Ηλεκτρονική Έκδοση

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Τσίπρα στο Λονδίνο

«Να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν από τις κάλπες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο»

Συνέντευξη στο Bloomberg

Την ανάγκη να διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα πριν από τις κάλπες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, ώστε «να μεγιστοποιηθεί η πίεση της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Blomberg. Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε χθες την τρίημερη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Με το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε «ένας επιτυχημένος και άκρως αποδοτικός κύκλος» στη διεθνή πολιτική σκηνή, με ομιλίες και επαφές που στόχο είχαν τη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.

Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις του με την συνδικαλιστική ηγεσία της Βρετανίας και με στελέχη του Συνασπισμού Αντίστασης και της οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Ελλάδα. 

Η γενική γραμματέας του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων, Φράνσις Ο' Γκέιντι εξέφρασε την αλληλεγγύη του βρετανικού συνδικαλιστικού κινήματος «προς τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσουν την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα».  Συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα για στενότερη επαφή και συνεργασία στο μέλλον. 
 
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και για τις λύσεις που αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη λιτότητα, σε συνάντηση με στελέχη του Συνασπισμού Αντίστασης και της Εκστρατείας Αλληλεγγύης για την Ελλάδα, οργανώσεις που συμμετέχουν συχνά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.  
 
Ο Αλέξης Τσίπρας  είχε συνομιλίες το Σάββατο και με τον υπεύθυνο για τον πολιτικό σχεδιασμό του Εργατικού Κόμματος Τζον Κράουντ.
 
Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να εργαστούν ενάντια στην λιτότητα γιατί - όπως είπε ο κ. Τσίπρας - αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δεν σταματήσει η κρίση, θα εξαπλωθεί από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
 
Επίσης, συμφώνησαν ότι το πρόβλημα του  νέο-φασισμού, νέο-ναζισμού απασχολεί την Ελλάδα και τη Βρετανία και πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού. 
 
Συνεντεύξεις Τσίπρα
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνεντεύξεις στην εφημερίδα Guardian και το πρακτορείο Bloomberg. Στο πρακτορείο Bloomberg υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν από τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου για να «μεγιστοποιηθεί η πίεση της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης ». 
 
Η συνέντευξη στη εφημερίδα Guardian είναι προγραμματισμένη να δημοσιευθεί στις αρχές της εβδομάδας. 
 
Ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
 
Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας εκφώνησε ομιλίες στο London School of Economics και στο Friends Meeting House στο βόρειο δυτικό Λονδίνο. 
 
Στις ομιλίες του, επισήμανε – μεταξύ άλλων – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα αλλά κόμμα που πιστεύει στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή ιδέα. Κατηγόρησε την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και όσους επιβάλουν και εφαρμόζουν τις πολιτικές λιτότητας ότι θέτουν σε κίνδυνο την συνοχή της Ε.Ε. 
 
«Η λιτότητα δεν είναι το μέσο για την έξοδο από την κρίση αλλά ο στόχος αυτών που την επιβάλουν. Αν δεν υπήρχε η κρίση, θα την είχαν εφεύρει για να κάνουν πράξη τα σχέδια τους», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Στην ερώτηση «ευρώ ή δραχμή», απάντησε ότι «αυτό δεν είναι  πραγματικό δίλημμα », καθώς - όπως είπε - «δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι να χάσουμε ένα τόσο ισχυρό εργαλείο διαπραγμάτευσης».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πως όταν το κόμμα του αναλάβει την εξουσία θα παγώσει τις μειώσεις στους μισθούς και σταδιακά θα αποκαταστήσει το βασικό μισθό στα επίπεδα προ μνημονίου. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταργήσει το αφορολόγητο των εφοπλιστών.
 
Παράλληλα, άσκησε κριτική στο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών αλλά του κεφαλαίου». Τόνισε ότι στόχος του είναι οι τράπεζες να τεθούν «υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο». 
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Βρετανία