Έντυπη Έκδοση

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ»

Με εκκλήσεις προς τους εθελοντές η δασοπυρόσβεση

Να καλύψει τα όποια κενά στη δασοπυρόσβεση με πολίτες επιχειρεί η κυβέρνηση, παρ' ότι τα στελέχη της ομολογούν πως η φετινή αντιπυρική περίοδος, η οποία ξεκίνησε την 1η Μαΐου, προβλέπεται «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Κι ενώ, παράλληλα, 725 δόκιμοι πυροσβέστες -οι οποίοι πέτυχαν στον «πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα αξιοκρατικό και αδιάβλητο διαγωνισμό της 13ης Νοεμβρίου του 2011»- βρίσκονται από τον Δεκέμβριο του 2012 στο περίμενε, με διάφορα προσχήματα.

Τη βοήθεια των πολιτών τουλάχιστον ζήτησε ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του χθες, μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου (η τρίτη από την αρχή του έτους) για την καταλληλότερη προετοιμασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

«Η πολιτεία το οφείλει και θα κάνει το καθήκον της», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο αναφερόμενος στους πολίτες σε προσωπικό τόνο είπε: «...το ίδιο θα κάνει ο καθένας και η καθεμιά από εσάς ξεχωριστά».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μια ενημερωτική καμπάνια για το πώς μπορούν οι πολίτες να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς». Εκανε λόγο για ένα «θερμό» και «δύσκολο» καλοκαίρι εν όψει «της πιο γόνιμης περιόδου που έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα», αναφέροντας ότι αναμένουμε περισσότερους από 17.000.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ενώ τόνισε πως θα είναι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσει αδυναμίες ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε τη φετινή αντιπυρική περίοδο «εξαιρετικά επικίνδυνη» και ξεκαθάρισε πως «χωρίς τη συνεργασία της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί».

Απορίας άξιον είναι ωστόσο το γιατί ενώ τα πράγματα θεωρούνται τόσο σοβαρά, οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. Πολλώ δε μάλλον για τις περιπτώσεις σαν αυτή των 725 δόκιμων πυροσβεστών, όπου «λεφτά υπάρχουν» και μάλιστα έχουν προβλεφθεί από τον «εκτελούμενο προϋπολογισμό», όπως αναφέρεται σε απάντηση επερώτησης βουλευτή από τον Χρ. Σταϊκούρα, που δείχνει στο σχετικό έγγραφο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη «διαχείριση των σχετικών πιστώσεων».

Επιτυχόντες δόκιμοι πυροσβέστες -οι οποίοι ζητούν να ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία απορρόφησής τους από τη φετινή χρονιά- καταγγέλλουν στην «Ε» πως το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με «μπαλώματα» να καλύψει τα κενά και πως χρησιμοποιούνται διάφορα προσκόμματα προκειμένου να πεταχτεί στα σκουπίδια μια αξιοκρατική προκήρυξη, όπως η δική τους, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αξιοκρατικής επιλογής των δημοσίων υπαλλήλων είναι ακόμη νωπές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πυροσβεστική Υπηρεσία