Ηλεκτρονική Έκδοση

ΠΕΚΙΝΟ

Το κατά Σαμαρά «success story» και η «glamorous Greece»

Άνοιγμα για στρατηγική οικονομική συνεργασία

Τελευταία ενημέρωση:

Ανοιχτή πρόσκληση σε κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, τονίζοντας ότι στόχος είναι η οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής με την Κίνα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ελληνικό success story» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της. Σιδηρόδρομος, λιμάνια και αερομεταφορές είναι οι τομείς στους οποίους φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις.

φωτό Reuters φωτό Reuters Κάνοντας αναφορά στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και στις εκτιμήσεις των αγορών, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της, κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Παράλληλα, μίλησε για τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25% και την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%. Αναφερόμενος στους αρχαίους πολιτισμούς Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην αίσθηση του ιστορικού χρόνου που μοιράζονται, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να επικεντρώσει στο κοινό μέλλον που μπορούν να χτίσουν οι δύο χώρες. "Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού-επενδύστε στην Ελλάδα"  είπε ο κ. Σαμαράς εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον τομέα των υποδομών, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων καθώς επίσης στην επιστήμη και τη γνώση, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα επενδύσουν κινεζικά κεφάλαια όπως οι σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο Αθηνών και περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Αν και θα προτιμούσε απευθείας αναθέσεις η κινεζική πλευρά φαίνεται να έχει αποδεχθεί και την διαγωνιστική διαδικασία.

«Η Ελλάδα και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για μία σειρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δέκα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη στρατηγική συμφωνία ΕΕ- Κίνας και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο». O πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ χρειάζεται επενδύσεις στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις κατασκευές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. «Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ακολούθως, για τα ελληνικά προιόντα, τονίζοντας: «είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα μας, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής». Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια ακτογραμμή που δίνει δυνατότητες για οικονομική αξιοποίηση, από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία. «Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δυτικής και ανατολικής κουλτούρας, έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στα μαθηματικά. Έχουμε χιλιάδες νέους που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά και δυτικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κουλτούρα και τον πολιτισμό.

«Σε δύσκολες εποχές η COSCO έκανε μία σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας και να επενδύσει στα λιμάνια της Κρήτης, όπως και στο αεροδρόμιο της Αθήνας», διαμήνυσε, λέγοντας: «Η Ελλάδα αλλάζει. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Κίνα στέκεται δίπλα μας και στήριξε και την παραμονή μας στην ΕΕ. Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. Ότι έχει αποδώσει μέχρι τώρα στην σχέση μας θα το ενισχύσουμε, ότι δεν δούλεψε θα το φτιάξουμε και θα το κάνουμε να δουλέψει. Χτίσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και δεν ήταν εύκολο, τώρα την διευρύνουμε. Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις φοιτητών της Ακαδημίας. Σε ερώτηση για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του απάντησε: «Τα μέτρα σταθεροποίησης ήταν απαραίτητα γιατί το δημόσιο χρέος είχε ξεφύγει. Αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα χρέους. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο του grexit και αυτό ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. Έχουμε πραγματικό πρόβλημα ανεργίας που έχει φθάσει στο 27%, έχουμε 60% ανεργία στους νέους, έχουν αυτά μεγάλο κοινωνικό κόστος. Το αντιμετωπίζουμε με ενισχύσεις από την ΕΕ, προσελκύοντας επενδύσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ρευστότητα στην οικονομία και προσδοκούμε από τον Τουρισμό. Θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες εφέτος και θέλουμε να είναι 18 εκατομμύρια του χρόνου από αύξηση των Κινέζων που θα επισκεφθούν την χώρα μας».

To πρωί παραβρέθηκε σε παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που είναι συμπαραγωγή της κινεζικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ, με τίτλο "Glamorous Greece". Στον σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «στην ψυχή του Ελλήνα είναι η φιλοξενία και το πείσμα του να ξεπερνά τις δυσκολίες». Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες τρέφουν βαθιά εκτίμηση στον κινεζικό πολιτισμό και κάλεσε τους Κινέζους να επισκεφθούν την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η προοπτική αυτή θα βελτιωθεί από την στρατηγική σχέση που οικοδομείται και με την τωρινή του επίσκεψη».

Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία "απαγορεύτηκε" για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.  Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και αύριο με τον πρόεδρο Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Συμφωνίες και πρωτόκολλα για συνεργασία Ελλάδας-Κίνας
Πέτυχαν στους χαμηλούς στόχους
Προς αναζήτηση επενδυτών
Πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις στην Κίνα