Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΕΝΩ Η ΠΙΕΣΗ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τρέμει το Μαξίμου την εμπλοκή με τις διαπραγματεύσεις

«Βατερλό» με ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, που θα παραπέμπει στην περίοδο των «κίτρινων καρτών» και θα κλονίσει το κλίμα εμπιστοσύνης που επικρατεί μετά την εκταμίευση της δόσης του Νοεμβρίου, επιχειρεί να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναβολή της σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Η έντονη κριτική στον Γ. Στουρνάρα αλλά και στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου δείχνει πως και στη Ν.Δ. οι αντοχές είναι μειωμένες Η έντονη κριτική στον Γ. Στουρνάρα αλλά και στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου δείχνει πως και στη Ν.Δ. οι αντοχές είναι μειωμένες Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και οι διαρροές του Μαξίμου περί «ανοικτών θεμάτων και τίποτε περισσότερο», που έγιναν για να εξηγήσουν την αναβολή της σημερινής συνάντησης τρόικας - Σαμαρά, δεν αποδίδουν την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ανησυχία του Μαξίμου είναι μεγάλη, καθώς η περίοδος χάριτος μετά την εκταμίευση της δόσης του Νοεμβρίου έχει παρέλθει. Η πίεση της τρόικας για την κατά γράμμα και εντός χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση των συμφωνηθέντων έχει επανέλθει στα πριν του Νοεμβρίου επίπεδα και η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται ξανά. Το Μαξίμου και ο Α. Σαμαράς προσωπικά τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει μία νέα ταραχώδης περίοδος στη σχέση τρόικας - κυβέρνησης.

Η αντιπαράθεση Στουρνάρα - Μανιτάκη δεν αφορά την κόντρα δύο υπουργών, αλλά τη σύγκρουση δύο διαφορετικών γραμμών μέσα στην κυβέρνηση.

* Η πρώτη θέλει τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Ο ελληνικός Τύπος «σπρώχνει» την κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της έναντι της τρόικας, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θέτουν ζήτημα αναπροσαρμογής της συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και του συμφωνημένου προγράμματος, για να απαντήσουν και στις ενστάσεις στο εσωτερικό τους.

* Η δεύτερη αφορά τη στάση του Μαξίμου που στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς να «βγάζει στη σέντρα» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όταν η τρόικα δεν διστάζει να συνδέσει τις απομακρύνσεις 7.000 δημόσιων υπαλλήλων με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, που είναι και η τελευταία, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι δανειστές δεν θέλουν απλώς να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά επιμένουν στη διπλή τακτική, της στήριξης και της τιμωρίας.

Η έντονη κριτική που άσκησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. σε μία εσωκομματική διαδικασία όχι μόνο στο συνήθη στόχο τους, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά στο σύνολο του οικονομικού επιτελείου και άλλους υπουργούς όπως και γενικούς γραμματείς, δείχνει ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. οι αντοχές είναι πλέον μειωμένες. Και αν οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από τους κυρίους Σταϊκούρα και Μαυραγάνη να τους δώσουν το ελεύθερο να μαζέψουν 100 υπογραφές στη Βουλή για να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όπως φέρεται να έκανε ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος, για να αυξηθεί ο αντίλογος της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, αυτό σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «τρίζει».

Επιόρκους με ονοματεπώνυμο ζητεί η τρόικα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ενδοκυβερνητική κόντρα ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να ζητούν και άμεσες απολύσεις. Η στάση των ελεγκτών οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το σχεδιασμό που τους παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αποχωρήσεις μέσω των συνταξιοδοτήσεων και την κινητικότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να ολοκληρώσει τον έλεγχο και να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης αν δεν λάβει συγκεκριμένο πρόγραμμα με ημερομηνίες και ονόματα υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο.

Η αίσθηση που δημιουργείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η εκταμίευση της δόσης περνά από τα χέρια του Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο στην τρόικα, ενώ πρέπει παράλληλα να τρέξει τις απολύσεις των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προσπάθησε να ξορκίσει τους φόβους για εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας για τη δόση ότι «νομίζω θα την πάρουμε», τονίζοντας όμως παράλληλα ότι «οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο Δημόσιο».

