Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σκληροί όροι Μνημονίου άνευ «κουρέματος»

Πιο αισιόδοξη, αλλά σε εγρήγορση είναι η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τα θετικά μηνύματα από Βερολίνο και Βιέννη σε σχέση με τους όρους της συνομολόγησης δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

Ο Ν. Αναστασιάδης με εκπροσώπους της τρόικας στη Λευκωσία Ο Ν. Αναστασιάδης με εκπροσώπους της τρόικας στη Λευκωσία Αυτό που θα επιδιωχθεί και στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup αύριο είναι η εξασφάλιση επίσημης πλέον θέσης από την Ε.Ε. για τερματισμό κάθε συζήτησης σε σχέση με το «κούρεμα» καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να τερματιστεί η διαρροή κεφαλαίων από επενδυτές που θεώρησαν ότι τα χρήματά τους βρίσκονται σε κίνδυνο και αποφάσισαν να τα μεταφέρουν σε «ασφαλέστερα» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Κύπρος, αν και αποφεύγει το «κούρεμα», δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα αβρόχοις ποσί. Η «κόκκινη γραμμή» για την αύξηση του εταιρικού φόρου, όπως όλα δείχνουν, έχει σταματήσει να αποτελεί διαπραγματευτικό ανάχωμα και αυτό που διαπραγματεύεται η Λευκωσία είναι αν θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5% ή αν μπορεί να υπάρξει μικρότερου εύρους αύξηση, στο 11% ή στο 11,5%.

Ανοικτή είναι επίσης η διαπραγμάτευση και για επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και για ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο να μειωθεί το ποσόν που θα χρειαστεί η Κύπρος για κάλυψη των αναγκών της μέσω δανεισμού από την τρόικα. Ηδη κύκλοι της Ε.Ε. κάνουν εκτίμηση για ανάγκη δανείου ύψους 13 έως 15 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση ανέβαζε το ποσόν που θα χρειαζόταν η Κύπρος στα 15 με 17 δισεκατομμύρια.

Αθήνα - Μόσχα

Η Λευκωσία ελπίζει ότι θα μπορέσει να υπάρξει κάποια διευθέτηση με το «ελληνικό κομμάτι» των κυπριακών τραπεζών, ώστε να μειωθούν κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ προσβλέπει και στη Μόσχα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων.

Τη Δευτέρα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα για να συζητήσουν όχι μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του παλαιού δανείου, αλλά και ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στο δάνειο που θα πάρει η Κύπρος από την τρόικα.

Υπομονή και δουλειά

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες χθες δήλωσε πως χρειάζεται υπομονή και ότι η σκληρή δουλειά θα φέρει καλά αποτελέσματα.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει σειρά κατ' ιδίαν επαφών με ηγέτες κρατών και θεσμικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα προηγηθεί.

* Στην οικονομική κατάσταση της Κύπρου αναφέρθηκε εκ νέου ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να τηρηθεί σκληρή στάση έναντι της τρόικας, ακόμα και με απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποστήριξε ότι η πίεση που ασκείται στη Λευκωσία έχει ως απώτερο στόχο τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Μνημόνιο