Ηλεκτρονική Έκδοση

Χαιρετισμός στον Χίτλερ για πρώτη φορά από την είσοδο της Χ.Α στη Βουλή

Πρωτοφανείς σκηνές στο ελληνικό κοινοβούλιο

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τελευταία ενημέρωση:

Η φράση «Heil Hitler» ακούστηκε για πρώτη φορά μέσα στο χώρο της ελληνικής Βουλής μετά την είσοδο της Χ.Α καθώς επίσης εκφράσεις όπως «ξεφτιλισμένοι» και «γίδια» που απευθύνονταν σε μέλη του κοινοβουλίου. Το θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντα Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος κάλεσε τον φρούραρχο της Βουλής να αποβάλει τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο από την αίθουσα. Η ΚΟ της ΧΑ αποχώρησε. Στη μαγνητοσκόπηση των στιγμιοτύπων ακούγεται «Heil Hitler».

Παναγιώτης Ηλιόπουλος (φωτογραφία αρχείου) Παναγιώτης Ηλιόπουλος (φωτογραφία αρχείου) Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε μετά από τη συζήτηση ερώτησης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, με αντικείμενο το προωθούμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.  Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση για σύγκλιση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και στις δυνάμεις που τα εκφράζουν.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προκειμένου να απευθύνει ερώτηση οικονομικού αντικειμένου στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Ωστόσο, θέλησε να τοποθετηθεί αναφορικά με το προηγούμενο σκέλος της συζήτησης, χαρακτηρίζοντας «σούπα» την ερώτηση Τσίπρα και δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό τόξο θα βρεθεί απέναντι στο δημοκρατικό τόξο».

Ο προεδρεύων της Βουλής επιχείρησε να του αφαιρέσει τον λόγο, ωστόσο, εκείνος τον αγνόησε και χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις όπως «χειροκροτήστε γίδια» και «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», με αποτέλεσμα ο Γ.Δραγασάκης να απευθύνει μομφή σε βάρος του, καλώντας τον φρούραρχο της Βουλής να τον αποβάλει από την αίθουσα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Σε εκείνο το σημείο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς έδωσε εντολή στην ΚΟ του να αποχωρήσει από την αίθουσα, όπως και έγινε. Σε βίντεο με τα στιγμιότυπα ακούγεται «Heil Hitler».

Αντώνης Γαλανόπουλος από τη Βουλή

Μετά το επεισόδιο, η Χρυσή Αυγή κατηγόρησε προσωπικά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή ότι εκείνος είπε τη φράση «Heil Hitler» και μάλιστα απείλησε με νομικές συνέπειες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση».

Με δήλωση στο enet.gr, ο βουλευτής Ζακύνθου Στ.Κοντονής αρνείται κατηγορηματικά ότι ο ίδιος είπε τη συγκεκριμένη φράση και εξιστορεί το περιστατικό ως εξής: «Ακούσαμε από εκείνους τη φράση ‘Heil Hitler’ και διαμαρτυρηθήκαμε. Δεν αποκλείεται κάποιοι από εμάς να το επανέλαβαν ειρωνικά. Η στάση της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι είναι υμνητές του Χίτλερ».

Στα πρακτικά εμφανίζεται να λέει την επίμαχη φράση  ο Γιώργος Πάντζας, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε: Το πρώτο Χάιλ Χίτλερ το φώναξε κάποιος από τη Χρυσή Αυγή. Έγινε χαμός, ακούγονταν φωνές και στο τέλος είπα κι εγώ: "Πυροβολήστε μας κιόλας! Χάιλ Χίτλερ".

Δείτε το βίντεο με τo επεισόδιο στη Βουλή:

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Κοντονής: Γκαιμπελική προπαγάνδα από τη Χρυσή Αυγή

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τη δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα αναφορά στον Χίτλερ στη Βουλή μιας χώρας που έχει μαρτυρήσει από τον ναζισμό και κάθε αντίθετη παρουσίαση των γεγονότων από την «Χρυσή Αυγή» βγαίνει κατευθείαν από τον βούρκο της γκαιμπελικής προπαγάνδας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής.

«Οι εραστές του ναζισμού στην ελληνική κοινωνία, λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε στη Βουλή η σύνταξη από στελέχη τους κειμένων εξυμνητικών προς τον Αδόλφο Χίτλερ και τα ίδια στελέχη τα χαιρέτισαν σαν καρπό της νιότης τους, επεχείρησαν σήμερα με μεθόδους γκαιμπελικής προπαγάνδας να με συκοφαντήσουν και να ρίξουν λάσπη σε βάρος μου σύμφωνα με τη θεωρία τους ότι ‘όλο και κάτι θα μείνει’», προσθέτει ο βουλευτής Ζακύνθου αναφορικά με το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.

Ο ίδιος σημειώνει: «Την ίδια μέρα που επιτέθηκαν στο Προεδρείο της Βουλής κατά τρόπο  προσβλητικό και απολύτως αντίθετο στον Κανονισμό της Βουλής και την πολιτική ηθική, που μίλησαν χυδαία για τον Πρόεδρο  και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, έρχονται να μου προσάψουν φανταστικές κραυγές και λόγια, τα οποία ταιριάζουν και απορρέουν από αυτούς τους ίδιους. Οι ανακοινώσεις τους τους αποκαλύπτουν».

Μιλώντας στο enet.gr και αφού η Χρυσή Αυγή τον κατηγόρησε προσωπικά ότι εκείνος είπε τη φράση «Heil Hitler», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είπε τη συγκεκριμένη φράση και εξιστορεί το περιστατικό ως εξής: «Ακούσαμε από εκείνους τη φράση ‘Heil Hitler’ και διαμαρτυρηθήκαμε. Δεν αποκλείεται κάποιοι από εμάς να το επανέλαβαν ειρωνικά. Η στάση της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι είναι υμνητές του Χίτλερ».

ΠΑΣΟΚ: Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά δεν φτάνει

«Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει. Ελπίζω ότι όλοι κατάλαβαν την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου με πρώτο βήμα την ψήφιση του Νομοσχεδίου κατά της βίας και του ρατσισμού, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού στην ελληνική Βουλή», σχολίασε, αναφερόμενος στο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στη Βουλή.
 

ΔΗΜΑΡ: Η προσπάθεια της ΧΑ απέτυχε

«Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος αλλά και οι άλλοι παρόντες βουλευτές της προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ολομέλεια της Βουλής σε αρένα, με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Η προσπάθεια απέτυχε», ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ.

«Η Βουλή έχει συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους όλα τα μέλη της οφείλουν να σέβονται. Για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε  το αληθινό της πρόσωπο. Στα διαλείμματά της από τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών, από παράνομες δράσεις,  επιδιώκει να εκφυλίσει και τους θεσμούς. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν. Αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» του υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 

Δραγασάκης: Υπερασπίστηκα τον αυτοσεβασμό

Για προσβολή του Κοινοβουλίου από τη Χρυσή Αυγή έκανε λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης. «Δεν θεωρώ ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται με τη δημοκρατική εγρήγορση, τη συλλογική δράση της κοινωνίας και με την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που τον τροφοδοτούν» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προεδρεύων του κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στην απόφαση να ζητήσει την αποβολή του βουλευτή της Χ.Α , ο Γιάννης Δραγασάκης είπε: " έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον Κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα". Παράλληλα, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, οι οποίοι στήριξαν το χειρισμό του.

ΚΚΕ: Επιβεβαιώνεται το αποκρουστικό πρόσωπο της Χ.Α

Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στη Βουλή, το ΚΚΕ τονίζει ότι «επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το αποκρουστικό πρόσωπο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής» και καλεί το λαό με την πάλη του στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, να απομονώσει τις προκλήσεις της Χ.Α και να αντιπαλέψει το σύστημα που τη γεννά, τη θρέφει και την αξιοποιεί σε βάρος του.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται επίσης ότι το σύστημα χρησιμοποιεί την Χρυσή Αυγή για να καλλιεργεί το αντιδραστικό κατασκεύασμα της «θεωρίας των άκρων» βάζοντας στο στόχαστρο τις ριζοσπαστικές ιδέες και τη λαϊκή πάλη.

 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Χρυσή Αυγή
Για το ίδιο θέμα
Τσίπρας: Η ΝΔ φλερτάρει αδιάκριτα με την ακροδεξιά
Πρώτο βήμα, που σηκώνει ...πολλή κουβέντα