Έντυπη Έκδοση

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σκαραμαγκάς: τρέχουν για επαναλειτουργία

Σε τροχιά επαναλειτουργίας προσβλέπουν να μπουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έπειτα από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Πλωτή δεξαμενή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά Πλωτή δεξαμενή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά Οι 700 εργαζόμενοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την εξέλιξη, καθώς ελπίζουν να ξαναπιάσουν δουλειά έπειτα από δυόμισι χρόνια.

Μέσω της τροπολογίας επιχειρείται να αρθούν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των ναυπηγείων και του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελεί και το βασικό πελάτη της εταιρείας, για το τελικό τίμημα της προμήθειας των πυραυλακάτων. Πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει από το 2000.

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, επικαλέστηκε τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και σημείωσε ότι στη νέα συμφωνία-πλαίσιο με την ιδιοκτησία των ναυπηγείων προβλέπεται η κατά προτεραιότητα εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζομένους. Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση οικονομικής διαφοράς για τις προσυμφωνημένες δόσεις ενός προγράμματος ναυπήγησης, το θέμα θα λύνεται μέσω μιας έκθεσης του Σώματος Ορκωτών Λογιστών.

Στην περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας η διαφορά είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξ αυτών ένα ποσό περί τα 11,5 εκατ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση των εργαζομένων.

Χθες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε τα ναυπηγεία να λειτουργήσουν ξανά όσο το δυνατόν συντομότερα. Ολες οι λεπτομέρειες τέθηκαν στο τραπέζι υπό την προεδρία του Π. Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, και του σωματείου των εργαζομένων στα ναυπηγεία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε το θέμα της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων «εθνικής σημασίας» και ευχαρίστησε τους βουλευτές που υποστήριξαν την τροπολογία (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ). «Οπως λύνουμε το γόρδιο δεσμό της Ελευσίνας, προβλήματα που τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν, έτσι προχωρούμε να λύσουμε και το γόρδιο δεσμό του Σκαραμαγκά», είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Χρειάζεται η χώρα τον τελευταίο βραχίονα της βαριάς βιομηχανίας, που έχει μείνει και είναι τα εθνικά μας ναυπηγεία».

«Οι πολύμηνες προσπάθειες, οι αγώνες και οι διαπραγματεύσεις ευοδώθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα προβλήματα της ναυπηγικής βιομηχανίας σε Σκαραμαγκά και Νεώριο.

Πυραυλάκατοι

«Είμαστε στην αρχή μιας τιτάνιας προσπάθειας, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη στήριξη της πολιτείας, των τραπεζών και των εφοπλιστών θα ξεπεράσουμε όλες τις εκκρεμότητες και το ναυπηγείο μας θα γίνει και πάλι ενεργητικό και προσοδοφόρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων.

Για επανεκκίνηση των ναυπηγείων και αποπεράτωση των τριών πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Α. Δανούσης. «Επτακόσιες χειμαζόμενες οικογένειες δεσμεύονται ότι θα σταθούν αντάξιες των προσδοκιών», είπε, σημειώνοντας ότι δίδεται η προοπτική συνέχειας στη λειτουργία της εταιρείας.

Την ικανοποίησή του για την αντιμετώπιση του «χρόνιου προβλήματος» εξέφρασε ο Δ. Κόλλιας, μέλος του Δ Σ στο σωματείο των εργαζομένων. Για ψήφο εμπιστοσύνης στους εργαζομένους μίλησε ο Ν. Παπανικολάου από το ίδιο σωματείο.

Οι εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων σε αυτά του Σκαραμαγκά. «Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση», αναφέρουν «αλλά έχουμε μπουχτίσει από λόγια και υποσχέσεις». Προσβλέπουν από την πολιτεία να ολοκληρώσει εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε οι οικογένειες των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά «να περάσουν έστω υποφερτά τις ημέρες του Πάσχα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Βουλή