Ηλεκτρονική Έκδοση

9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

«Κίνηση των 75»: Να ερευνηθεί η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου

Ζητάει αυτονομία για το κόμμα

Την ανάγκη να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ την αυτονομία του και να εκφράσει την Κεντροαριστερά επισήμανε η «Κίνηση των 75», η οποία παρουσίασε, σήμερα, τις θέσεις της. Τόνισε ότι το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ξεκινά την Παρασκευή, πρέπει να δεσμεύσει τον πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος να αντιταχθούν σε ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και να φωτίσουν, μέσω πολιτικής έρευνας, την περίοδο ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, εκ μέρους της «Κίνησης των 75», έκανε λόγο για ευθύνη σχετικά με την αδυναμία συντονισμένης προσαρμογής στη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.

Στο Συνέδριο «πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να απαντήσουμε σε μια σειρά από ερωτήματα για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, καθώς πολλά ζητήματα υποβαθμίστηκαν ή δεν φωτίστηκαν επαρκώς», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα από αυτά, εξήγησε, είναι η «βόμβα» που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Καραμανλή που «μας ανάγκασε να λάβουμε μέτρα έξω από τον χαρακτήρα μας», αλλά και «ο ρόλος της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά με τα Ζάππεια και τα ισοδύναμα, αλλά και της Αριστεράς που δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα όλο αυτό το διάστημα».

Επιπλέον, σημείωσε, πως θα πρέπει να απαντηθεί το «γιατί και πώς της ανατροπής ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού».

Από την πλευρά του, ο Παντελής Οικονόμου ανέφερε πως «υπήρξε σύμπλευση ετερόκλητων δυνάμεων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων σήμερα, στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Ο Γρηγόρης Νιώτης εκτίμησε ότι «προφανώς και υπήρξαν και δυνάμεις μέσα από το ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν στην ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου». 

 
Περί συγκυβέρνησης με ΝΔ
 
Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, η θέση της «Κίνησης των 75» είναι ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει την αυτονομία του και πως «η ηγεσία έχει την αποκλειστική ευθύνη να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά της ΝΔ».
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, «καθώς νέες πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νέες περικοπές και νέους φόρους».
 
Η «Κίνηση των 75» υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση της χώρας θα υπηρετούσε πολύ πιο σοβαρά και υπεύθυνα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, χωρίς συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξαρτημένη από την κοινοβουλευτική ανοχή του». 
 
Ο Π. Οικονόμου σχολίασε ότι η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς «αποθρασύνονται από τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και προχωρούν σε απαράδεκτες προκλήσεις» προς την παράταξη: «από την απενεργοποίηση της «Δι@ύγειας» και τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο με κομματικά κριτήρια, μέχρι την απόπειρα αλλαγής του νόμου περί ιθαγένειας».
 
Προτεραιότητες που θέτει η κίνηση για τη χώρα
 
Την αποκατάσταση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της Ελλάδας και την ανακατανομή των βαρών υπέρ των αδυνάτων θέτει η «Κίνηση των 75» ως προτεραιότητες για την πορεία της χώρας. 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Βενιζέλος: το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αλλάζει τα δεδομένα
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Πολιτική
ΚΚΕ: Πολυνομοσχέδιο θωράκισης της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων
«Κατεδαφίζουν τις συντάξεις» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ΕΛΣΤΑΤ
Κουίκ: Κάνουν πλιάτσικο στα υγιή ταμεία
ΠΑΣΟΚ: Η απόφαση για τη Μανωλάδα αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Χρυσή Αυγή και φορολογία Εκκλησίας
Συναντήσεις Αναστασιάδη με αρχηγούς κομμάτων
Θα τους μείνει το ταξίδι
Σε διαφορά φάσης οι «συνεταίροι»
«Δεν θα δεχθώ τετελεσμένα από τον Σγουρό και ο νοών νοείτω»
232 άρθρα για μια υποδόση ενός δισ. ευρώ
Κόντρα Ρήγα - Παυλόπουλου με αφορμή την ΕΛΣΤΑΤ
Εχει... μάντεις η «Ελληνικός Χρυσός»
Κάμποι Α.Ε., Ψηλά Βουνά Α.Ε., Θάλασσα Α.Ε...
Ξαναχτύπησαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές για το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης