές και στην κάθετη άρνηση της Κ.Ε. του ΚΚΕ να εξετάσει το θέμα των συμμαχιών στη βάση μιας αριστερής κυβέρνησης αντιμνημονιακής πνοής.

Παράλληλα, πυκνώνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για αντικατάσταση της Αλέκας Παπαρήγα έπειτα από σχεδόν 23 χρόνια παραμονής στη θέση της γενικής γραμματέως, γεγονός που την έχει καταστήσει τη μακροβιότερη στην κορυφή του ΚΚΕ. Παρόμοια σενάρια είχαν αναπτυχθεί και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου χωρίς να επαληθευτούν. Ωστόσο, σ' αυτή τη συγκυρία οι πιθανότητες να υπάρξει αλλαγή φρουράς φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερες, με διάφορα πρόσωπα να ακούγονται ως αντικαταστάτες της κ. Παπαρήγα. Είναι τα ονόματα των Δημήτρη Κουτσούμπα, Νίκου Σοφιανού και Θανάση Παφίλη, ως των επικρατέστερων για τη νέα ηγεσία του κόμματος, αλλά και του Γιώργου Μαρίνου που προστέθηκε τελευταία καθώς και της Αλεξάνδρας Μπαλού.

Στο ΚΚΕ κατά την πάγια τακτική σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην ονοματολογία όσο και εάν αυτή θα γίνεται εντονότερη καθώς θα πλησιάζει ο χρόνος του Συνεδρίου. Και η Αλέκα Παπαρήγα, επίσης, αποφεύγει κατά κανόνα τις σχετικές ερωτήσεις. Μια φράση της, πάντως, σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξη -«αλλαγή στρατηγικής δεν θα έχουμε, αλλαγή προσώπων μπορεί να έχουμε, αλλά όποιοι θεωρούν ότι αλλαγή προσώπων σημαίνει αλλαγή στρατηγικής του ΚΚΕ κάνουν λάθος»- δίνει και το πραγματικό διακύβευμα του συνεδρίου.

Εάν θα υπάρξει αλλαγή προσώπων και στρατηγικής, μένει να το δούμε. Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στα εξής πολιτικά ζητήματα: α) Για τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα και τον κίνδυνο απομονωτισμού που αντιμετωπίζει. β) Γιατί εγκατέλειψε -σύμφωνα με αρκετές εισηγήσεις μελών- την προσπάθεια να εφαρμόσει τη βασική πρόταση του 15ου Συνεδρίου για τη δημιουργία του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) που θα διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας και θα στηριζόταν στην εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. γ) Γιατί επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να πολλαπλασιάσει τα ποσοστά του, αποφεύγοντας να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα αφορούσε την «εδώ και τώρα» έξοδο από τη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
ΚΚΕ
Για το ίδιο θέμα
Αναζητούν λύσεις μέσα από τα τέσσερα συνέδρια