Από εχθές το βράδυ, όταν και δημιουργήθηκε το θέμα με τις πληροφορίες για 7.000 επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έριχναν «το μπαλάκι των ευθυνών» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από την πλευρά τους, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρονται αιφνιδιασμένα από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, καθώς στη συνάντηση που είχαν με την τρόικα δεν είχε γίνει καμία αναφορά ούτε νύξη για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της κινητικότητας, το οποίο περιλαμβάνει 25.000 υπαλλήλους ή ακόμα και 35.000 σε διαθεσιμότητα εντός του 2013. Οπως τονίζουν, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση του Μνημονίου, αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο θα εφαρμοστούν μόνο μετά το 2014 και αφού θα έχει προηγηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης σχεδόν όλων των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Αυθαίρετο νούμερο

Οσον αφορά τους 7.000 επιόρκους, η άμεση απόλυση των οποίων φέρεται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, πηγές του υπουργείου χαρακτήριζαν ως αυθαίρετο το νούμερο, καθώς όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κάθε χρόνο απολύονται από το Δημόσιο για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα 40 έως 45 υπάλληλοι. Παρ'όλα αυτά, τόνιζαν ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο για τη μεταφορά σε αυτοδίκαιη αργία όσων υπαλλήλων υποπίπτουν σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα και παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια.

Αυτό, όπως έλεγαν, ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου και 891 υπάλληλοι βρίσκονται πλέον σε αυτοδίκαιη αργία λαμβάνοντας το ένα τρίτο του μισθού τους, μέχρις ότου τελεσιδικήσει υπέρ ή κατά η υπόθεσή τους στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο. Αρα κάποιοι από αυτούς θα οδηγηθούν στην απόλυση. Ο στόχος του υπουργείου προσδιορίζεται σε τρεις παραμέτρους:

* Αξιολόγηση σχεδόν όλων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, μέσω της οποίας κάποιοι από αυτούς θα περιλαμβάνονται στους 25.000 που θα βγουν σε διαθεσιμότητα εντός του 2013, ενώ κάποιες χιλιάδες θα οδηγηθούν σε απόλυση μετά το 2014.

* Κατάργηση ή συγχώνευση 1.504 φορέων του Δημοσίου και μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες.

* Μεταφορά των 2.000 υπεράριθμων που προκύπτουν βάσει των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις άλλαξε και τον προγραμματισμό της επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας, η οποία δεν θα ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν την ερχόμενη Κυριακή, με την ημερομηνία αναχώρησης των ελεγκτών να παραμένει πλέον ανοιχτή. Χαρακτηριστικά, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το πέρας της συνάντησης με την τρόικα δήλωσε ότι «έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας».

Απορρίπτουν ως «γενναιόδωρο» το σχέδιο για τους υπερχρεωμένους

Ενστάσεις διατύπωσε η τρόικα στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Τόμσεν μάς έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ... Ο Τόμσεν μάς έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ... Η τρόικα ενίσταται σε επιμέρους ρυθμίσεις, όπως την καταβολή της δόσης των τόκων με επιτόκιο 1,5%, αλλά και στο τετραετές «πάγωμα» των οφειλών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης χαρακτηρίστηκε «γενναιόδωρη» από την τρόικα, η οποία υποστήριξε ότι ενέχει «στοιχεία αυθαιρεσίας» (π.χ. δεν είναι ακριβής ο αριθμός των δανειοληπτών).

Προκειμένου να αρθούν οι διαφωνίες με την τρόικα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε τη διεξαγωγή πενταμερούς σύσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν, εκτός από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ενωσης Τραπεζών, προκειμένου να υποστηριχτούν οι προτάσεις του κ. Χατζηδάκη.

Ως γνωστόν, η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση όσων έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 32% τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, προβλέπει το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για 4 χρόνια, την καταβολή μόνο της δόσης των τόκων με επιτόκιο 1,5%, χωρίς να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία (100%) που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Επίσης, προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Τέλος, ανεξαρτήτως περιορισμών, στην προτεινόμενη ρύθμιση εντάσσονται οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι χρόνια πάσχοντες.

Αποστάσεις κρατά η τρόικα και για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, πρόθεση είναι να συγκροτηθεί στα πρότυπα του «Marguerit fund», στο οποίο θα συμμετάσχουν η γερμανική KFW, γαλλικοί οργανισμοί και ιδιώτες (ίσως και από το Κατάρ). Η τρόικα φαίνεται ότι χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα ιδιαίτερα φιλόδοξο. Πιθανότατα, το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον συσταθεί το Ταμείο, θα συμμετάσχει με 50 ώς 200 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Εσωτερικών
Κυβέρνηση
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Επιόρκους με ονοματεπώνυμο ζητεί η τρόικα
Απορρίπτουν ως «γενναιόδωρο» το σχέδιο για τους υπερχρεωμένους