Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Τουρκία επανέρχεται στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να λάβει μέτρα για την ανακούφιση της μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία πρέπει να μείνει αδρανής στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έως ότου κινητοποιηθεί η Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι η ανάγκη της ορθόδοξης κοινότητας για κληρικούς αποτελεί μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971 με απόφαση της Tουρκίας. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971 με απόφαση της Tουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Άριντς δήλωσε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν λειτούργησε για πολιτικούς λόγους, κυρίως λόγω της «μη φιλικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλυθούν τα προβλήματα των θρησκευτικών μειονοτήτων.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε οι μειονότητες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα στην Τουρκία. Μάλιστα, κάλεσε όλες τις μειονότητες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία «εξαιτίας λαθών των αρχών» να επιστρέψουν. 
 
«Η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτιστικών, θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, συνιστά  πλούτο για τη χώρα», είπε ο τούρκος αντιπρόεδρος, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται οι μειονότητες. 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Ο Ισμέτ Γιλμάζ για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Δύο λύσεις για τη Χάλκη
Λίφτινγκ στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης