Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέα Δημοκρατία

Τροπολογίες αντί αντιρατσιστικού

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει για την διαδικασία συζήτησης

Τελευταία ενημέρωση:

Προσθήκες στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο -για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας- εισάγει η ΝΔ όπως ανακοίνωσε, επιβεβαιώνοντας και τις σχετικές πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας. «Προσδοκούμε ότι όλα τα κόμματα -πλην βεβαίως της ΧΑ- θα τις ψηφίσουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συγγρού.

Tην ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές από οργανώσεις οι οποίες καλούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού πρόταση νόμου για την "καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας". 

Όπως προανήγγειλε με σημερινό της δημοσίευμα η Ελευθεροτυπία, η ΝΔ προσανατολιζόταν στη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με την κατάθεση δύο τροπολογιών: για το Ολοκαύτωμα και τις σφαγές σε Δίστομο και Καλάβρυτα. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να αποφύγει δύο σκοπέλους, αφενός τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας (που προανήγγειλε ότι θα ζητήσει η Χρυσή Αυγή) και αφετέρου μια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που θα λάβει ιδεολογικό περιεχόμενο αναφορικά με τη στάση κάθε κόμματος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ γνωστοποιεί ότι θα επιδιώξει συμπλήρωση και επικαιροποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας με προσθήκες τις οποίες προσδοκά ότι "θα ψηφίσουν όλα τα κόμματα -πλην βεβαίως της ΧΑ-αφού κανένας δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε αναστολή για τις προσθήκες αυτές και την καταδίκη του ναζισμού".

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει για την διαδικασία συζήτησης των δύο αντιρατσιστικών προτάσεων νόμου.

Αναλυτικά η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού πρόταση νόμου "για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας", μια κίνηση που -όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία- φαίνεται να ανησυχεί τη Συγγρού, ειδικά ως προς την πιθανότητα να ακολουθήσουν στο μέλλον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κοινή γραμμή για άλλα μείζονα ζητήματα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή όπως η απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ή η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η πρόταση νόμου, την οποία υπογράφουν συνολικά 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πλην του Αχμέτ Χατζηοσμάν) και οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αποτελείται από εννέα άρθρα. Προτείνει την αντικατάσταση του Ν. 927/1979 με την εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών.
 
Αναλυτικότερα: 
«Οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις συνιστούν απειλή για τις ομάδες και τα πρόσωπα, που γίνονται στόχος τους, γι' αυτό απαιτείται η παροχή από το κράτος αυξημένου βαθμού προστασίας με τη λήψη ποικίλων μέτρων χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, και τα μέσα του ποινικού δικαίου, ώστε να επιβάλλονται αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις τόσο κατά των φυσικών προσώπων τα οποία διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, όσο και κατά των νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτά», αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
 
Ως προς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και την ανάγκη επικαιροποίησης του, επισημαίνεται ότι «στην ελληνική έννομη τάξη, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλεται ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται επιβεβλημένη η εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος, σε αντικατάσταση του προηγουμένου, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών».
 
Τα νομικά μέτρα προστασίας και οι κυρώσεις
 
Για τις προωθούμενες διατάξεις, αναφέρεται ότι με την πρόταση νόμου «δημιουργείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα, καλύπτοντας συγκεκριμένες και ειδικότερες πτυχές του θέματος, εισάγοντας νομικά μέσα προστασίας και προβλέποντας αναλογικές και αποτελεσματικές κυρώσεις». Επισημαίνεται ειδικότερα ότι:
 
α. Εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες.
 
β. Θεσπίζεται η διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας ή στη διάπραξη εγκλημάτων με τέτοια κίνητρα.
 
γ. Επεκτείνεται η προστασία και σε ομάδες ή πρόσωπα που δεν προσδιορίζονται μόνο με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους, αλλά και τον γενετήσιο- σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Επίσης, εκτός από τις προσβολές εναντίον ομάδων ή προσώπων, αξιόποινες θεωρούνται και οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις που στρέφονται κατά πραγμάτων (κινητών ή ακινήτων), τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα (όπως π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κλπ).
 
δ. Παρέχεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων, που εδρεύουν στην Ελλάδα, σε δίκες που αφορούν εγκλήματα του παρόντος και μόνο για την υποστήριξη της κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση να περιλαμβάνονται, με οποιοδήποτε συμβουλευτικό καθεστώς (γενικό, ειδικό, roster) στον σχετικό κατάλογο που τηρείται από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).
 
Εννέα τα άρθρα της πρότασης
 
- Η Eλληνική Πολιτεία στο πλαίσιο της καταπολέμησης, μέσω του ποινικού δικαίου, των ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, σέβεται απολύτως τα θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και λαμβάνει κάθε αναγκαίο και ανάλογο μέτρο.
 
- Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος, κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000- 20.000) ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση, και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα.
 
- Προβλέπεται η ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται με αφορμή τον εγκωμιασμό ή την κακόβουλη άρνηση ή την εκμηδένιση της σημασίας των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει κυρωθεί με το Ν. 3003/2002, ή στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945, εφ' όσον θεωρούνται πρόσφορες να οδηγήσουν στη θυματοποίηση ομάδων ή προσώπων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3. Η ποινική απαξία των συγκεκριμένων συμπεριφορών συνίσταται στην κακόβουλη άρνηση ή εκμηδένιση ιστορικών γεγονότων, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να επιδιώκεται η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας. Γι' αυτό άλλωστε οι πράξεις αυτές τιμωρούνται μόνον εφ' όσον έχουν αναγνωριστεί ως εγκλήματα με αμετάκλητη απόφαση είτε ελληνικού είτε διεθνούς δικαστηρίου.
 
- Προβλέπεται η επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε βάρος νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που εμπλέκονται σε αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, κατά το πρότυπο μιας σειράς αντίστοιχων ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομοθεσία σε εκπλήρωση διεθνών συμβατικών μας υποχρεώσεων. Η παρούσα διάταξη δεν περιορίζεται στις πράξεις που τελούνται «προς όφελος» του εμπλεκόμενου νομικού προσώπου (όπως προβλέπεται στην απόφαση- πλαίσιο), αλλά καλύπτει όλες τις περιπτώσεις αδικημάτων που τελέσθηκαν «μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό» νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που έχει εξουσία εκπροσώπησης ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων ή κατέστησαν δυνατές από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου ενός τέτοιου προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή της ύπαρξης σκοπού προσπορισμού οποιουδήποτε οφέλους υπέρ του νομικού προσώπου. Οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούν δε, να είναι i) πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ii) ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα και iii) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργων και υπηρεσιών για το ίδιο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω, εάν η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική, οι κυρώσεις που προβλέπονται από το παρόν άρθρο επιβάλλονται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, από το ΕΣΡ, προς το οποίο διαβιβάζεται ο φάκελος από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
- Ρυθμίζεται η παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκες που αφορούν τα εγκλήματα του παρόντος νόμου και κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που εδρεύουν στην Ελλάδα, ενώ τίθεται ως προϋπόθεση να περιλαμβάνονται, με οποιοδήποτε συμβουλευτικό καθεστώς (γενικό, ειδικό, roster), στον σχετικό κατάλογο που εκπονείται με τρόπο αντικειμενικό και διαφανή από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).
 
- Προβλέπεται η εξασφάλιση της παρουσίας σε όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας και μέχρι την έκδοση απόφασης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, των αλλοδαπών θυμάτων ή ουσιωδών μαρτύρων. Τα παραπάνω πρόσωπα, εάν βρίσκονται παράνομα στη χώρα, δεν απελαύνονται μέχρι την έκδοση απόφασης από το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο, υπό τον όρο ότι αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια.
 
- Καταργούνται ο προγενέστερος ν. 927/1979, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και το άρθρο 39 §4 του ν. 2910/2001.
 
- Καθορίζεται η έναρξη ισχύος του νόμου από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 

HRW: Καταθέστε το αντιρατσιστικό

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα για την υιοθέτηση μέτρων που θα καταπολεμούν τα εγκλήματα μίσους και θα προστατεύουν τα θύματα αναφέρει η οργάνωση Human Rights Watch κάνοντας αναφορά στην καθυστέρηση στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Την ώρα που άνθρωποι δέχονται επίθεση στο δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της Δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, υπεύθυνη της οργάνωσης για τη Δυτική Ευρώπη, η οποία εκτίμησε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου έχει ορισμένα θετικά στοιχεία ενώ θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω μετά από συζήτηση στο κοινοβούλιο αντί να υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση στην κατάθεσή του.
 
Την ώρα που οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται διχασμένοι για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα καταθέσει δική του πρόταση νόμου  η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Humans Rights Watch καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και ρατσισμού. 
 
Η ανθρωπιστική οργάνωση επισημαίνει ότι ο φόβος της απέλασης αποτρέπει τους μετανάστες από το να αναφέρουν επιθέσεις εις βάρος τους στις αρχές. Σε επιστολή της προς το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης (το Φεβρουάριο του 2013) εξάλλου περιγράφει τα βήματα που θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να αποτραπούν τα εγκλήματα μίσους.
 
Μεταξύ άλλων ζητά να καθίσταται υποχρεωτική η αστυνομική έρευνα σε περιπτώσεις υπόπτων για τέτοιου είδους εγκλήματα χωρίς να είναι απαραίτητο να καταβάλλουν οι καταγγέλοντες το ποσό των 100 ευρώ. Η Human Rights Watch όμως ασκεί κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου και σημειώνει ότι ενώ η επιβολή κυρώσεων για την άμεση υποκίνηση βίας είναι νόμιμη, δεν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί και η λεκτική υποκίνηση.  
 
Σημειώνει επίσης ότι δεν συνάδει με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα η απαγόρευση μιας οργάνωσης -μέλος της οποίας τυχόν έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη- σε περίπτωση που η ίδια η οργάνωση δεν έχει εμπλακεί ή δεν έχει προτρέψει στην πράξη αυτή.
 
Τον Ιούλιο του 2012 η Human Rights Watch δημοσίευσε έκθεση με τίτλο "Μίσος στους δρόμους: Ξενοφοβική βία στην Ελλάδα" κάνοντας λόγο για ξενοφοβικές επιθέσεις και την αδυναμία των ελληνικών αρχών να τις αποτρέψουν ή να τιμωρήσουν τους υπευθύνους. 
 
(Πηγή: Human Rights Watch) 

Υπέρ του αντιρατσιστικού το Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδαςυπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση των ακραίων πρακτικών και ιδεολογιών τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Με επιστολή του, καλεί την κυβέρνηση να καταθέσει το νόμο κατά του ρατσισμού και ζητά από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να τον υπερψηφίσουν.

Στην επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις "να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές και να υπερψηφίσουν ένα νόμο που θα δείχνει μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, στην ξενοφοβία, στον αντισημιτισμό και στη διάψευση του Ολοκαυτώματος" .
 
Τονίζει ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση των ακραίων πρακτικών και ιδεολογιών και σημειώνει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην αυριανή κοινωνία να διολισθήσει στις ιδεολογίες εκείνες "που έγραψαν τις μελανότερες και απεχθέστερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας στέλνοντας στο βιομηχανοποιημένο θάνατο αθώους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 6.000.000 Εβραίους".
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)
 

Αντιδράσεις για τις «προσθήκες»

Με ανακοινώσεις τους, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ σχολιάζουν το θέμα των «προσθηκών» στον υφιστάμενο νόμο για τον ρατσισμό.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
"Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες.
 
Στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρεται:
 
"Οι «προσθήκες» που κατέθεσε η Ν.Δ. στο νόμο του 1979 για τη ρατσιστική βία επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο. Από το «δε χρειάζεται νέος νόμος», η Ν.Δ. μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών». Καλούμε τη Ν.Δ. και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή". 

Πρωτοβουλία και από ΑΝ.ΕΛ.

Πρωτοβουλία για τον αντιρατσιστικό νόμο θα αναλάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, διότι «το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό δεν επαρκεί, ιδιαίτερα λόγω της εμφάνισης φαινομένων ρατσισμού και νεοναζισμού στη χώρα», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Υψηλόβαθμη κομματική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πρωτοβουλία δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί και μπορεί να συνίσταται είτε στην κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου, είτε στην κατάθεση τροπολογιών στα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν από τα άλλα κόμματα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τους κυβερνητικούς εταίρους πως αντί να καλύψουν τα νομοθετικά κενά και να επικαιροποιήσουν την υφιστάμενη νομοθεσία, «διαγκωνίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο και τις εθνικές θέσεις, όπως την αναγνώριση των γενοκτονιών και την ελεύθερη έκφραση, αλλά και προσπαθούν να καλύψουν στελέχη τους που στο παρελθόν εξέθεσαν σοβαρά τη χώρα με τη συμπεριφορά τους».

Πηγή:ΑΜΠΕ

Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ν.Δ.: Κομματικά παιχνίδια που διχάζουν

«Κατατίθενται προσθήκες με σαφή και ενωτικό τρόπο»

Κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού που προκαλούν διχασμό, τη στιγμή που χρειάζεται ενωτική νομοθέτηση κατά των νεοναζί, καταγγέλλει η Ν.Δ. αναφορικά με τις ανακοινώσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. σημειώνει ότι η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία, χωρίς συνταγματικά προβλήματα και χωρίς να μπλέκει και άλλα ζητήματα και να αποπροσανατολίζει. Αναφέρεται ότι από την αρχή υποστηρίχθηκε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι ισχυρό και χρήζει μόνο βελτιωτικών προσθηκών και επικαιροποίησης και υπογραμμίζεται ότι προσθήκες κατατίθενται με σαφή και ενωτικό τρόπο. Η Ν.Δ. κατηγορεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης για υποτίμηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και χαρακτηρίζει μεγαλύτερο σφάλμα την απροθυμία ενωτικής νομοθέτησης κατά των νεοναζί και την πρόκληση διχασμού στον ελληνικό λαό, με προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι όσους τις υποστήριξαν. Ακόμη μεγαλύτερο σφάλμα, σημειώνεται, είναι ότι αντί να απομονώνονται οι νεοναζί, τους δίνονται επιπλέον προσχήματα.

Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι κακώς δόθηκαν τέτοιες διαστάσεις στη συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και ότι με τη δική της πρόταση μπορεί να κοπάσει ο θόρυβος και να συμπληρωθεί επί της ουσίας το κενό στο νομικό σύστημα. Καταλήγει λέγοντας ότι η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση